Gatvės žibintai užsidegs tik tada, kai to labiausiai reikia (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tadikas 2013-07-23 12:00
Tikiuos kai Vilniuje renovuos gatvių apšvietimą (jei neklystu 2014-2018m) nuados tokią technologiją.
immortallt 2013-07-23 12:22
Doubt that... Zuokulai neliks nuo ko pinigų nuplauti. O dabartinės lempos yra labai ekonomiškos jei dega ištisai.
Simplicity 2013-07-23 12:46
Inovatyvu, žalia ir labai gražu popieriuje. Tik nepagalvojo apie žmogiškąjį faktorių ir kitas blogybes. Imam paprasčiausią situaciją. Prie perėjos perdegė lempa, šviestuvas apie tai pranešė, dispečeriai užregistravo, bet dėl kažkokių priežasčių (pvz., lėšų stygiaus) elektrikų iškart neišsiuntė. Vairuotojas važiuoja tokiu inovatyviu keliu ir nuskina per perėją einantį pėsčiąjį, nes jo ten paprasčiausiai nesitikėjo — lempos nepranešė. Tamsios, neapšviestos miestų gatvės prisidėtų prie smulkių nusikaltimų augimo. Jei ne gatvių apšvietimas, tai kai kurių daugiabučių kiemai išvis tamsoj skendėtų. Arba kad ir toks situacija. Jus grįžtantį namo, kur nors pakankamai gerai matomoj vietoj, užpuolė ir dabar gulit kraujais paplūdę, o šviestuvas nedega, nes jūs nejudat. Taip ir pragulėsit iki ryto arba kol šviestuvas užsidegs. Arba nesmurtinė situacija. Žiema, -10'C. Slidu. Ėjot ir nevykusiai pargriuvę kuriam laikui išsijungėt. Rado ryte jau sušalusį, nors gulėjot visai netoli pagrindinės gatvės. Galima pagalvoti dar ir apie psichologinį aspektą. Eidamas apšviestomis gatvėmis tu jautiesi daugmaž saugus. Atimk apšvietimą ir tas saugumas dings. Tikrai bus nesmagu, kai pamatysi „artėjančius“ šviestuvus. Dizaino studentas sau susigalvojo baigiamajam darbui temą, tačiau realiam gyvenime jos panaudojimo nesitikėčiau. (Nors, žinant Briuselio meilę žalumai, galima visko tikėtis) Paties šviestuvo įrengimas turėtų atsieiti nepigiai, nes kiekvienam stulpui teks po ryšio prieigą padaryti, kad galėtų apie gedimus pranešti. Dar reikėtų padaryti studiją kiek kartų lempos tarnavimo laiką sutrumpina dažnas įjungimas ir išjungimas. Be to, jei imsim įprastas gatvių apšvietimo lempas, tai joms reikia šiek tiek laiko, kol jos pasiekia darbinį šviesos intensyvumą. Geriau šiuo atveju susitvarkytų tik LED žibintai, bet čia jau išvis utopija. Tačiau, kaip nebūtų gaila, to šis dizaino studentas nežino. Tokių dalykų dizainerių nemoko — tam yra inžinieriai
immortallt 2013-07-23 12:53
Simplicity, kaip pats minėjai LED'ui dzin išjunginėjimai Kas dėl perdegimo - ar tai būna taip dažnai? Dar toliau, jei vienas šviestuvas perdegs, šalia eantys vis tiek švies. Kas dėl gulėjimo "po įvykio", jei kas nors bus netoli, tai šviesa apšvies ir gulijintįjį. Jei nieko nebus, tai ir apšvietimas nepadės. Kas dėl nusikaltimų, jei kas nors judės - šviesa švies. O šiaip sakyčiau dar geresnis variantas yra ne visai išjungti, bet sumažinti apšvietimą iki 30% įprastinės galios.
nondescript 2013-07-23 13:08
Na Lietuvai toks taupumas negresia, pas mus mieste šviestuvus įjungia dar nesutemus
Simplicity 2013-07-23 13:42
Dar studijuojant universitete buvo nemažai dėmesio skirta ergonomikai, kalbėta apie apšvietimą ir panašius dalykus. Šviestuvų šviesa atsispindėdama nuo įvairių paviršių (priklausomai nuo paviršiaus atspindžio koeficiento) nukeliauja tikrai nemažus atstumus ir sugeba užlinkti už kampų. Dabar, net ir tokiame daugiabučio kieme, kur nėra jokio apšvietimo, bus pakankamai šviesu jei greta esanti gatvė yra gerai apšviesta. Su 30% mintis tikrai nebloga, bet čia tiks tik brangios LED sistemos.
immortallt 2013-07-23 13:56
Dėl brangumo, reiktų skaičiuoti ne tik investicijas, bet ir sąnaudas. Čia kintamosios sąnaudos (elektra), sudaro įtariu žymiai didesnę kaštų dalį nei pati lempa/žibintas, net jei tai LED'as.
Nerkashis 2013-07-23 14:14
Lempa niekada neišsijungs. Ji tik švies kokiu 20proc. pajėgumu. Darbe buvo kažkas nutikę aukšto slėgio natrio lempai, kad švietė tai silpnai, tai iškart visa galia. Nebus "lago" nei su natrio, nei tuo labiau su LED.
lape 2013-07-23 22:59
Galiu dar papildyti - prijungti lempas prie interneto, ir surišti su praeivio mobiliuoju telefonu (arba mašinos numeriu) - tada galės sąskaitas už apšvietimą kiekvienam pateikti. Dar galima mikrofonus įmontuoti, labai jautrius tokius, čia jeigu paslydai ir negali paeiti - nusikeiki ir užsidegs lempa. Ir dar baudą gausi už lempos įžeidimą.
Creatium 2013-07-24 12:58
Vilniuje planuojama visas lempas keisti LED šviestuvais. Taip pat buvo kalbos iš Zuoko ir apie tokios sistemos pritaikymą. Žinoma, galbūt ne visur ją galima pritaikyt, tačiau bent jau tranzitinėse pagrindinėse gatvėse - laisvai: pvz. Geležinio vilko, Laisvės pr., aplinkkeliuose, Ukmergės g., Ozo g. ir kt.
BlueC 2013-07-24 13:05
O kam tranzitinėse junginėt šviesas, jei jos ten pastoviai reikalingos, dėl srauto? Čia gal ne tokio apkrautumo, bet padidinto pavojaus (nelaimingų atsitikimų, kriminalo) zonose būtų prasminga.
immortallt 2013-07-24 13:19
Zuokas daug kalba. Lape, kažkada panašia maniera kalbėjo ir apie "karietas be arklių", o mediciną vadino raganavimu.
Creatium 2013-07-24 14:34
Tosė gatvėse, kurios nakties metu yra visiškai neapkrautos. Pastačius aplinkkelius tos pagrindinės mieste esančios gatvės dar mažiau bus apkrautos. Todėl taip, galbūt aplinkkeliuose ir neapsimoka to diegti, tačiau mano minėtose kitose didžiosiose gatvėse - kodėl gi ne. Kitas dalykas, jeigu neklystu, tai šią sistemą galima lengvai įdiegti į jau esančius šviestuvus. Todėl bet kokiu atveju pirmas darbas Vilniuje yra pakeisti visus šviestuvus naujais, o po to galima papildomai taikyti ir tokias technologijas.