Pasaulinio žiniatinklio išradėjas įspėja apie grėsmingus bandymus perimti interneto valdymą  (0)

Pasaulinio žiniatinklio išradėjas, britas mokslininkas Timas Bernersas-Lee pastebi, kad didžiosios kompanijos ir vyriausybės bando perimti interneto kontrolę, o tai pažeidžia pamatinius tinklo principus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei gali valdyti internetą, jei gali stebėti žmonių pokalbius, įsiterpti į ryšio kanalą, tai labai, labai didelė jėga. Tai tokia galia, kurią suteikus korumpuotai vyriausybei, ji liktų valdžioje amžiams“, – įspėjo T.Bernersas-Lee.

Tai jis pareiškė po to, kai buvo paviešinti faktai, jog JAV vyriausybė renka didžiulius kiekius asmeninės informacijos iš „Google“, „Facebook“, „Apple“ ir kitų interneto kompanijų, skelbia Telegraph.co.uk.

„Nepagrįstas vyriausybių sekimas yra kišimasis į pagrindines žmogaus teises, o tai kelia pavojų demokratinės bendruomenės pamatams, – sakė T.Bernersas-Lee. – Raginu visus interneto naudotojus reikalauti geresnės teisinės apsaugos ir užtikrinti jų bendravimo internetu privatumą, įskaitant teisė būti informuotam, jei kažkas prašo suteikti prieigą ar nori saugoti jų duomenis.“

Jis pastebėjo, kad per pastaruosius du dešimtmečius internetas tapo daugelio žmonių gyvenimo dalimi, o turint galimybę sekti veiklą virtualioje erdvėje kyla pavojus sužinoti asmeninio gyvenimo detalių. „Kam jūs leistumėte nuspręsti, kada šią informaciją galima pasiekti ar ją saugoti?“ – retoriškai klausė mokslininkas.

Puikiai gresiančius pavojus iliustravo protestai Egipte, kai tuometis prezidentas Hosni Mubarakas išjungė visus ryšius ir atkirto šalį nuo pasaulinio tinklo. „Daug žmonių galvojo, kad internetas yra tarsi oras, jis tiesiog egzistuoja. Po šių įvykių žmonėms kilo klausimas: „Kas gali išjungti mano internetą?“ – sakė T.Bernersas-Lee.

Jo teigimu, kompanijų ir vyriausybių bandymai perimti interneto valdymą kelia kur kas didesnę grėsmę nei kurios nors kompanijos monopolija.

„Jei pamenate interneto naršyklę „Netscape“ – žmonės tuomet galvojo, kad internetas yra puikus dalykas, tačiau jį valdo viena kompanija. Tuomet vieną rytą jie nubudo ir nebesijaudino dėl „Netscape“ – rūpestį jau kėlė „Microsoft“. Tada jie nusprendė, kad problema yra ne interneto naršyklė, o paieškos variklis. Vėliau jau socialinis tinklas... – kalbėjo T.Bernersas-Lee. – Žvelgiant plačiai, taip, monopolija lėtina inovacijas, sumažina konkurenciją. Todėl svarbu, kad internetas išliktų visiems atviras. Tačiau net monopolijos nuolat keičiasi.“

Britas ragino vyriausybes užtikrinti interneto neutralumą ir nepriklausomybę, o tinklo svarbą demokratijai jis lygino su žiniasklaidos laisve. „Didžiausi pokyčiai pasaulyje laukia, kai interneto prieigą turės ne 20 proc., o 80 proc. populiacijos. Tai bus nuostabus kultūros ir įsitraukimo sprogimas, tikiuosi, kad skirtingų kultūrų žmonės pasinaudos tuo, kad suprastų vieni kitus“, – teigė T.Bernersas-Lee.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)