Lietuviškos programėlės Android rinkoje  (2)

Kompiuterių rinka toliau išlieka pelninga ir nesiruošia pradėti trauktis, tačiau šiandien pasaulyje daugiausia dėmesio ir investicijų sulaukia mobiliųjų programėlių rinka. Remiantis tyrimų kompanija „ABI Research“, kuri specializuojasi technologijų rinkos tyrimuose, 2013 m. mobiliųjų aplikacijų rinkos vertė sudarys net 27 mlrd. JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuva turi puikių pavyzdžių, kada iOS sistemai sukurtos lietuviškos programėlės uždirba milijonus, todėl galima teigti, kad kūrėjai Lietuvoje turi potencialo sukurti patrauklų produktą,  Android sistemos vartotojams.

Google ir Apple savo virtualiose parduotuvėse siūlo beveik po 800 000 skirtingų trečiųjų šalių programėlių. Android ir iOS sistemos yra lyderės mobiliųjų aplikacijų rinkoje. Rinkos lyderiu konkurencija atneša naudos visems su rinką susijusiusiems dalyviams. Išmaniųjų telefonų gamintojai gerina pardavimų rekordus, aplikacijų kūrėjai kasdien pristato pačias įvairiausias aplikacijas ir iš to greitai uždirba,  technologijų mėgėjai neturi laiko nuobaudžiauti - rinkoje pristatomi nauji išmanieji įrenginiai ir jiems skirta programinė įranga. Svarbiausia, kad šis verslas generuoja didžiules pajamas, sukuria daug darbo vietų.

Lietuviai jau įrodė, kad kurdami programėles, savo produktais gali sužavėti visą pasaulį bei uždirbti milijonus, tiesa,  produktas yra skirtas iOS. Pats sėkmingiausias pavyzdys - brolių Dailidžių sukurta programėlė „Pixelmator”, įvertinta kaip viena geriausių „Apple” interneto parduotuvės „App Store” programų. Vaizdo redagavimo programa „Apple” programų parduotuvėje uždirbo milijoną dolerių per 20 dienų.

Remiantis Android.com duomenimis, kasdien pasaulyje aktyvuojama apie 1 milijoną naujų įrenginių su Android sistema., Rinka kasdien auga, todėl ir programėlių kūrėjai iš Lietuvos turi galimybę įsitvirtinti šioje  rinkoje.

Populiariausi Lietuvoje

„Google Play“ parduotuvėje lietuviškų programėlių, pasiekusių didelį parsisiuntimų skaičių, nėra daug. Pirmoji lietuviška programėlė „Google Play“ parduotuvėje perkopusi 50 tūkst. parsisiuntimų ribą yra „Swedbank“ mobilus interneto bankas.  Tai „Swedbank“ Lietuvos rinkai skirta programa. Kadangi šis bankas yra pirmaujantis rinkoje, turi daugiausia privačių klientų, todėl akivaizdu, kodėl buvo sulaukta tiek daug parsisiuntimų.

50 tūkst. parsiuntimų viršijo ir itin populiarios edukacinės televizijos laidos „Lietuvos tūkstanmečio vaikai“ programėlė. Ši programėlė leidžia patikrinti savo žinias įvairiose srityse ir kartu rungtis su televizijos šou dalyviais, atsakinėjant į studijoje pateiktus klausimus. Tačiau ši programėlė yra skirta tik Lietuvos rinkai., Ji yra nemokama, todėl mažai tikėtina, kad šis sprendimas taps populiarus globalioje rinkoje ir atneš finansinės naudos.

Kita lietuvių sukurta programėlė išmaniesiems telefonams „PriceOn“  yra skirta kasdienių vartojimo prekių kainų palyginimui bei akcijų paieškai. Ši Lietuvoje sukurta programėlė taip pat perkopė 50 tūkst. parsisiuntimų ribą. Šis sprendimas neša finasinę naudą jos vartotojams: visame pasaulyje žmonės nori sutaupyti, todėl galima remti šio lietuviško projekto autorius ir tikėtis, kad jiems netrukus pavyks įžengti į rinkas kitose šalyse, ir uždirbti ne vieną milijoną.

Kas gali nustebinti užsienio rinkas?

Lietuvių žvejų projektas „Deeper Smart Fishfinder“ yra orientuotas į aiškią auditoriją, kurios poreikiai vienodi visame pasaulyje. „Deeper Smart Fishfinder“ – tai įrenginys, skirtas vandens telkinio dugno reljefui tirti bei potencialiam žuvingų vietų nustatymui. Įrenginio užfiksuojama informacija yra pateikiama „Android“ aplikacijoje, mobiliajame telefone. Nors šis sprendimas yra integruotas, programėlė naudinga vartotojui, kaip atskiras produktas. Tačiau bendra idėja ir teikiamas produktas yra unikalus, tinkamas daugeliui rinkų, todėl realu, kad šis lietuviškas  gaminys bus žinomas ne tik Lietuvoje.

Lietuvoje kuriama ir neseniai pasirodžiusi programėlė „Mobile Worker“ yra skirta darbo laiko registravimui, dokumentų valdymui bei informacijos apie projektus rinkimui. Programėlės unikalumas yra tai, kad ji leidžia ne tik vesti laiko ir darbų apskaitą, tačiau kartu integruotas ir dokumentų valdymo sprendimas. Užsienyje vertinamas darbo produktyvumas, o „Mobile Worker“ aplikacija ir yra skirta produktyvumui didinti, todėl galima tikėtis,jog šis sprendimas gali rasti nemažai gerbėjų,žinoma, jeigu savo sprendimais įveiks konkurentus. Kaip ir prieš tai minėta programėlė„Deeper Smart Fishfinder“, šis produktas yra orientuotas į tarptautines rinkas, todėl informacijos lietuvių kalba mažai.

Visiškai neseniai pasirodęs ir Lietuvoje plačiai pristatytas mobilusis mokėjimo sprendimas „WoraPay“. Ši programėlė apjungia bankinių mokėjimo ir nuolaidų kortelių privalumus, atsiskaitant iškart pritaikoma nuolaida. Produktas dar nėra pristatytas rinkai, vyksta testavimas, tačiau jau turima partnerių ir kaimyninėse šalyse.

Lietuvoje netrūksta žmonių su inovatyviomis idėjomis., Tokių idėjų turi visame pasaulyje vertinami Lietuvos programuotojai, todėl reikia laukti sėkmingo ir miliijonus uždirbsiančio projekto, kuris bus pagamintas mūsų šalyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(0)
(4)

Komentarai (2)