Nokia ir išmanieji telefonai: kova už vietą po saule tęsiasi  (5)

Daugelio kompanijų, susijusių su tradicine asmeninių kompiuterių rinka, blogi finansiniai rodikliai visai nereiškia, kad išmaniųjų telefonų gamintojai sumuštinius valgo tik su raudonais ikrais. Kai kurie žaidėjai, pavyzdžiui, Apple ir Samsung, daugmaž kontroliuoja situaciją ir nugriebia visą grietinėlę, tuo tarpu HTC, BlackBerry, Nokia, Sony, Motorola ir kiti maitinasi duona ir vandeniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aišku, kiek įdomesnis yra Nokia fenomenas, kuri prieš keletą metų buvo niekam nepasiekiama. Šiandien suomių gamintojas džiaugiasi bent tuo, kad per ketvirtį ji sugeba parduoti daugiau išmaniųjų telefonų, nei BlackBerry.

Nokia pavyzdys rodo, kad išduoti savo sąjungininkų jokiu būdu negalima. Populiarios Symbian atsisakymas ir pasirinkimas mažai kam tuo metu žinomos Microsoft Windows Phone (juo labiau, pasižyminčia visa eile trūkumų), lėmė labai prastus Nokia pardavimus, kurie vis krenta ir krenta.

Per 2013 m. II ketvirtį, kompanijos Nokia teigimu, parduota apie 7,4 mln. išmaniųjų telefonų Lumia. Palyginimui, prieš metus per analogišką laikotarpį parduota 10,2 mln. išmaniųjų telefonų (27% daugiau nei dabar). Džiugina tik tiek, kad parduota 32% daugiau, nei šių metų I ketvirtį, kai šis rodiklis siekė 5,6 mln. Lumia telefonų. Prieš III ketvirtį Nokia karštligiškai ruošė naujienas, tarp kurių galima sutikti Nokia Lumia 1020 su 41 MP kamera (beje, AT&T sugebėjo išparduoti visą šių telefonų partiją), tad ateitis galbūt ne tokia jau ir niūri.

Dar viena Nokia problema – beveik pusę pajamų kompanija gauna iš paprastų mobilių telefonų pardavimų. Vartotojai sparčiai pereina prie pigių išmaniųjų telefonų, o tai tik mažina suomių gamintojo paprastų telefonų pardavimus. Per metus Nokia mobilių telefonų pardavimai sumažėjo 27%: nuo 73,5 mln. iki 53,7 mln. Tai lėmė ir sumažėjusias pajamas: II ketvirtyje buvo uždirbta 5,96 mlrd. eurų, kai prieš metus pajamos siekė 7,54 mlrd. eurų (25% sumažėjimas).

Šviesia dėme galima laikyti operacinių nuostolių mažėjimą nuo 824 mln. eurų iki 150 mln. Kažkur kreivės tolumoje Nokia jau mato ir sugrįžimą prie pelningos veiklos… Aišku, jei tik suomiams kelio neperbėgs naujasis Apple išmanusis telefonas, turintis debiutuoti jau šį rudenį.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (5)