Vairuotojų dilema: kokį posūkio signalą rodyti prieš įvažiuojant į žiedinę sankryžą?  (13)

Važiuojant Vilniaus mieste ir ne tik galima pastebėti, kad prieš įvažiuodami į žiedines sankryžas, vairuotojai chaotiškai rodo įspėjamuosius signalus. Kelių eismo taisyklių (KET) specialistas, VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro mokytojas Rolandas Balkė aiškina, kaip tokioje situacijoje reikėtų elgtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal KET 88 punktą, vairuotojas privalo įspėti atitinkamos krypties posūkių šviesos signalais, o jeigu šviesos signalizacijos nėra arba ji sugedusi – ranka prieš pradėdamas važiuoti ir prieš sustodamas, prieš persirikiuodamas, prieš lenkdamas ir baigdamas lenkti, prieš sukdamas į dešinę ar kairę, prieš apsisukdamas. KET 92 punkte numatyta, kad „Įspėjamieji signalai turi būti pradėti rodyti iš anksto prieš manevrą (stabdymą, susijusį su manevru) ir baigti tuojau pat po manevro (signalizuoti ranka galima baigti prieš pat manevrą). Signalą reikia rodyti taip, kad jis neklaidintų kitų eismo dalyvių“.

Eismo situacijos, kai eismo dalyviai įvažiuoja i žiedinę sankryžą, KET aiškiai nereglamentuoja. Šioje eismo situacijoje vairuotojas turi vadovautis bendrais eismo tvarkos principais ir atsižvelgti į sankryžos tipą. Žiedinėje sankryžoje eismas vyksta ratu pagal kelio ženklo Nr. 410 „eismas ratu“ paaiškinimą – leidžiama važiuoti tik rodyklių kryptimi, t.y. ratu prieš laikrodžio rodyklę. Įvažiavimo į žiedinę sankryžą negalime vadinti persirikiavimu ar posūkiu į dešinę, tiesiog tęsiamas judėjimas kelio kreive, panašiai kaip važiuojant vingiuotu keliu (kuomet posūkio signalas nerodomas). Posūkio signalo rodymas į kairę ar į dešinę įvažiuojant į žiedinę sankryža gali klaidinti gretima eismo juosta ar iš galo važiuojančius eismo dalyvius, kurie įjungtą posūkio signalą gali suprasti, kaip ketinimą persirikiuoti į gretimą eismo juostą ar ketinimą išvažiuoti iš žiedinės sankryžos.

Todėl, atsižvelgiant į anksčiau minėtus KET punktus, įvažiuojant į žiedinę sankryžą ir planuojant išvažiuoti pirmame išvažiavime dešinėje, reikia rodyti dešinės pusės posūkio signalą. Jeigu planuojame išvažiuoti kituose išvažiavimuose, posūkio signalo rodyti įvažiuojant į žiedinę sankryžą nereikia. Pačiame žiede, keičiant eismo juostas ar išvažiuojant iš žiedo, posūkio signalus yra privaloma rodyti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(0)
(5)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: