Kuriozai Lietuvoje: kad važinėja vogtu automobiliu, sužinojo po dvejų metų  (6)

Jeigu jūs važinėjate automobiliu kelerius metus, dar nereiškia, kad jis jums priklauso. Vieną dieną gali paaiškėti, kad visą laiką naudojotės vogta transporto priemone. Į tokią situaciją pateko šiaulietis, kuris nutarė parduoti dvejus metus tarnavusį automobilį. Vyriškis liko it musę kandęs – ir be sandorio, ir be automobilio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą užregistruoti pavyko, antrą – ne

Šiaulietis Ramūnas (vardas Etaplius.lt redakcijai žinomas) prieš gerus dvejus metus firmos vardu įsigijo automobilį. Pirko Belgijoje ir grįžęs į Lietuvą, automobilį priregistravo „Regitroje“. Pavažinėjus gimtinėje, vyras nusprendė jį pakeisti kitu, bet labai nustebo, kai su pirkėju nuvažiavo į „Regitrą“ ketindamas jį išregistruoti.

„Automobilį konfiskavo, nes pareiškė, kad būtent šis automobilis yra ieškomas kaip vogtas. Tai jeigu nebūčiau sumanęs parduoti mašinos, tai taip ir net nebūčiau žinojęs, kad važinėju vogtu daiktu. Būčiau dar 10 metų važinėjęs ir rūpesčių neturėjęs. Kur „Regitra“ žiūrėjo priregistruodama automobilį? Kam ji tada išvis reikalinga? Kokios jos funkcijos – tik pinigus rinkti?“, – piktinosi Ramūnas.

Kiti džiaugiasi trumpiau

Naujienų portalui Etaplius.lt ėmus domėtis šia istorija, paaiškėjo, kad ant sukčių kabliuko užkibusių vairuotojų yra kur kas daugiau. Šiaulietis Saulius, įsigijęs naują automobilį, „Regitros“ pasiekti net nespėjo.
Po mėnesių nuo įsigijimo, policijos pareigūnai, betirdami automobilio vagystę, susekė vogto daikto perpardavinėtoją, kuris nurodė, kam pardavė automobilį.

Šiaulietis ilgai pirkiniu nepasidžiaugė. Transporto priemonė buvo konfiskuota. „Policija sakė, kad jeigu būčiau į „Regitrą“ nuvažiavęs užregistruoti, būtų ten atėmę. Dabar laukiu teismo sprendimo, tada tikiuosi atgauti pinigus, kuriuos sumokėjau už mašiną“, – pasakojo Saulius.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė Etaplius.lt sakė, kad yra mažai vilties atgauti pinigus, sumokėtus už vogtą transporto priemonę. Esą jų galima tikėtis tik tuo atveju, jei pavyksta sučiupti ilgapirščius, pasipelniusius iš vagystės.

„Regitros“ duomenimis, Šiaulių filiale šiemet atliekant identifikavimo patikrinimą buvo nustatyta, kad 11 atvejų registruoti buvo pateiktos ieškomos transporto priemonės, o 3 atvejais – ieškomi transporto priemonių dokumentai.

„Regitra“ apie tokius atvejus praneša policijai. Ieškomas transporto priemones policija sulaiko ir saugo iki tyrimo pabaigos.

Nekonfiskavo, nes nebuvo duomenų bazėje

„Atliekant identifikavimo patikrinimą įsitikinama, ar transporto priemonės techniniai duomenys atitinka tuos, kurie nurodyti jos dokumentuose. Siekiant, kad būtų įteisintos tik teisėtai įsigytos transporto priemonės, ieškomos ar turinčios klastojimų požymių transporto priemonės neregistruojamos“, – automobilių registravimo procedūrą aiškino „Regitros“ atstovė spaudai Laima Užupė.

„Jei registravimo metu informacinėse sistemose būna paskelbta apie transporto priemonės paiešką, tokia transporto priemonė neregistruojama. Tačiau jei registravimo metu informacijos apie paskelbtą paiešką įmonė neturi, tuomet transporto priemonė gali būti įregistruota“, – kalbėjo L. Užupė.

Etaplius.lt pašnekovės teigimu, norint apsisaugoti nuo galimų nuostolių, įsigyjant transporto priemonę svarbu tinkamai sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį, nepasirašyti ant nepažįstamų tarpininkų pateiktų, pačiam pirkėjui nesuprantamų transporto priemonės įsigijimo dokumentų. Įsigijus automobilį, kaip ir įsigijus kitokio pobūdžio turtą, atlyginti nuostolius pirkėjas turėtų pareikalauti iš pardavėjo. Pasitikrinti, ar transporto priemonė ieškoma, galima Lietuvos policijos interneto svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Etaplius.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (6)