Pentagonas į Pasaulinį vandenyną panardins mitinę pabaisą (Video)  (2)

JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) pranešė nagrinėjanti povandeninių autonomiškai valdomų platformų, kurios galėtų sustiprinti šios šalies karinio jūrų laivyno gebėjimą tinkamai reaguoti į nacionalinio saugumo grėsmes tarptautiniuose Pasaulinio vandenyno vandenyse, sukūrimo galimybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinis jūrų laivynas norėtų disponuoti įvairios paskirties bepiločiais laivais ir orlaiviais, kuriuos prireikus būtų galima leisti iš vandenynų ir jūrų gelmėse paslėptų povandeninių platformų, skelbia wired.com. Tokia hipotetinė sistema pavadinta senovės graikų mitinės jūrų pabaisos devyngalvės Hidros (angl. Hydra) vardu. Pranešama, kad pagal DARPA ruošiamą projektą „Hydra“ būtų sukurtas povandeninis autonominių žvalgybos ir smogiamųjų aparatų tinklas, galintis sparčiai reaguoti į įvairias aktualias grėsmes, pavyzdžiui, jūrų piratus, teroristus ir kt. Kadangi JAV karinio jūrų laivyno laivų mažėja, tad konkrečiu laikotarpiu didelė jų dalis gali būti tik keliose Pasaulinio vandenyno dalyse ir negalėtų operatyviai reaguoti į pavojus toli nuo jų esančiuose tarptautiniuose vandenyse.

Pasak DARPA atstovų, „Hidros“ povandeninių platformų tinklo kūrimą skatina tolimesnis JAV karinio biudžeto karpymas, o be žmogaus įsikišimo veikiančios povandeninės gynybos platformos būtų labai efektyvus būdas reaguoti į kylančias grėsmes mažiausiomis sąnaudomis.

Pagal „Hidra“ projektą ši sistema į skirtingus pasaulinio vandenyno regionus būtų transportuojama karo laivais, povandeniniais laivais ir lėktuvais. Į JAV sausumos kariuomenės ir jūrų laivyno komunikacijų sistemas integruotos „Hidra“ povandeninės platformos leistų prireikus vykdyti kovines operacijas jūroje, sausumoje ir ore. Skelbiama, kad „Hidra“ sistemos platformos galėtų būti slepiamos tarptautiniuose vandenyse, kuriuose nevyksta intensyvi laivyba, savaitėmis ir mėnesiais. Paskui jas būtų galima perkelti kitur.

Jei „Hidra“ programa bus patvirtinta, pirmosios povandeninės platformos pasaulio jūrose ir vandenynuose galėtų atsirasti per artimiausius 5 metus, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)