Dešimtmečio jubiliejų švenčianti „Linkomanija“ tikisi nebūti uždaryta dar bent 10 metų  (0)

Didžiausia Lietuvoje failų dalinimosi svetainė „Linkomanija“ vakar, rugpjūčio 8 dieną, minėjo savo gyvavimo dešimtmetį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ta proga išplatintame sveikinime puslapio administratoriai išreiškia viltį, kad tinklalapis išliks dar bent 10 metų.

„Atrodo, visai neseniai šiame portale keliese pradėjome dalintis kultūra ir informacija, o dabar jau turime didelę bendruomenę. Daugelis iš mūsų čia augome kartu. Vieni mokėsi anglų kalbos, kiti per dokumentiką gilino žinias, treti lavino rankas ir reakciją žaisdami žaidimus, ketvirti, būdami užsienyje, gaudavo žiupsnelį Lietuvos, o kiti tiesiog praleisdavo gerai laiką. Tikimės, taip bus ir toliau. Tikimės gyvuoti dar bent 10 metų“, – skelbia „Linkomanijos“ valdytojai.

Noras išlikti nestebina, mat svetainė anksčiau ne sykį buvo sulaukusi ne tik autorių teisių gynėjų, bet ir teisėsaugos dėmesio.

Bene plačiausiai nuskambėjo vadinamoji „106-ių byla“, kurią 2010-aisiais inicijavo Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA). Į teismą buvo kreiptasi surinkus 106-ių svetainės naudotojų IP adresus, kurie esą nelegaliai atsisiuntė ir platino operacinę sistemą „Windows 7 Ultimate“. Patį teismą pasiekė tik vieno vartotojo byla, o teisėjas ją nutraukė ir kaltinamąjį visiškai išteisino atsižvelgdamas į advokato argumentus, kad įrodymus byloje rinkusi LANVA neturėjo teisės to daryti, be to, operacinės sistemos atsisiuntimas iš esmės nėra neteisėtas veiksmas.

Tiesa, vėliau vienas svetainės lankytojas baudą gavo – vienam klaipėdiečiui teko susimokėti tūkstantį litų už tai, kad be autorių sutikimo šioje svetainėje įkėlė filmą „Zero II“. Minimali bauda už autorių ir gretutinių teisių pažeidimą jam skirta dėl to, kad jaunuolis kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi.

Nemalonumų sulaukė ir „Linkomanijos“ įkūrėjas, kompanijos „n5“ direktorius Kęstas Ermanas – bylą dėl autorių teisių pažeidimų jam dar 2009 metais iškėlė „Microsoft“. Vilniaus apygardos teismas pernai patenkino „Microsoft“ ieškinį pilna apimtimi: skyrė 130 tūkst. Lt baudą bei nurodė uždaryti „torrent“ tinklalapį. Tačiau K.Ermanas šį nuosprendį apskundė.

O kur dar LANVA siekiai užblokuoti prieigą prie „Linkomanijos“, svetainės „nulūžimai“ dėl problemų su serveriais, nepastoviai veikianti paramos rinkimo sistema...

Ir nors naujoji LANVA vadovė žada keisti asociacijos veiklos pobūdį, tai nereiškia, kad „Linkomanijos“ veikla nesidomės kitos organizacijos, kompanijos ar, galiausiai, teisėsauga.

Beje, šįmet dešimtmetį mini ir didžiausia pasaulyje failų dalinimosi svetainė „The Pirate Bay“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)