FTB skelbia nukenksminę programišių grupuotę „Anonymous“  (6)

Tarptautinė programišių grupuotė „Anonymous“ pastaruoju metu neatliko tokio masto atakų, kokias vykdė anksčiau ir kurios sulaukdavo didžiulio žiniasklaidos susidomėjimo. FTB mano, kad nukenksminti grupuotę pavyko sulaikius pagrindinius jos aktyvistus, skelbia „The Huffington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2010-ųjų pabaigos „Anonymous“ susilaukė dėmesio visame pasaulyje dėl atakų prieš JAV kompanijas ir valstybines institucijas. Programišiai vogė duomenis, juos viešino ar tiesiog sustabdydavo tinklalapių darbą.

Tačiau pernai sulaikius penkis įtakingos atšakinės programišių grupuotės „Lulz Security“ narius, tai turėjo nemažą įtaką „Anonymous“ ir šioje grupuotėje išaugo vidinis nepasitikėjimas vieni kitais, teigia FTB kibernetinio saugumo padalinio atstovas Austinas Berglas iš Niujorko.

„Visi šie sulaikyti vyrai buvo svarbūs „Anonymous“ judėjimui, daug žmonių juos vertino už tai, ką jie darė“, – sakė A.Berglas.

Sulaikyti įtariamuosius padėjo svarbus informatorius Hectoras Monseguras, slapyvardžiu „Sabu“, kurį FTB sulaikė kiek anksčiau ir jis sutiko padėti agentams pričiupti kitus programišius. Baimė, kad ir kiti grupuotės nariai gali būti išdavikai, išaugino vidinį nepasitikėjimą.

„Grupuotė tebeegzistuoja, jie vis dar tauzija tinkle „Twitter“ ir skelbia įvairius dalykus, bet nebegirdite apie juos ir jų įvykdytus didelius įsilaužimus, – pastebėjo FTB agentas. – Tai tiesiog nebevyksta, būtent todėl, kad buvo sulaikyti svarbiausi dalyviai.“

McGillo universiteto (Kanada) profesorė Gabriella Coleman, tyrinėjanti „Anonymous“ veiklą, pritaria, kad narių sulaikymai turėjo didelę įtaką grupuotės darbui. Tačiau, jos teigimu, „Anonymous“ tebėra labai gyvybinga. „Jie galėtų nesunkiai vėl iškilti kaip galinga jėga“, – mano ji.

Paklaustas, kaip buvo susektas H.Monseguras, FTB atstovas užsiminė, kad net geriausi programišiai kartais padaro klaidų. Tad nors jie puikiai moka paslėpti savo kompiuterių IP adresus, „Sabu“ kartą užsimiršo ir to pakako, kad FTB išsiaiškintų jo gyvenamąją vietą. Vyras buvo sulaikytas Manhatane.

„Lengva sėdėti prie kompiuterio ir, manant, kad esi anonimiškas, atlikti įvairią nelegalią veiklą – įsilaužinėti į kompanijų svetaines, platinti vaikų pornografiją, pirkti ar pardavinėti vogtus daiktus, – sakė A.Berglas. – Tačiau tik laiko klausimas, kada šie nusikaltėliai padarys klaidų ir mes juos sučiupsime. Užtenka tik vienos klaidos.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (6)