Saulės energija varomas lėktuvas atskrido į Niujorką ir baigė kelionę po JAV (Video)  (0)

Saulės energija varomas eksperimentinis lėktuvas „Solar Impulse“ šeštadienio vakarą baigė transkontinentinį skrydį per Jungtines Valstijas ir nutūpė Niujorke, nors buvo pažeista jo vieno sparno danga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis vienvietis lėktuvas nusileido Johno F.Kennedy oro uoste Niujorke 3.11 val. Grinvičo (6. 11 val. Lietuvos) laiku. Jis nutūpė anksčiau nei planuota dėl 2,5 metro ilgio skylės, atsiradusios kairiojo sparno apatinės pusės dangoje.

Šveicarą pilotą Andre Borschbergą oro uoste pasitiko kitas „Solar Impulse“ pilotas – jo tėvynainis Bertrand'as Piccard'as. Jiedu triumfuodami pozavo fotografams. Abu pilotai pakaitomis valdė šį trapų ilgasparnį lėktuvą per skrydį skersai šalies.

„Solar Impulse“, varomas keturių propelerius sukančių elektros motorų, kuriems energiją tiekia saulės elementai, sumontuoti ant 63 metrų pločio sparnų, pakilo šeštadienį prieš prašvintant iš Dulleso tarptautinio oro uosto Vašingtone.

„Nepaprastai džiaugiuosi, kad esu čia, – A.Borschbergas sakė žurnalistams po nusileidimo. – Kiekviena akimirka yra atradimas, tyrinėjimas. Svarbu ne vien technologija – svarbu, ką reiškia šis skrydis.“

„Tai turėjo būti trumpiausias ir lengviausias etapas, – pridūrė B.Piccard'as. – Tačiau jis buvo pats sudėtingiausias.“

B.Piccardas sakė, kad šios ilgos kelionės pabaiga jam kelia prieštaringus jausmus: „Normalu, kad jauti šiokį tokį liūdesį ir nostalgiją, tačiau po tos problemos su sparnu jaučiame palengvėjimą.“

Kelionė nuo Ramiojo iki Atlanto vandenyno krantų prasidėjo gegužės 3-ąją, kai „Solar Impulse“ pakilo iš San Francisko apylinkių Kalifornijoje. Vėliau lėktuvas buvo nutūpęs Finikse (Arizona), Dalaso-Fort Vorto metroplekse (Teksasas), Sent Luise (Misūris), Sinsinatyje (Ohajas) ir JAV sostinėje Vašingtone.

A.Borschbergas šeštadienį dėl intensyvaus oro eismo buvo priverstas kelias valandas sukti ratus virš Atlanto vandenyno netoli Niujorko, kol galiausiai jam buvo leista praskristi virš miesto.

„Solar Impulse“ kelionė Amerikoje buvo naujausias iš precendento neturinčių saulės energija varomo lėktuvo skrydžių įvairiose pasaulio dalyse, įskaitant Europą ir Afriką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: