Degalinės: per mėnesį 5 litų ribą gali perlipti ir 95 markės benzinas  (1)

Populiariausias 95 markės benzinas per artimiausią mėnesį gali perlipti 5 litų ribą, prognozuoja degalinių tinklas „Statoil“. Tam įtakos turi neramumai Sirijoje. Pernai šią psichologinę ribą peržengė 98 markės benzinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiandien pastebėjau, kad naftos kaina šoktelėjo 5 JAV dol. už barelį, šoktelėjo ir didmeninės degalų kainos, jeigu ta tendencija išliks artimiausiu metu, manau, mes ją pamatysime ir degalinėse. Koks poveikis bus, sunku pasakyti, bet dabar stebime kainų kilimo tendenciją, - sakė bendrovės „Statoil Fuel & Retail Lietuva“ Degalų kategorijos departamento direktorius Sigitas Raila. - Dar keletu doleriu pabrangus naftai, pakilus naftos kainų agentūros „Platts“ indekso reikšmėms, manau, įtaka didmeninėms kainoms bus jaučiama ir gana greitai.“

Pasak jo, dabar didmeninių ir mažmeninių kainų lygis yra normalus ir atitinka rinkos situaciją, tačiau gilėjant Sirijos krizei, naftos kainų brangimas mažmeninėje rinkoje gali pasijausti per artimiausią mėnesį. S. Raila vardija, kad tam įtakos turės ne tik didmeninės kainos, bet ir konkurencinė aplinka ir degalinių turimos atsargos.

„Daug faktorių lemia mažmenines kainas, bet jei didmeninės kainos važiuos aukštyn, mes tai pamatysime ir mažmeninėje rinkoje – tai gali būti savaičių klausimas. Galbūt naftos kaina ir nebekils, o stabilizuosis. Viską didžiąją dalimi lemia didmeninės kainos ir dolerio kursas, - konstatuoja S. Raila. - O rinkos nervingai stebi galimą konfliktą ir reaguoja naftos kainomis.“

Siūlo palaukti


Tiek Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacija, tiek naftos produktų gamykla „Orlen Lietuva“ ragina neskubėti su prognozėmis.

„Mes, kaip asociacija, ne kartą esame kalbėję, kad nereikia vartotojų gąsdinti anksčiau laiko, mes turime teisę pasakyti, kad degalai brangs kai keičiasi akcizas, kiti mokesčiai, o tai kad brangsta pasaulyje žaliava“, - sakė Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Lukas Vosylius. - Manau, kad prognozuoti gali tik bankų analitikai ir atskiros mažmeninės prekybos įmonės. Savaime suprantama, kad žaliavos brangimas anksčiau ar vėliau greičiausiai neišvengiamai Lietuvai, kaip šaliai, kuri neturi galimybės paveikti šio proceso, atsilieps.“

Pasak jo, kai produktų kainų augimas pasijus gamykloje, tuomet tai pajus ir degalinės.

„Mes tradiciškai niekada nesame teikę naftos kainų prognozių į ateitį, tai yra spekuliacijos. Naftos kainos ir produktų kainos yra veikiamos skirtingų dinamikų, jeigu dėl geopolitinių ar ekonominių priežasčių didėja ar mažėja naftos kainos, tai ne visada tiesiogiai veikia naftos produktų kainas. Aišku, tai yra susijusios rinkos, bet netiesiogiai“, - dėstė naftos produktų gamyklos „Orlen Lietuva“ viešųjų ryšių direktorius Audrius Stasiulaitis.

Jis priminė, jog „Orlen Lietuva“ naftos produktų kainas nustato pagal „Platts“ indeksą, kuris atspindi naftos produktų kainą.

„Jeigu naftos produktai pasaulyje brangsta, atitinkamai tiek didėja ir „Orlen Lietuva“ produktų kainos. Jeigu jos mažėja, atitinkamai jos mažėja“, - apibendrino A. Stasiulaitis.

„Orlen Lietuva“ skelbiamos orientacinės produktų kainos rodo, kad jos gana stipriai ūgtėlėjo prieš 1,5 mėn., tačiau vėliau šiek tiek sumažėjo ir pastarąsias keturias savaites laikosi stabiliame lygyje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(2)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: