S. Ballmeris „Microsoft“ palieka ne savo noru?  (2)

JAV analitikas tikina, jog korporacijos „Microsoft“ generalinis direktorius Steve'as Ballmeris, praėjusią savaitę išplatinęs pareiškimą, kad per artimiausius 12 mėnesių pasitrauks iš savo pareigų, iš tiesų traukiasi ne savo noru, o prispaustas direktorių tarybos, kuriai labai nepatiko 900 mln. JAV dolerių nurašymas dėl „Surface RT“ kompiuterių nesėkmingos prekybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jį aiškiai išstūmė taryba. Jie arba tiesiogiai jį išvarė, arba pastatė į tokią situaciją, kad pačiam teko trauktis norint išsaugoti reputaciją“, - sakė bendrovės „Moor Insights & Strategy“ vyriausiasis analitikas Patrickas Moorheadas.

Stipriausia užuomina, kad S. Ballmeris traukiasi ne savo noru, buvo pareiškimas apie 12 mėnesių laikotarpį, per kurį „Microsoft“ ieškos naujo korporacijos vadovo. „Paprastai taryba naujo vadovo ieško patyliukais, bet dabar patys sau nusistatė 12 mėnesių ribą. Manau, sprendimas buvo priimtas labai greitai“, - sakė analitikas.

Pranešimas apie S. Ballmerio atsistatydinimą buvo paskelbtas praėjusį penktadienį, rašo computerworld.com.

S. Ballmeris, kuris „Microsoft“ vadovauja nuo 2000 metų, o bendrovėje dirba nuo pat 1980 metų, savo poste išliks tol, kol nebus atrinktas jį pakeisiantis kandidatas. Taryba savo pareiškime nurodė, kad paieškos gali trukti iki 12 mėnesių. Naujo direktoriaus paieškoms sukviestas komitetas, kuriame vienas iš narių bus bendrovės įkūrėjas ir dabartinis direktorių tarybos vadovas Billas Gatesas.

Savo elektroniniame laiške visiems „Microsoft“ darbuotojams S. Ballmeris, panašu, užsimena, kad pasitraukimas nėra jo paties idėja ir kad jam tenka kristi ant kalavijo kitų asmenų sprendimu: „Man tai yra sunki, emocinga situacija. Darau tai linkėdamas kuo geriausios sėkmės kompanijai, kurią myliu“.

Vėliau penktadienį S. Ballmeris „ZDNet“ žurnalistei Mary Jo Foley sakė, kad apie pensiją galvojo jau kurį laiką – tiesa, prieš penkerius metus jis neformalioje aplinkoje minėjo, kad į pensiją norėtų apie 2018 metus – tačiau „per pastaruosius du-du su puse mėnesių noras į pensiją sustiprėjo“.

„Kas galėjo paskatinti tokį staigų sprendimą?“, - iškėlė klausimą P. Moorheadas. Ir iškart į jį pats atsakė: „Tai buvo 900 mln. dolerių nurašymas. Tai patraukė tarybos dėmesį, o labai entuziastingi S. Ballmerio pasisakymai apie „Windows RT“ ir „Surface RT“ neteko didelės dalies patikimumo. Kaip ir pats S. Ballmeris. Kaip galima šitaip prašauti į šoną vertinant vartotojų norus? O gal su savo komanda nesusikalbama? Gal jo komanda bijojo jam patarti? Ar visa jo komanda gyvena kitoje realybėje? O gal tiesiog jo komandai pristigo kompetencijos numatyti nesėkmę?“

Kad ir kokia bebūtų priežastis, kaltu liko S. Ballmeris.

„Microsoft“ apie nurašymą paskelbė liepos viduryje, prieš antro metų ketvirčio finansinės ataskaitos skelbimą. Tačiau apie pajamų sumažinimą kompanija turėjo žinoti bent kelias savaites prieš tai. Ne paslaptis tai turėjo būti ir direktorių tarybai.

Tiesa, kiti analitikai mano, jog S. Ballmerio pasitraukimas buvo ilgesnis procesas, kad pats vadovas jau kelis mėnesius žinojo, kad trauksis, ir ne dėl to, kad yra stumiamas lauk, o dėl to, kad tai buvo logiškas sprendimas ir jam pačiam, ir, kaip jis užsiminė savo laiške, kompanijos labui.

„Jis ilgą laiką laukė tinkamo meto atsistatydinti, tinkamo asmens, kuriam galima būtų perduoti vadžias. Manau, labai tikėtina, kad S. Ballmerio sprendimas trauktis yra dalis platesnės „Microsoft“ strategijos, prasidėjusios nuo reorganizacijos, paskelbtos liepą – jos tikslas yra skatinti korporacinę kultūrą“, - sakė „Gartner“ analitikas Davidas Cearley.

Reorganizacijos planą liepos 11 dieną paskelbė tas pats S. Ballmeris. Jos tikslas – panaikinti ilgą laiką veikusius, į konkretų produktą susitelkusius padalinius. Reorganizacijos metu įvyko daug aukšto lygio vadovų ir atsakomybių rokiruočių horizontaliame lygmenyje, o generaliniam direktoriui suteikta daugiau valdymo galių.

D. Clearley manymu, S. Ballmerio pasitraukimas buvo abipusis sutarimas, kurio pagrindas – susivokimas, kad reorganizacija ir kiek ankstesnis pareiškimas, kad „Microsoft“ taps „techninės įrangos ir paslaugų bendrove“, reikalauja ir naujo vadovo naujai pradžiai.

„Jie priėjo išvadą, kad visa ši nauja bendroji strategija reikalauja ir naujo generalinio direktoriaus, procesą valdysiančio nuo pradžios ir paliksiančio savo pėdsaką strategijos vystyme“, - sakė „Gartner“ analitikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: