„Bell Labs“ sukūrė fotokamerą be lęšių  (5)

Nedidelė tyrėjų grupė iš korporacijos „Bell Labs“ sukūrė fotokamerą, kuri neturi objektyvo su lęšiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradiciniai fotoaparatai naudoja vienodą fotografavimo principą: šviesa, praeinanti per objektyvą, yra fokusuojama į fotojuostą ar elektroninį jutiklį, o gyvų organizmų atveju - į šviesai jautrią biologinę medžiagą - tinklainę. Šis principas leidžia gauti daugiausiai įmanomų duomenų ir atkurti kokybišką vaizdą.

Tačiau „Bell Labs“ nutarė išmėginti visai kitą būdą – nuotrauką gauti iš kiek galima mažiau šviesos, remiantis idėja, kad nuo objekto atspindėta šviesa turi labai daug perteklinės informacijos.

Nauja fotokamera turi tik tris pagrindinius komponentus: skystųjų kristalų matricą, praleidžiančią šviesą į trispalvį (RGB) fotoelektrinį jutiklį, ir kompiuterį, valdantį matricos pralaidumą ir apdorojantį duomenis, gautus iš jutiklio. Norint padaryti nuotrauką, LCD matrica dedama tarp objekto ir jutiklio. Kompiuteris siunčia signalus į LCD matricą ir kai kuriuos jos pikselius padaro pralaidžius šviesai – jie tampa miniatiūrinėmis apertūromis - angomis, praleidžiančiomis šviesą. LCD pikseliai yra parenkami atsitiktinių skaičių generatoriaus. Fotoelektrinis jutiklis fiksuoja jį pasiekusią šviesą, ir siunčia gautus signalus į kompiuterį. Norint sukurti vieną nuotrauką, reikia padaryti daug kadrų, parenkant vis kitokias „atvirų“ pikselių matricoje kombinacijas. Iš šių kadrų kompiuteris ir sukuria objekto nuotrauką – kuo daugiau bus apdorota kadrų, tuo didesnės raiškos gausis nuotrauka.

Kiekvienas kadras yra padaromas iš truputį kitu kampu nuo objekto sklindančios šviesos – iš kiek skirtingos perspektyvos, todėl šis metodas tinka ir stereo vaizdui, o su daugiau jutiklių – ir trimačiam vaizdui sukurti.

Pagrindinis tokios fotokameros privalumas – paprasta konstrukcija, nedidelė kaina, ir tai, kad jai nereikia jokių specialių komponentų – tiek LCD matricą, tiek fotoelektrinius jutiklius galima įsigyti bet kurioje elektronikos parduotuvėje.

Trūkumai – vienos nuotraukos padarymas užtrunka gerokai ilgiau, ir fotografuoti galima tik nejudančius objektus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(6)
(0)
(1)

Komentarai (5)