Lietuviai su kaimynais ir JAV kariškiais kovėsi tarptautinėse pratybose (Foto)  (8)

Trečiadienį Adažių poligone, Latvijoje, tarptautinėse pratybose „Sabre Strike 2013“ („Kardo kirtis“), vyko situacinis mokymas. Šią savaite vyko kuopos lygmens lauko taktinės pratybos, kuriose kartu treniruojasi sausumos ir oro kariniai komponentai bei Specialiųjų operacijų pajėgų atstovai iš kelių valstybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip iš Jungtinio tarptautinių pratybų „Kardo kirtis“ spaudos centro Adažiuose pranešė eil. Vilius Džiavečka, trečiadienį kuopa treniravosi kaip taktiškai judėti į kontakto vietą, kaip tinkamai reaguoti patekus į kontaktą su „priešu“, taip pat, kaip Oro atakos valdymo grupės pagalba išsikviesti pastiprinimą – JAV pajėgų teikiamą oro paramą. Trečiadienį su lietuvių kuopa kartu veikė ir Oro atakos valdymo grupe iš „Geležinio Vilko“ brigados Romualdo Giedraičio Artilerijos bataliono. Buvo iškviesti artimos atakos lėktuvai A-10, kurie pratybų metu dislokuoti Estijoje, Amarių oro pajegų bazėje. Paremdami pėstininkų veiksmus ant žemės, JAV lėktuvai „A-10 Thunderbolt“ (Warthog), efektyvia ugnimi pajėgūs efektyviai naikinti „priešo“ techniką ir kitus taikinius. Orlaiviai ginkluoti „GAU-8 Avenger“ patrankomis, kurios yra sunkiausios, didžiausios ir stambiausio kalibro – 30 mm., montuojamos būtent tokio tipo lėktuvuose JAV. Šie pabūklai gali sunaikinti net tankus. Antradienį lietuvių kuopos kariai įtvirtino klasikinės taktinės gynybos žinias. Birutiečiai sėkmingai apsigynė nuo „priešą“ imituojančių pajėgų atakos. Kartu su tėvynainiais treniravosi JAV Sausumos pajėgu kadetai ir kariai iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos. Taip įgyvendinamas vienas svarbiausių šių tarptautinių pratybų tikslų – stiprinamas karinis bendradarbiavimas ir sąveika su sajungininkais. Adažiuose pratyboms vadovaujantis Latvijos kariuomenės pulkininkas Martinš Libertas kalbėjo: „Pirmąją mokymų fazę pratybose čia dalyvaujantys kariai mokosi keliose pratybų vietose ir tai yra pasirengimas lauko taktinėms pratyboms, kai viską reikės įgyvendinti jau be instruktorių pagalbos, sąlygomis maksimaliai artimoms kovinėms. Tuomet trijų Baltijos šalių pagrindu bus suformuotas daugianacionalinis batalionas, kuriame lietuvių, latvių ir estų kuopos (šių kuopų sudėtyje bus JAV bei Jungtinės Karalystės karių vienetai) vykdys taktines užduotis prieš oponuojančias pajėgas.“ Adažių poligone, Latvijoje, pratybose „Kardo kirtis“ dalyvauja Lietuvos karių kuopą iš Sausumos pajegų Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotų pėstininkų bataliono. Lietuvos kontingento Latvijoje vyresnysis – šio bataliono vadas pulkininkas leitenantas Mantas Paškevičius. Pėstininkų kuopai vadovauja kapitonas Linas Rakickas. Lietuvą pratybose atstovaujančio padalinio kariai jau turi patirties ne tik tarptautinėse pratybose, bet ir tarptautinėse operacijose Irake bei Afganistane, apie 35 procentų karių yra dalyvavę misijose LITDET ir PAG kontingentų sudėtyse.

Tarptautines pratybas „Kardo Kirtis“ organizuoja JAV armijos Sausumos pajėgos Europoje (angl. US Army Europe, USAREUR), Jos, birželio 3–14 d. vienu metu vyksta Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Keliose mokymo vietose Estijoje ir Lietuvoje tobulinamos brigados lygio štabų planavimo procedūros. Pratybose Estijoje taip pat vyks ir Šiaurės rytų daugianacionalinio korpuso vadavietės (angl. Multinational Corp North East, MNC NE) treniruotė.

Pagrindinis šių tarptautinių pratybų tikslas yra tobulinti vadovavimo ir valdymo procedūras, individualius ir kolektyvinius karių įgūdžius bei sąveiką su regiono kaimynais ir partneriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vilius Džiavečka
(3)
(0)
(0)

Komentarai (8)