Nuo "Curiosity" – naujausia spalvota 1,3 mlrd. pikselių 360° panoraminė Marso nuotrauka  (2)

NASA publikavo naują spalvotą kvapą gniaužiančią panoraminę 1,3 mlrd. pikselių Marso paviršiaus nuotrauką – taip Raudonąją planetą aplink save mato po kelių savaičių vienų metų sukaktį Marse minėsiantis marsaeigis "Curiosity". Kadras dėl marsaeigį supančio akmenuoto kraštovaizdžio pavadintas "Rocknest" ("Akmenų lizdas").


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įspūdingos rezoliucijos fotografiją kiekvienas galės artinti ir tolinti kiek širdis geidžia. Įspūdingoje 360 laipsnių panoraminėje nuotraukoje stūkso 5,5 km aukščio Šarpo kalnas (Mount Sharp), o už maždaug 30 km miglotai matyti ir Geilo kraterio, kuriame dabar šeimininkauja marsaeigis, apvadas. Kaip tik prie Šarpo kalno "Curiosity" šiuo metu ir rieda. Robotizuotą sausumos zondą aptarnaujanti mokslininkų komanda tikisi, kad marsaeigis į numatytą Šarpo kalno bazę atvyks šių metų pabaigoje arba 2014-ųjų pradžioje. Panoraminė "Akmenų lizdo" fotografija sudaryta iš 900 pirminių kadrų, kurie buvo užfiksuoti trimis kameromis (iš viso "Curiosity" turi net 17 vaizdą fiksuojančių aparatų ir kamerų). Šią panoraminę nuotrauką sukūrė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Misijų vaizdo apdorojimo laboratorijos ekspertas Bobas Dynas (Bob Deen). "Ši nuotrauka nuostabiai perteikia vietovės erdvę, gylį, spalvas ir demonstruoja marsaeigio fotoaparatų galimybes, - pažymi B. Dynas. – Gali matyti ir visą kadro kontekstą, tačiau yra galimybė priartinti smulkių kraštovaizdžio detalių vaizdą."
Pilnos rezoliucijos panoraminę nuotrauką rasite spustelėję šią nuorodą.

"Akmenų lizdas" yra akmenuotos, vėjo supūstos smėli kopos, kuriomis "Curiosity" dardėjo iš nusileidimo vietos, kuri garsaus JAV fantastikos rašytojo atminimui buvo pavadinta Bredberio nusileidimo aikštele (Bradbury Landing). Ją marsaeigis kruopščiai ištyrinėjo praėjusių metų spalį ir lapkritį.

Spalvotą Geilo kraterio vidaus panoramą B. Dynas sudėliojo iš 850 pirminių vaizdų, kurie buvo nufotografuoti 100 mm skersmens telefoto kamera, iš 21 kadro, padaryto 34 mm "Mastcam" kamera. Kad matytųsi ir pats marsaeigis, į panoraminę nuotrauką buvo įtraukti ir 25 nespalvoti kadrai, kuriuos užfiksavo navigacijai skirta kamera. Visi kadrai buvo daryti 2012 m. spalio 5 – lapkričio 16 d., kai šešiaratis 1 toną sveriantis zondas stovėjo "Akmenų lizde".

Kadangi pirminės nuotraukos buvo darytos skirtingomis dienomis ir skirtingu paros metu, apšviestumas ir atmosferos būklė nuotraukoje varijuoja – ypač tolumoje dunksančio Geilo kraterio apvado perspektyvoje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (2)