Mokslininkai „iPhone“ išmanųjį telefoną pavertė mobilia laboratorija (Video)  (0)

Ilinojaus universiteto inžinieriai sukūrė „iPhone“ išmaniajam telefonui skirtą specialų dėklą bei programėlę, su kuriais šis įrenginys gali tapti įvairius fizikinius bei cheminius procesus matuojančiu prietaisu, praneša Phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prijungus techninę ir įdiegus programinę įrangą, „iPhone“ tampa visaverčiu biosensoriumi, su kuriuo įmanoma aptikti toksinus, proteinus, bakterijas, virusus bei daugelį kitų molekulinių junginių. Taip patobulintas išmanusis telefonas gali būti pritaikytas maisto saugos užtikrinimui, medicinos diagnostikai ar ekologiniams tyrimams.

Pavyzdžiui, iš anksto numatytame ištirti gamtos plote ekologas galėtų atlikti požeminio vandens užterštumo testus ir susiejęs šiuos duomenis su GPS navigacijos informacija, telefone sumodeliuoti patogenų išplitimo žemėlapį. Medicininė diagnostika su tokiu prietaisu būtų itin patogi karo lauko ligoninėse.

„Išmanieji telefonai turi didelius kompiuterinio skaičiavimo pajėgumus bei puikias vaizdo apdorojimo galimybes. Įvairių medicininių būklių stebėjimas mobiliaisiais įrenginiais gali būti atliktas labai pigiai ir be jokių invazinių procedūrų. Jais galima aptikti įvairius molekulinius junginius, pavyzdžiui, DNR molekules ar ligų biožymenis. Tokie tyrimai šiuo metu daromi didelėse diagnostinėse laboratorijose ir reikalauja daug išlaidų“, – portalui Phys.org teigė technologiją sukūrusių mokslininkų komandos vadovas Brianas Crunninghamas.

Pleišto formos dėkle gausu įvairių lęšių ir filtrų, kurie dažniausiai yra montuojami žymiai didesniuose laboratoriniuose prietaisuose. Dėklas sukonstruotas taip, kad į jį įdėto telefono kameros objektyvas būtų centruotas šių optinių komponentų atžvilgiu.

Biosensoriaus pagrindinėje dalyje yra įrengtas fotoninis kristalas. Tai tarsi veidrodis, kuris atspindi tik vieno ilgio šviesos bangas, o likusi spektro šviesa pro kristalą praeina kiaurai. Kuomet prie kristalo prisitvirtina bet kokia biologinės kilmės dalelė, jo atspindėta spalva iš trumpesnės bangos pasikeičia į ilgesnę. Spektroskopinės analizės duomenys vėliau yra apdorojami išmaniajame telefone įdegta programėle.

Nors tyrimams skirto išmaniojo telefono dėkle esantys optiniai komponentai kainuoja 200 JAV dolerių, jais atliekamos analizės tikslumas prilygsta 50 tūkst. dolerių kainuojančio laboratorinio spektrometro matavimams. Dėl to jis gali būti labai patrauklus besivystančiose šalyse.

Mokslininkai šiuo metu dirba su kitų mokslo sričių kolegomis, siekdami ištobulinti techninę įrangą ir programėlę taip, kad su šiais priedais veikiantį išmanųjį telefoną būtų galima pritaikyti kaip įmanoma didesniam skirtingų tyrimų kiekiui.

Žemiau pateikiame B.Crunninghamo ir jo studentų parengtą technologijos pristatymą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)