iPhone 5C kaina: analitikai ir kinai šokiruoti, Apple akcijos toliau krenta  (15)

Po išmaniojo telefono iPhone 5C anonso ekspertams prireikė laiko, kad galėtų bent šiek tiek atsigauti – jau kuris laikas iPhone 5C buvo tituluojamas „pigiu plastikiniu iPhone“, tačiau Apple tiesiog pateikė rinkai spalvotą iPhone 5, kuris tik $100 pigesnis už savo pirmtaką, ir tai – tik JAV. Tapo aišku, kad proveržio į vidutinį segmentą iš Apple pusės nebus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypatingas dėmesys Kinijai taip pat neatnešė didelių paatviravimų. Taip, Apple ten atliko specialią prezentaciją, o šioje šalyje naujieji iPhone prekyboje pasirodys rugsėjo 20 d. Vis tik Kinijoje iPhone 5C (16 GB) kainuos net $728. Anksčiau čia iPhone 5 buvo siūlomas už $858. Ir nors Kinijoje skaitmuo „8“ laikomas laimės simboliu, vargu, ar tokia kaina ką nors padarys laimingu.

Indijoje, antroje pagal gyventojų skaičių pasaulyje šalyje, iPhone 5C kainuos arčiau $700. Tiesa, niekas nežino, kokios yra slaptos susitarimų tarpo Apple ir partnerių sąlygos, tačiau išmaniojo telefono kaina be sutarties šiose šalyse yra neįtikėtinai aukšta.

Kompanijos IHS iSuppli analitikai nusprendė suskaičiuoti, kokia gi yra iPhone 5C savikaina. Pasirodo, ji sudaro apie $165, kai iPhone 5 atveju šis rodiklis lygus $199. Kitais žodžiais tariant, kad ir ką kalbėtų apie silpną plastikinio korpuso įtaką savikainai, techninis progresas vis tik leidžia sutaupyti.

Apple dar turi laisvės kainodaros manevrams, tačiau kompanijos vadovybė nelabai patenkinta krentančia pelno marža. Tikėtina, kad amerikiečių kompanija iki tol „melš“ Kinijos vartotojus brangių išmaniųjų telefonų segmente, kol šis prisisotins. Juo labiau, kad Premium klasės automobilių ir kitų daiktų pardavimai Kinijoje iki šiol demonstruoja stabilų augimą.

Kompanijos IHS iSuppli analitikai savo prognozių dėl iPhone pardavimų nekeitė, t.y. nesumažino. Jų teigimu, iPhone 5C galėtų žymiai padidinti pardavimus, jei būtų siūlomas už $350 – $400, o su dabartine $549 kaina jokios įtakos rinkai nepadarys. 2013 metų antroje pusėje bus parduota apie 86,1 mln. iPhone, o tai yra 25% daugiau, nei pirmame pusmetyje. Per visus metus Apple gali parduoti 158,9 mln. iPhone, o tai yra beveik 16 proc. visų šiais metais parduotų visų prekinių ženklų išmaniųjų telefonų kiekio.

Visuomenės apklausos Kinijoje parodė, kad tik 2,6% iš apklaustų 35 000 žmonių yra pasiruošę įsigyti iPhone 5C. Apple belieka džiaugtis tik tuo, kad šis skaičius Kinijoje vis tiek reiškia labai didelį gyventojų kiekį.

Didžiausios reitingų agentūros po iPhone 5C anonso pablogina rekomendacijas dėl Apple vertybinių popierių, ir kompanijos akcijos krito 5,4%. Vos per vieną dieną Apple rinkos vertė smuko virš 24 mlrd. JAV dolerių. iPhone komponentų tiekėjams taip pat teko paragauti „rūgštelės“ – Broadcomm ir Qualcomm akcijos krito atitinkamai 2% ir 3%, Cirrus Logic – net 5%. Mažiausiai kliuvo Foxconn – minus 1,3%.

Taigi kur dingti vargšams kinams, kuriuos nuolat kankina noras įsigyti Apple išmanųjį telefoną, kuris yra visiškai naujas? Apple China puslapyje iki šiol siūlomas iPhone 4, kuris kainuoja apie $420. Nors šis ir nėra toks jau naujas, kalbant apie technines specifikacijas, o ir atminties turi vos 8 GB, tačiau žodis „biudžetinis“ jam tinka labiausiai.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(18)
(1)
(5)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: