"The vOICe" – technologija, galinti padėti akliesiems orientuotis aplinkoje (Video)  (1)

Garsus paversti į vaizdą smegenis treniruojanti technologija akliesiems ar silpnaregiams galėtų būti naudojama vietoje invazinių gydomųjų procedūrų, teigia Bath universiteto mokslininkai. Technologija, pavadinimu „The vOICe“ – revoliucinė programa, paverčiantis aplinkos vaizdus į garsinius signalus, kurie leidžia akliesiems orientuotis aplinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjų komanda, vadovaujama Michaelo Proulxo, atliko eksperimentą, kaip dalyviams, užrištomis akimis, sekėsi naudoti šią technologiją.

Dalyvių buvo paprašyta atlikti standartinį regėjimo testą, kuomet reikia išmatyti įvairių dydžių raides „E“, pasuktas keturiomis skirtingomis kryptimis. Geriausiai vertinamas rezultatas – 20/20, atsižvelgiant į atstumą, kaip toli stovi lentelė su raidėmis, bei kokio dydžio raidės yra įžiūrimos.

Dalyviai, net ir be jokio išankstinio pasiruošimo, pasiekė beveik 20/400 rezultatą. Tai yra geriausias įmanomas rezultatas su šiuo metu galima prietaiso rezoliucija.


Michaelis Proulxas teigė: „Šis testo rezultatas yra geresnis, nei galima pasiekti su tokiomis invazinėmis regėjimo atstatymo procedūromis, kaip kamieninių ląstelių implantai, arba tinklainės protezas. Nesenas tyrimas atskleidė, jog rezultatas, pasiekiamas su kamieninių ląstelių implantais, siekia tik 20/800. Nors laikui bėgant šis rezultatas turėtų pagerėti, bei išsivystyti gebėjimas atskirti šviesą, neinvazinė „The VOICe“ technologija gali būti gera alternatyva.“

„Be kita ko, šias technologijas galima derinti ir su invazinėmis procedūromis, taip pasiekiant geriausių įmanomų rezultatų“, – teigė M. Prolouxas.

Prietaisams, turintiems „Android“ operacinę sistemą, galima atsisiųsti nemokamą „The vOICe“ programą, leidžiančią išmanųjį telefoną paversti aklųjų pagalbininku.


The vOICe technologija naudoja įvairaus dažnio garsus bei garsų stiprumą, nurodydama pasikeitimus aplinkoje. Šviesėjimas garsu atvaizduojamas kaip aukštėjantis tonas, šviesus taškas – kaip pyptelėjimas ir t.t.

Sudėtingiems vaizdams atkurti naudojamos sudėtingos garsų struktūros, todėl kūrėjai rekomenduoja pradžioje eksperimentuoti su paprastais vaizdiniais objektais. Pavyzdžiui, ant juodo stalo numesti baltą objektą, ir pabandyti jį surasti, vadovaujantis vien tik programos skleidžiamais garsais. Vėliau galima mokytis, kokius garsus skleidžia atpažįstamos namų vietos, taip susiejant objektus su sudėtingomis garsų struktūromis.

Rimtai šią technologija naudoti siekiantiems žmonėms kūrėjai primena, jog išmokti matyti naudojantis garsais nėra lengva. Tai, kaip ir užsienio kalbos mokymasis, ar muzikos instrumento įvaldymas, gali pareikalauti daug laiko ir pastangų. Tačiau ilgai praktikuojantis, smegenys turėtų išmokti susieti įvairius garsus su vaizdu, taip suteikiant galimybę orientuotis aplinkoje.

Atsisiųsti „Android“ OS skirtą programą galima iš čia: https://play.google.com/store/apps/details?id=vOICe.vOICe&hl=lt 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)