Kinijos inžinieriai sukonstravo 100 mln. aktyviųjų taškų kamerą  (3)

Kinijos mokslų akademija neseniai paskelbė, kad Optikos ir elektronikos institute sėkmingai sukurta kamera, turinti 100 mln. aktyviųjų taškų krūvio sąsajos įtaisą (angl. charge coupled device). Tai didžiausią aktyviųjų taškų kiekį turintis vaizdo fiksavimo įrenginys visoje Kinijoje, praneša Phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„IOE3-Kanban“ kamera gali daryti 10,24x10,24 tūkst. pikselių raiškos nuotraukas. Pats įrenginys yra nedidelis ir lengvas – didžiausios jo detalės plotis siekia 19,3 centimetro. Speciali konstrukcija ir gamybai naudotos medžiagos sudaro sąlygas prietaisui be jokių sutrikimų vaizdą fiksuoti aplinkose, kuriose temperatūra svyruoja nuo 20 iki 55 laipsnių pagal Celsijų.

Dėl itin jautraus kameros sensoriaus ir aukšto dinaminio diapazono (angl. high dynamic range) funkcijų, „IOE3-Kanban” puikiai tiks iš orlaivių apžvelgiamų, didelių erdvių fiksavimui, taip pat miesto planavimo darbams, gamtos katastrofų ar kitų nelaimių stebėsenai. Įrenginį taip pat galima pritaikyti įvairiose intelektualiojo transporto sistemose, pavyzdžiui, autonominiuose automobiliuose. Kitaip tariant ši kamera nėra skirta nei mėgėjiškai, nei profesionaliai fotografijai – tai techninės paskirties įrankis.

Naujoji aukštos raiškos kamera turi ne tik pažangią optinę sistemą, tačiau ir daugiafunkcines kameros valdymo bei didelės talpos duomenų įrašymo sistemas. Įrenginys sėkmingai išbandytas bandomuosiuose tam tiktų žemės plotų stebėjimuose iš palydovų – šių testų metu buvo patikrintos visos vaizdo fiksavimo funkcijos ir aparatinės įrangos veikimas.

Kinijos mokslų akademijos žiniasklaidai išplatintame pranešime teigiama, kad mokslininkai 100 mln. aktyviųjų taškų kamerą suprojektavo ir sukonstravo per du metus. Skelbiama, kad ankščiau, tai yra per dešimtojo penkmečio plano įgyvendinimo laikotarpį, trukusį nuo 2001 iki 2005 metų, inžinieriams taip pat pavyko sukurti 81 mln. tšk. kamerą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(1)

Komentarai (3)