Po 15 metų persėsime į automobilius be vairuotojų?  (0)

Didžiosios automobilių kompanijos bei technologijų milžinai prognozuoja, kad jau po 15 metų beveik pusė naujų automobilių galės apsieiti be vairuotojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas „Cadilac SRX“ – beveik niekuo nesiskiria nuo kitos panašios iš salono išriedėjusios mašinos, bet taip nėra – jis važiuoja pats. Tai reiškia, kad koncerno „General Motors“ ir „Karnegie Mellon“ technikos universiteto kūrinyje yra sumontuota supermoderni kompiuterinė įranga ir viskas padaryta taip, kad lazerių ir radarų beveik nematyti iš išorės.

„Ji puikiai atpažįsta mašinas, seka jų veiksmus, žino, kaip greitai jos važiuoja, kaip toli yra ir turi tam tikrą intelektą, kuris leidžia priimti sprendimus. Pavyzdžiui, persirikiuoti į kitą eilę ar palaukti, kol kita mašina pravažiuos“, – kalbėjo GM projektų vadovas Jarrodas Snideris.

Kol kas tokia mašina būtų labai brangus malonumas, bet automobilių gamintojai ir didžiosios technologijų kompanijos mano, kad jau apie 2020-uosius tokie automobiliai bus pasiūlyti prabangių mašinų mėgėjams. Toliau, pingant kompiuterinei įrangai, apie 2030-uoius, jau apie 40 proc. automobilių turės tokią galimybę – važiuoti be vairuotojo ir tokia įranga kainuos tik apie 5–7 tūkst. dolerių.

Aišku, dar reikės sukurti naujus autonominių automobilių įstatymus ir apibrėžti atsakomybę, bet tikslas yra gana aiškus. Dabar, vien Jungtinėse Valstijose, kasmet įvyksta 6 mln. avarijų, žūsta daugiau kaip 30 tūkst. žmonių. Daugumą avarijų – daugiau kaip 90 proc. – sukelia būtent vairuotojų bei kitų eismo dalyvių klaidos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Saulius Masalskas
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)