Johnas Kerry paviešino JAV žvalgybos surinktus duomenis apie cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje  (2)

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry griežtu tonu penktadienį pareiškė, kad atsakomybė už cheminio ginklo panaudojimą Sirijoje tenka šios šalies prezidento Basharo al Assado režimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per specialų pareiškimą Valstybės departamente J.Kerry paviešino JAV žvalgybos surinktus duomenis, kurie, anot jo, nepalieka jokių abejonių, jog už cheminio ginklo panaudojimą Sirijos sostinės Damasko priemiesčiuose atsakomybė tenka tik B.al Assado režimui.

Per šias atakas, įvykdytas rugpjūčio 21-ąją, kaip sakė J.Kerry, žuvo mažiausiai 1 429 žmonės, tarp jų – 426 vaikai.

„Mes dabar žinome, kada ir iš kur buvo paleistos raketos su cheminiais užtaisais, o taip pat, kur ir kada jos nusileido. Taip pat žinome, kad vietas, iš kurių raketos buvo paleistos, kontroliuoja Assado režimo pajėgos“, – sakė J.Kerry.

Pasak JAV Valstybės sekretoriaus, žvalgybos surinktus duomenis patvirtina „tūkstančiai šaltinių“. Taip pat, anot jo, per žvalgybos atliktą tyrimą paaiškėjo, kad B.al Assado pajėgos ir anksčiau mažesniu mastu yra panaudojusios cheminį ginklą tose konflikto vietose, kuriose vyriausybinėms pajėgos nepavykdavo pasiekti persilaužimo tradiciniais karybos metodais.

„Jeigu pasaulinė bendruomenė dabar nieko nedarys, bus sukurtas pavojingas precedentas“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius, prieš tai pabrėžęs, kad „Assado režimas turi didžiausią cheminių ginklų programą Artimuosiuose Rytuose ir tūkstančius kovinių užtaisų su garstyčių dujomis, zarinu ir VX dujomis“.

J.Kerry pabrėžė, kad cheminio ginklo panaudojimas neliks nenubaustas, tačiau paaiškino, kad ginkluotųjų JAV pajėgų įsikišimas bus ribotas ir nepanašus į karinius veiksmus Irake, Afganistane ar Libijoje. Jis taip pat patikino, kad JAV nepakartos klaidos, kai karinė intervencija buvo pateisinta „klaidingais žvalgybos duomenimis“, matyt, turėdamas galvoje prezidento George'o W.Busho sprendimą atakuoti Iraką, neva turintį masinio naikinimo ginklų, kurių po invazijos taip ir nepavyko aptikti.

„Amerikos žmonės jau pavargo nuo karo. Patikėkite, aš taip pat. Tačiau nuovargis neatleidžia mūsų nuo atsakomybės“, – sakė J.Kerry.

Ban Ki-moonas įkalbinėja Baracką Obamą neskubėti

Nutraukęs vizitą Europoje Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas penktadienį susitinka su JT ambasadoriais iš Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir JAV, kad aptartų dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje sukeltą krizę.

Ban Ki-moonas vis įkalbinėja JAV prezidentą Baracką Obamą ir kitus pasaulio lyderius nepradėti karinių veiksmų Sirijoje, kol JT ekspertai nebaigė darbo šioje šalyje.

JT ginkluotės inspektoriai turėtų išvykti iš Sirijos šeštadienį ir pateikti Ban Ki-moonui pirmąją savo tyrimų ataskaitą.

„JT ekspertai baigė darbą Sirijoje, dabar jie parengs ataskaitą, kuri parodys, ar šioje šalyje buvo panaudotas cheminis ginklas“, – sakė penktadienį JT atstovas Martinas Nesirky.

„Grupė užbaigė mėginių ir įkalčių rinkimą, – sakė jis žurnalistams. – Jie dabar pakuojasi daiktus ir išvyks iš Damasko, iš Sirijos rytoj“.

A.F.Rasmussenas: NATO nedalyvaus smogiant Sirijai

Įtariamas cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje reikalauja tarptautinio atsako, bet NATO nedalyvaus jame, penktadienį pareiškė Danijos žiniasklaidai NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Aš nematau NATO rolės tarptautinėje reakcijoje į Sirijos režimą“, – sakė A.F.Rasmussenas žurnalistams Vailės mieste, pranešė dienraštis „Politiken“.

NATO vadovas pažymėjo, kad įtariamas cheminių ginklų panaudojimas yra „siaubingas ir baisus aktas. Cheminės atakos – akivaizdus tarptautinių normų pažeidimas, nusikaltimas, kurio negalima ignoruoti“. „Jis reikalauja tarptautinio atsako, kad daugiau nebepasikartotų“, – pridūrė A.F.Rasmussenas.

Anksčiau NATO generalinis sekretorius primygtinai ragino Sirijos konfliktą spręsti politinėmis priemonėmis. A.F.Rasmussenas dar sakė esąs visiškai įsitikinęs, kad dėl dujų atakos kaltas Sirijos režimas.

„Aš nė kiek neabejoju, kad režimas įvykdė cheminę ataką, – sakė jis. – Kai matai, kas turi cheminį arsenalą ir priemones jam panaudoti atakoje, turi sakyti, jog tai tas režimas.“

„Nėra kaip sakyti, kad opozicija pajėgtų surengti tokią ataką“, – dar pridūrė A.F.Rasmussenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (2)