„Chevron” pripažinta skalūnų dujų konkurso nugalėtoja

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Marker 2013-09-17 18:59
Na čia vaizduojama, kaip išgaunama nafta, o ne skalūnas. Na o zet, pabandyk paskatyti dantų pastos instrukciją, internete įvesk rastus cheminius pavadinimus ir vualia! turėsi geltonus dantis tačiau būs mažiau šansų, jog susirgsi vėžiu. Viską galima pasaulyje pamatyti, kaip kenksmingą jei nusistatysi prieš jį.
perihellis 2013-09-17 19:04
reiktų nepamiršti pačio zet žodžų, kad laikui bėgant technologijos tobulėja ir švarėja. Turim visus 40 metų tobulėjimo proceso realiai niekinis link'as šiai dienai neskaitant ginče dalyvaujančių šalių.
Arns 2013-09-17 21:10
Ar kas skiria gruntinius vandenius nuo giluminių? Gruntinis užsiteršia ir išsivalo. Kol kas neteko girdėti jog būtu išvalytas giliminis. 1% nedaug? Aišku nedaug, bet imk ne procentais, o miligramais/gramai/kilogramais/tonomis... va tada ir bus nereikšmingas procentukas, ne mažiau kenksmingesnis nei dantų pasta. Ir jei išpylęs klozetų valiklio į šulinį jo vandens negersi, tai pripumpavęs žemės gelmes chemikalų, nežinosi kada išgersi tų nuodų. Negreit? Na kai pylė cheminius sprogmenis į jūras irgi manė visam laikui išsprendė problemą. Tik dabar pilna negyvų zonų, ir tokiose jūrose kaip Baltijos, bijosi smarkių audrų, kad tų medžiagų neiškeltų į paviršių. Skirtumas nuo Norvegijos? Norvegija pati išgauna naftą, ir nemažas procentas skiriamas gerovei, o kitas pasidedamas ateičiai. Lietuvos atveju, gelmės parceliuojamos papigiai. Nesiskiria nuo to už kiek parduodam smėlį, žvyrą, durpes, mišką. Nemažai šalių net neapsimoka patiems užsiimti gavyba, kai tokiose šalyse kaip Lietuva, galima nusipirkti viską vos ne dykai (palyginus kiek išsivysčiusiose šalyse tie turtai įvertinami). Su šiom dujomis įkalsime Rusijai? Nereikia turėti iliuzijų. Kol tokio dydžio kaip Lietuva ar Estija svaičioja apie savo piniginę vertę Gazprom pelne, ir kiek nuvogs su terminalu ar dujomis, tiesiami dujotiekiai į Kiniją, kuri perką viską kas parduodama. Tad žiūrėkime savo reikalų, o ne kaip ką apkumščiuoti, nes ne ta svorio kategorija. O už bandymus neįmanomus mokėti kažkam juk reiks. (čia jau off-topic'ui kurį kai kas pradėjo vystyti)
Valdas8 2013-09-18 08:35
Arns, tai ką tu vadini "giluminis" yra "tarpmoreninis vandeningasis horizontas" Jis yra IŠ ABIEJŲ PUSIŲ atskirtas praktiškai nelaidžiu (pvz. molis) sluoksniu. Tiek iš viršaus, tiek iš apačios (jei būtų tokia kryptis), patekimas į jį trunka šimtus ir tūkstančius metų. Organinės medžiagos per tą laiką degraduoja. Gręžiant į gilesnius sluoksnius, tarpiniai sluoksniai užizoliuojami. Papulti ten "chemikalams", kaip tau nuskristi į Kentauro Alfą - per mažas greitis, per trumpas gyvenimas. Visus kitus tavo išvedžiojimus apie "ne tą svorio kategoriją" galiu apibūdinti nepriklausomybės aušroje pasakytais A.Terlecko žodžiais, citata iš atminties "Galvojau, kad tarybinės propogandos mašina sukasi tuščiai, bet, pasirodo, ne vienam yra sulaužytas stuburas". Skaūnų dujos, kaip ir visa kita šiame pasaulyje, turi ir savo trūkumų, ir privalumų. Sarbu, koks santykis. Gaila, kad kai kurie tikslingai, kai kurie nesąmoningai bando ištraukti tik trūkumus ir juos išpūsti.
Arns 2013-09-18 09:16
Valdas8, ar bent supranti jog ten bus vykdomi galingi sprogdinimai? Čia ne naftos ar paprastų dujų gavyba, kur tiesiog išsiurbia iš susidariusių "kišenių". jau pati technologija sako uolienų skaldymas. Ir ne kartą ir ne du vykdomi sprogimai sukrečia visus sluoksnius. Ir izoliuok neizoliavęs. O tu tiki jog nevykdoma propoganda iš Chevron, kad tyliai laukia leis ar neleis? Kompanija kurios vertė didesnė nei kelių metų Lietuvos biudžetas turi daug interesų. Ir jei čia nėra stuburo, jiems verta net į nuostolį eiti, kad kitur galėtu jau pasibandę ir pasimokę iš klaidų lįsti. Lenkijoje dideliais mastais jie negali nieko daryti, bet Lietuvoje, pasinaudodami mistinėmis Gapzrom ir Rusijos fobijomis, vietinius pakreipti kr tik nori labai pigiai įmanoma. Kaip pvz berods užvakarykštė LRT Jasikaičio vedama laida, nors ir paneigta jog ne Žygaičių bendruomenė rašė "laiškus Lukašenkai", niekas nerado jokių sąsajų jog jie už keliolika tūkstančių nuomoja stendus prie magistralės su reklamas prieš skalūnines dujas, ir net dėl Lietuvos dujų sumokėtos kompensacijos visiem, kurių teritorijas kliudė tiestas dujotiekis, bet vis vien vedėjas ir "oponentai" spaudė Gazprom ausis. Na jie negali patikėti jog žmogus, turintis savo nuomonę, negali gauti iš ko nors pinigų... Tad kaip tikėti nešališkais tyrimais, kaip tikėti jog bus kontrolė, kai žiūrima ne ekonominės naudos, o kaip įkurti kokį versliuką, dar geriau įgeliant Rusijai. Tai nė iš tolo nepanašu į deklaruojamas tiesas apie Lietuvos turtų panaudojimus gerovei kurti, ar tu Lietuvos naftalininių naftininkų svaičiojimams, kad stabdoma Lietuvos norvegizacija neleidžiant išgauti skalūninių dujų(tarsi pamiršdami kokie Norvegijos įstatymai išgaunant gamtos turtus, ir kodėl ji gauna ne riebaluotus pirštus, o visą lašinio paltį).
zet 2013-09-18 09:59
Pasikartosiu, prancuzija isviso uzdraude skalununiniu duju paieskas hidrauline lauzymo technologija del pavojaus uztersti geremuosius vandenis.
Valdas8 2013-09-18 10:28
Prancūzai varles valgo, o Tu? Kai žurnalistas Balsys arba Žygaičių Jonas tampa pagrindiniais Lietuvos geologais ir chemikais, tada ir atsiranda tokios pasakos. Tolimesnė diskusija beprasmiška, nes kartojamės, likim su savo nuomonėmis. Sekmės
Shinigami 2013-09-18 10:32
Ką tu įsivaizduoji ten sprogdins? Atomines bombas? Visu sprogdinimų metu bus sprogdinama tokiame skalūnų klodo gilyje ir su tiek sprogmenų, kad nepažeisti gretimų ne skalūninių sluoksnių. Nes kitaip tai butu sprogmenų (pinigų) švaistimas. Juolab, kad skalūnų klodą nuo požeminio vandens skiria ne vienas šimtas metrų storio nelaidaus (molingo) klodo. Antra, jei skalūnai yra tokiame gilyje kaip teigiama, tai artimiausias prie jų vandeningasis horizontas bus tokios mineralizacijos kad jo niekas negali gerti. Todėl geriamo požeminio vandens užteršimo galimybės yra labai menkos.
Arns 2013-09-18 10:53
Valdas8, o tavo logika geležinė. Visi kas už jau su išsilavinimu, o kas prieš be Suprask jog tiek Balsys tiek panašūs pirmiausia skatina diskusijas, pasakoja ne savo, o kitur rastas mintis. Bet į jas nepateikiami atsakymai, tik apšaukiami Lietuvos priešais. Bet kokioje kitoje valstybėje iš kartu keltu įtarimų, kodėl mokyklinės skaidrės pateikiamos kaip nenuginčyjamas faktas. Bet pas pačios ministerijos ar geologijos tarnybos platina, atseit čia visi atsakymai. Shinigami, eilinė tavo logikos spraga. Supranti jog "kišenės" yra struktūra, ir net išsiurbus naftą ar dujas jos tikrai ne kasdien sugriūna? O po sprogdinimų, visi sluoksniai susimaišys, susimals, ir pradės sėsti (elementaru, sprogimas uždaroje erdvėje neišsisklaido, tad visa jo jėga atlieka griovimo-suspaudimo darbą). Tad nėra garantijos kad tie nelaidūs sluoksniai per kokį dešimtmetį nesusideformuos. Kokios garantijos kad taip nenutiks? Ak tiesa, pasaulyje dar nėra ilgalaikės tokių gręžinių praktikos. Paskubėkime pirmieji įvykdyti pramoninį išgavimą, o paskui galėsime pakalbėti kas pasikeitė.
zet 2013-09-18 11:09
Valdas8: O man tu primeni viena is tokiu, kur kazkas ateis, kazka padarys, ir gyvenimas taps geresnis. Gyvenima kuriame patys, ne kiti. Nieks sitoje diskusijoje nepateike skaiciu, kaip paprastam butiniam seimos ukiui pageres gyvenimas (sildymo kainos). Plius tikimybe, kad bus pazeisti geriamieji vandenys per ateinanacius 20, 50 ar 100 metu yra. Reiskias kazkas negerbia bei nuvertina geriama vandeni kaip turta bei zmoniu sveikata.
Shinigami 2013-09-18 11:43
Kokius visus sluoksnius? Kaip jau rašiau, bus naudota tik tiek sprogmenų kad suskaldyti skalūnų sluoksnį, o ne visus sluoksnius iki žemės viršaus. O suskaldžius skalūnų sluoksnį skirtumo tarp naftos pumpavimo ir skalūnų nebus. Nes nafta nepumpuojama iš kažkokių ertmių. Nafta siurbiama iš porėtu uolienų. Kaip koks smėlis. Ir nafta yra tose porose. Todėl išpumpavus nafta ar skalūnines dujas liks labai panaši situacija. Jokių ertmių, tik sumažėjes slėgis.
perihellis 2013-09-18 11:47
tai kad jau buvo net šioje temoje paminėtas vienas atvejis O susimals tai čia kaip? su mikseriu kas nors nusileis po žeme ir sumaišys ir sumals? paranku naudoti bauginančias frazes, žmones tai veikia. O šiaip, kai tema pradeda liesti rusiją, Arns tampa per daug šališkas, kad būtų galima tikėtis normalios diskusijos.
TAURAS 2013-09-18 12:26
Iš kur jie gali žinoti kiek sprogmenų reikia naudoti, jei dar išvis niekas nežino kiek skalūnų yra Lietuvoje. Ir išvis ką galima pasakyti apie tai, kas yra keliu kilometrų gylyje? Matomai geriau žinai viską, nei ekspertai.. Kalbant į temą, tai manau, jei yra galimybe užteršti aplinka, tai jau iškart reikia neskubėti. Chevron jau ne 1na pasaulio kampeli užteršė ir toliau sau gyvuoja, nes tokia jau jų verslo specifika. Taigi jei Lietuviai elgsis kaip 3čiojo pasaulio valstybė, niekas su mumis ir nesiskaitys. Tada gal jau galėsim ir elektronikos ar kokio kito šlamšto atsivežt "pasaugot".. Juk ne už dyka viskas.....
Arns 2013-09-18 12:30
Shinigami iššifravo kompanijų technologines paslaptis? Gal galėtumei papasakoti daugiau nei matytas vienas reklaminis paveiksliukas? Juk visiem įdomu, kaip per dieną atliekant kelis sprogimus, ir telkinį naudojant ilgiau kaip metus pavyksta pasiekti tą išsiskyrimą nepažeistomis uolienomis, ir kokį tada vaidmenį atlieka vanduo su chemikalais? Be to, kaip čia toms naftos ir tradicinių dujų gavyboms įmonėms pavyksta apeiti skalūninį sluoksnį, kad išgautu gamtines medžiagas? jei taip paprasta ir nesudėtinga, taip ėmė ir nesugalvojo, ar tingėjo galvoti n ir truputis kompanijų vien vienoje valstybėje? Tikrai laukiu labai išsamių atsakymų į technologinius procesus. Labai padėtumei išlukštenti šį nesusikalbėjimą, tiek Lietuvoje, tiek visoje ES. perihellis, tipinis mąstymas, ne į argumentus žiūrėti, o į lubas. Jei susikursiu kitą acc ir pradėsiu tokiose temose rašyti jo vardu, gal imsi skaityti negalvodamas per kurią čia vietą man moka? P.S atsakant tamstai į mikserį, patarčiau panaršyti internete apie sprogdinimus, ypač žemės gelmėse. Nes atrodo neįsivaizduoju kaip jūs juos įsivaizduojate. Gal kaip kaltu atskels gabalėlį žemės? Na blogesniu atveju kolega , išgliaudęs kaip riešutukus dar vieną mistinę istoriją, praskleis uždangą į skalūninių dujų gavybos pasaulį, ir vaizdžiai paaiškins hidraulinio skaldymo technologijas, gylius, principus ir galų gale paskutines gręžinio gyvavimo minutes iki uždarant juos amžiams.
Shinigami 2013-09-18 12:51
Tam juk ir atliekama žvalgyba. Žvalgybos metu visu pirma bus išgręžti gręžiniai ir patikrinta kiek tu skalūnų yra ir ar ten yra dujų. O tik tada atliekami sprogdinimai gavybos apimtims apskaičiuoti. Kaip galima iš pradžių sprogdinti, o paskui gręžinius gręžti? Hmmm, tai tu esi ekspertas? Gal pasakysi koki geologijos išsilavinimą turi? Aš tai geologijos magistras. Bet kokia veikla turi didesni ar mažesnį gamtos taršos poveikį. Degalinėse gali išsilieti kuras ir užteršti aplinka naftos produktais. Pas ūkininką gali užsidegti trąšų sandėlis ir paskleisti nuodingus dūmus.
zet 2013-09-18 13:33
Shinigami: geologijos magistre, dabar kokie skirtumai issiliejus bendzinui degalineje bei uztersus geremuosius vandenis? Jei sakai, kad tos medziagos nenuodingos ir naudojamos buityje, tai gal noretum kelis metus gerti tu meziagu turinti vandieni kad ir silnpo maisymo? O savo vakaims duotum? Pavojus tas, kad tie gruntiniai vandenys gali uzsitersti neaisku kada ir zmones gali ji vartoti ne vienus metus, kol tai bus pastebeta. Geremuosius vandenis isvalyti ... misija kolkas neimanoma, ar ne? Tavo degalines avarijos atveju situacija visiskai priesinga: galima greitai reaguoti, galima valyti, katastrofos/avarijos mastai lokalus. Didesnio uztertumo atveju galima izoliuoti ir t.t. Man formule paprasta. X(nauda) lyginama su Y (zala). Siuo atveju Y man yra labai didelis, nepaisant to, kad tikimybe yra maza artimiausio laiko atzvilgiu. Klausimas, koks turi buti X, kad ignoruoti maza tikimybe ivykti dideliai nepataisomai (dristu teigti) zalai. Kazkaip trecios pasaulines salys linkusios ziureti i nauda ignoruojant mazas nelaimiu tikimybes. Tas pats su Fukushima. Tikimybe buvo labai maza, bet stai japonai turi nelaime. Ka jie daro: jie pasimoke ir uzdarineja atomines elektrines, praktiskai tuoj liks be atomines energetikos. Jie is 50 uzdare (be rods, galiu ir klysti) 48 atomines elektrines. Bet juk jos generuoja milziniskus pelnus, uzdarymai patys zinote kiek kainuoja. Tiesiog nelaimes turi labai didele kaina. Ir kaip magistrantas sakantis, kad per 10000 ten neiko neatsitiks - idomu, ka studijose darai. Turetu buti saras, del kokiu veiksniu gali kas atsitikti ir ju tikimybes, pvz.: * zmogiskasis faktorius (kazkas kazka sumaise) * sugedusi ar netinkamai veikianti technika * nenumatyti atvejai su sprogdinimais ar uolienu strukturomis ar dar kuo. Nes tos nelaimes su mazomis tikimybes ir politiku zodziais "neimanomos" visam pasauli kartas nuo karto ivyksta. Ir zmoniu teise rinktis, ar ta nauda X, ar minimizavimas tos tikimybes. Ir nereikia cia aiskinti, kad tai nekaltos medziagos, nes naudojamos kur pramoneje ar buityje, patys jas dar ir gerkite (jei patinka).
Valdas8 2013-09-18 13:47
Nu Zet, tavo tendencingai beprasmiški klausimai mane labai linksmina. Išvertus į buitinę kalbą skambėtų maždaug taip: Aš gyvenu devintame namo aukšte, o pirmame aukšte gyvena Jonas, kuris nuolatos viduriuja. KAS MAN GALI ĮRODYTI (čia aš garsiai šaukiu), kad Jono vidurių turinys nepapuls į mano arbatinuką? Skaičiau internete, kad Pensilvanijoje vienam piliečiui prišiko į arbatinuką! Na ir kas, kad ten nėra devynaukščių! Kas man gali garantuoti, kad čia taip neatsitiks? Apskaičiavęs X+y-Z, darau išvadą - devynaukščių statyti Lietuvoje negalima!
perihellis 2013-09-18 13:55
http://www.delfi.lt/news/daily/hot/ledi ... id=7276434 kartais pasitaiko
Valdas8 2013-09-18 14:07
Tikiu, kad šitas įvykis ir Lino Balsio geologinės įžvalgos labai padės vyriausybei teisingai apsispręsti.
zet 2013-09-18 14:10
Valdas8: tas tavo "Skaičiau internete, kad Pensilvanijoje vienam piliečiui prišiko į arbatinuką!" tik "europos komisijos isvados, VDU profesoriaus straipsnis, faktas, kad Prancuzija atsisake skaluniniu duju paieskos tokiais metodais". ir tokios informacijos pilna, kad ir: http://skalunudujos.info/wp-content/upl ... u-duju.pdf (LMA-komisijos-isvados-del-skalunu-duju 14 puslapis) sorry, bet kazkaip tavo sarkastiniai bajeriai priestaraujantys ekspertu isvadoms tikrai nera ir negali buti autoritetas. Beje, daug ka sako ir realiu argumentu nebuvimas. Kitaip tariant esi anonimas teigiantys, kad ekspertu isvados ir kiti dalykai yra "pieva", nes pats prisiklause politiku bei "Shevron" pasakojimu, kad jokio pavojaus nera.