Merginų mokykla: užduotis – iš vyrų perimti programavimą  (22)

Lietuvoje tam tikrose specialybėse vyrauja lyčių nelygybė. Viena iš veiklų, kurių moterys vengia – programuotojo darbas. Tačiau vis didėjant informacinių specialistų poreikiui, nyksta daugelis prieš tai galiojusių mitų. Moterys įrodo, kad iki tol vadinamose vyriškose specialybėse jos gali dirbti taip pat sėkmingai ir kartais netgi geriau nei vyriškos lyties atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienio rytą beveik 40 merginų bei moterų pravėrė duris, vedančias link mokymų, skirtų susipažinti su vis sparčiau populiarėjančia programavimo kalba „Ruby on Rails“. Nors laukiamojoje salėje buvo girdėti juokas ir smagūs pašnekesiai, aplinkui mėtėsi balionai bei lipdukai, moteriškos lyties atstovės buvo nusiteikusios ryžtingai – „atėjome parodyti, kad moterys irgi sugeba suprasti kompiuterius“.

Tokie mokymai Lietuvoje buvo organizuojami pirmą kartą. Jų autorė iš Suomijos atvykusi lietuvė Katja Zorina patikino, kad kiekviena mergina tikrai gali išmokti programuoti, nes tam jokių specialių sugebėjimų nereikia.

„Kiekviena mergina turi idėjų. Jeigu tas idėjas nori įgyvendinti, programavimas yra vienas iš paprasčiausių būdų. Juk nieko nekainuoja ir nieko negali prarasti“, - šyptelėjo mokymų organizatorė, pati kadaise studijavusi Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete.

Tikisi rasti darbą

Savo tinklaraštį apie filmus rašanti 27 metų Simona pasakojo, kad į šiuos mokymus atėjo vedama smalsumo. Konkrečių idėjų, ką išmokusi programuoti veiktų, mergina tikino neturinti. Paskutinį kartą kodą bandė rašyti tik mokykloje, tačiau ten naudojama „Pascal“ kalba jos nesužavėjo.

„Draugė tiesiog persiuntė nuorodą į elektroninį paštą. Iš pradžių net nesupratau, kas tai yra. Tačiau ji man viską paaiškino, vėliau pati tinklalapyje perskaičiau, kad nereikia jokių programavimo sugebėjimų, nėra reikalavimų kompiuteriui. Pagalvojau, kad ateisiu, pažiūrėsiu. Gal tai taps nauju hobiu“, - kodėl nusprendė dalyvauti šiuose mokymuose pasakojo Simona.

Ji tikino mėgstanti išbandyti naujus dalykus, tad neseniai prieš tai naudotą „Windows“ operacinę sistemą pakeitė „Linux“.

„Manau, kad čia išmokys tik pagrindus, o jeigu patiks, domėsiuosi ir toliau eisiu tuo keliu. Savo profilį visada reikia plėsti ir tai tikrai gali jį praturtinti. Pažiūrėsiu, kaip čia seksis, gal ateityje ir darbą šioje srityje rasiu“, - su akyse žybtelėjusia viltimi pokalbį baigė Simona.

Džiaugėsi moteriška kompanija

Programavime patirties taip pat neturinti 27 metų Ieva pasakojo, kad į mokymus atėjo ne tik dėl noro išbandyti kažką naujo, bet ir dėl to, kad jie buvo skirti būtent moteriškai kompanijai.

„Visada įdomu pamatyti kažką naujo, ypatingai tokioje smagioje moteriškoje kompanijoje. Įdomu ir todėl, kad moterų programuotojų nėra daug. Aš esu architektė, tad tos sistemos, struktūros šiek tiek siejasi. Man visada patiko iš šalies pažiūrėti į tai, be to fizika ir matematika visada buvo įdomu“, - pasakojo mergina.

Ieva mokymuose tikino labiausiai norinti suprasti, ar programavimas jai iš viso patinka. Tad konferencija ji pavadino labai saugia aplinka tai pabandyti.

„Programuotojai sako, kad jų darbas – labai kūrybiškas. Tai yra struktūra, bet jos viduje gali daryti meną. Gali surasti savus sprendimus, o tai yra labai kūrybinga. Labai suviliojo ir pati idėja. Visada atrodo, kad jei bus kažkokios mišrios grupės, tai ateisi, būsi viena mergina, nieko nesuprasi. O čia kai vien merginos, tai tikrai drąsiau“, - džiaugėsi Ieva.

Moterų programuotojų labai trūksta

36 metų IT srityje su duomenų bazėmis dirbanti Lina, kad mokymuose atsidūrė gavusi pakvietimą. Moteris neslėpė, kad programavimas ją visuomet traukė.

„Norėčiau daugiau sužinoti apie Web aplikacijas. Vaikystėje tėtis sudomino kompiuteriais, baigiau informatikos studijas, taip ir įsitvirtinau. Manau, kad IT srityje labai trūksta moterų. Tiesiog yra darbų, kurie reikalauja kruopštumo, tad vyrai juos atlieka blogiau“, - tvirtino pašnekovė.

Ji patikino, kad dirbantieji su kompiuteriais turi būti labai inovatyvūs. Technologine prasme pasaulis nuolat keičiasi, tad norintiems nuo jo neatsilikti reikia kasdien tobulinti savo žinias.

„Niekada nevėlu mokytis, tad noriu daugiau sužinoti ir pritaikyti tai netiesioginiame darbe, galbūt kurdama kokį pelningą hobį“, - svajonėmis dalijosi Lina.

Nuo mažens domisi technika

„Noriu sužinoti daugiau apie Ruby, įdomi kalba. Esu bandžiusi, mėginau tinklalapį padaryti, bet nelabai sekėsi. Tai atėjau paklausti patarimo. Visko mokiausi internetu, Google tikrai visagalis. Ruby kalba šiaip nėra sudėtinga, asmeniškai man ji labai patinka“ , - šyptelėjo dvidešimtmetė Daiva.

„Ruby on Rails“ kalba mergina programuoja vos porą mėnesių. Ji tikino nuo mažens besidominti technika, inžinerija, atsimena, kaip smalsiai tyrinėjo kompiuterio vidų.

„Esu metalo žmogus. Technika labiau traukė, vėliau susidūriau su programavimu. Nors studijavau reklamos srityje, vis tiek kažkaip širdis linksta link programavimo“, - pasakojo Daiva.

Ji svajoja sukurti rimtesnes mobilias programas. Vienas iš jos tikslų – sukurti programą, padedančią pagerinti socialinius žmonių santykius.

Stebėjosi dalyvių gausa

„Rails girls Vilnius“ organizatorė Katja Zorina pasakojo, kad idėja išmokyti merginas programuoti atsirado prieš 3 metus Suomijoje. Idėjos pradininkai buvo Linda Liukas ir Karris Saarinenas, kurie į pirmąjį susibūrimą sukvietė daugiau nei 100 merginų. Sulaukę didelio populiarumo mokymai išplito ne tik visoje šalyje, bet ir 31 valstybėje. Dabar jie organizuojami net 54 skirtinguose pasaulio miestuose.

K. Zorina pasakojo vos savaitei grįžusi namo iš Suomijos, kur gyvena jau keletą metų. Pati baigusi studijas Vilniaus universiteto Matematikos ir Informatikos fakultete ji tikina Lietuvoje pasigedusi praktinio požiūrio į informacines technologijas, tad pasitelkusi pažįstamus programuotojus būtent to ir atvyko pamokyti.

„Kai aš prieš 3 metus išvažiavau iš Lietuvos, tokio susidomėjimo programavimu tikrai nebuvo. Vos paleidusi registracijos formą, po valandos aš jau gavau apie 50 prašymų dalyvauti šiuose mokymuose. Iš viso norinčių susidarė apie 100. Stengėmės įleisti visas merginas, kurios neturėjo jokios patirties. Ir, žinoma, paaiškinti visiems programuotojams, kad mokyti reikia labai paprastai – bandykite šnekėti apie kačiukus ir obuoliukus, o teorijas aiškinkite taip, kaip tai darytumėte savo močiutei. Svarbiausias tikslas – sudominti, paaiškinti pagrindinius dalykus ir dienos pabaigoje turėti apčiuopiamą, gyvą ir kitiems parodomą rezultatą“, - pasakojo K. Zorina.

Vaikinus paliko už borto

Ji pati tikino informacinių technologijų specialybę pasirinkusi atsitiktinai. K. Zorina pasakojo svajojusi apie dizaino studijas, tačiau tik drabužių ar interjero studijos jos netenkino, tad sugalvojo stoti į informatiką. Mergina tikėjosi, jog taip pavyks suderinti skirtingas dizaino sritis ir gauti skaitmeninio dizaino pamokas.

„Mus fakultete mokė ne programuoti, o galvoti taip, kad bet kuri technologija po to būtų pasiekiama. Tačiau pastebėjau, kad netgi universitete, jeigu merginos kažko nesupranta, jos niekada to nepasako. Tas pats buvo ir darbe. Niekas niekada tų merginų nediskriminuoja, bet jos galvoja, kad tai per sunku ir to nedarys. Visa idėja yra parodyti, kad tai yra smagu ir naudinga“, - pasakojo K. Zorina.

Anot jos, kursų dalyvių amžiaus nebuvo klausiama, tačiau mokymų organizatorę nustebino tai, kad į kursus norėjo atvykti ir dvi moksleivės. Tiesa, buvo ir tokių merginų, kurių kandidatūra nebuvo patvirtinta, tačiau į mokymus vedamos didelio entuziazmo jos vis tiek atvyko.

„Buvo keli vaikinai, kurie taip pat siuntė prašymus dalyvauti konferencijoje. Tačiau kai merginos kartu su kitomis nieko nemokančiomis merginomis kažką daro, jos nebijos ir gali klausinėti kvailų klausimų. O vaikinai… Jie visada kažką mokės daugiau, supras lengviau. Kadangi vaikinų IT srityje yra daugiau, tai mes nusprendėme į jų būrį integruoti merginas“, - kodėl kursus nusprendė rengti be vaikinų pasakojo jų organizatorė.

„Manau, kad tikrai pasikeitė laikas, kai merginos bijojo technikos, techninių žinių. Internetas yra sukurtas žmonių. Kiekviena iš merginų kasdien atidaro, pavyzdžiui, naujienų ar orų puslapį. Juk tai sukuria tokie pat žmonės, kiekvienas gali prie to prisidėti. Jeigu ten kažką pakrapštysi, tikrai nesugadinsi interneto, galbūt netgi patobulinsi ir padarysi geresne pasibuvimo vieta“, - tai, kad merginos gali programuoti taip pat sėkmingai kaip vaikinai pabrėžė mokymų organizatorė Katja Zorina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Juozapaitytė
(3)
(0)
(0)

Komentarai (22)