LANVA siekia iš „Linkomanijos“ įkūrėjo atimti interneto domeną Lanva.lt  (20)

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) pateikė ieškinį failų dalinimosi svetainės „Linkomanija“ įkūrėjui Kęstui Ermanui, siekdama prisiteisti jo įregistruotą interneto domeną Lanva.lt. Pastarasis be kovos pasiduoti neketina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ieškinį asociacija grindžia Europos Sąjungos direktyvos reikalavimu, kad domenai turi būti registruojami sąžiningai ir turint ankstesnes teises į domeną sudarantį žymenį. „LANVA yra nuo 2006 metų veikianti asociacija, savo veikloje nuolat naudojanti žodinį ženklą LANVA (pavadinimo trumpinį) bei prekių ženklą, kuriuo be kita ko žymimi filmų ir muzikos įrašų viršeliai. Tuo tarpu K.Ermanas, žinomas kaip Linkomanija.net įkūrėjas, vadovaudamasis nesąžiningais ketinimais, neturėdamas ankstesnių teisių, savo vardu įregistravo domeną Lanva.lt“, – teigia LANVA pirmininkė Dina Adomavičiūtė.

Atsižvelgiant į prasidėjusį bylinėjimąsi minėtas domenas buvo areštuotas, o jo savininkui buvo uždrausta juo disponuoti.

Tačiau K.Ermanas šių metų birželio 26 dieną įregistravo viešąją įstaigą pavadinimu „Lanva“ ir tą pačią dieną perleido jį šiai viešajai įstaigai. Vilniaus apygardos teismas nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo priėmė tik po poros savaičių, taigi K.Ermanas teigia, kad domenas teisėtai priklauso VšĮ „Lanva“.

„Mano manymu, tokie K.Ermano veiksmai tik patvirtina jo nesąžiningumą, kadangi vos tik sužinojęs apie reiškiamą jam ieškinį, pamėgino savo veiksmus ir savo vardu nesąžiningai įregistruotą domeną „įteisinti“. Visgi teisiniu požiūriu toks mėginimas nėra sėkmingas, mat turėti ankstesnes teises domeną registruojantis subjektas turi turėti jau registravimo metu, o ne prieš pat reikalavimų pareiškimą“, – sako D.Adomavičiūtė.

Pasak jos, registruodamas Lanva.lt domeną K.Ermanas siekė pakenkti „priešingus interesus turinčiai“ asociacijai ir tai įrodo jo veiksmai prieš ieškinio pareiškimą. „Be to, labai keista, kad atsakovui perleidus domeną ką tik įsteigtai įstaigai, domenas faktiškai nebuvo perduotas. Pagal reglamentą faktinis perdavimas įvyksta įregistruojant pakeitimus „Whois“ duomenų bazėje, tačiau liepos 15 d. areštuojant domeną, birželio 26 d. neva įvykęs perleidimas dar nebuvo įregistruotas“, – pastebėjo LANVA pirmininkė.

Lengvai neatiduos

Nepelno siekiančiai VšĮ „Lanva“ vadovaujantis K.Ermanas ieškinį vadina nepagrįstu ir nepriimtinu, o savo teises ketina ginti teisme.

Jo teigimu, „Whois“ duomenų bazės pakeitimai neturi prasmės, nes birželio 26 dieną buvo sudaryta domeno dovanojimo sutartis: „Domeno perleidimo pagrindas yra pradinio ir naujo pareiškėjų tarpusavio sandoris, kurio sąlygų netgi neprivaloma atskleisti administratoriui.“

Adresu Lanva.lt viešoji įstaiga ketina talpinti informaciją apie įvairius projektus, kurie nėra susiję su antipiratinės asociacijos veikla. Be to, šiuo adresu anksčiau nebuvo talpinama jokia informacija, jis niekada nebuvo naudotas jokiems nei komerciniams, nei kitokiems tikslams. „Tai tik paneigia LANVA argumentus dėl nesąžiningumo ir domeno naudojimo neteisėtiems, nesąžiningiems ir ieškovą įžeidžiantiems veiksmams atlikti“, – sako K.Ermanas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad LANVA neturėjo savo interneto svetainės, taigi niekada nesiekė reklamuoti savo vykdomą veiklą internete ir iki šiol nepasinaudojo teise įregistruoti domeną tokiu pavadinimu. Asociacija nėra įregistravusi ir LANVA prekės ženklo.

„Tapatūs prekių ženklai gali būti registruoti skirtingoms prekėms ar paslaugoms žymėti, tuo tarpu toks pat domenas gali būti tik vienas. Be to, domenas nebūtinai yra prekes ar paslaugas identifikuojantis vardas – daugybė domenų yra informacinio pobūdžio, nuorodos į kitus šaltinius, kompiuterius ar panašiai. Todėl domeno funkcija yra daug platesnė, negu vien tik prekės ar paslaugos identifikavimas“, – pastebi K.Ermanas ir priduria, kad domeno pavadinimo sutapimas su organizacijos ar prekės ženklo pavadinimu dar nereiškia jo savininko teisių pažeidimo.

„Linkomanijos“ įkūrėjas atkreipia dėmesį ir į tai, kad asociacijos pavadinimo pirmųjų raidžių trumpinys yra LAVA (Lietuvos Antipiratinės Veiklos Asociacija), o ne LANVA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(15)
(0)
(2)

Komentarai (20)