„Beičimo“ - vienintelis realiai egzistuojantis laivas-vaiduoklis  (0)

Egzistuoja daugybė kraupių istorijų apie laivus-vaiduoklius (kuriuos jūreiviai laiko greitos žūties pranašais), tačiau žinoma tik apie vieną realų tokį laivą, rašoma portale „Historic Mysteries“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis laivas be galo primena siaubingąjį „Skrajojantį olandą“, bent jau tiek, kiek mums jį leidžia įsivaizduoti mūsų vaizduotė. Tiesa, laivas, apie kurį kalbame, iš tiesų egzistavo, o galbūt jis ir iki šių dienų kažkur po jūros vandenis, keldamas jūreivių siaubą.

Laivas „Beičimo“ į vandenį nuleistas 1914 metais ir buvo naudojamas prekybiniam susisiekimui, kursuodamas tarp Hamburgo ir Švedijos uostų. Po Pirmo pasaulinio karo pabaigos laivas perėjo į kompanijos „Hudson‘s Bay Company“ nuosavybę ir vykdė krovininius reisus Arkties rajonuose.

1931 metų spalio 1 dieną „Beičimo“ vykdė eilinį reisą su kailių kroviniu. Staiga kilo audra, ir netrukus laivas buvo užspaustas ledų. Iki artimiausios gyvenvietės Aliaskoje nusigauti buvo neįmanoma.

Kapitonas priėmė sprendimą nepalikti laivo ir laukti, kol nurims audra. Spalio 15 dieną pusė laivo įgulos buvo evakuota lėktuvu, o kapitonas su likusiais įgulos nariais įkūrė stovyklą netoli įstrigusio laivo.

Siaubingi orai ir toliau tęsėsi, todėl stovyklautojams teko praleisti tarp ledų dar kelias savaites. Lapkričio 24 dieną audra buvo tokia stipti, kad įgulos nariai nebegalėjo matyti netoliese buvusio laivo.

Kitą rytą pasitvirtino baisiausios jų prognozės – laivas dingo. Likusi įgulos dalis, nematydama prasmės likti stovykloje, sėkmingai grįžo į civilizaciją.

Tačiau praėjus savaitei, vienas medžiotojas pranešė kapitonui, kad „Beičimo“ yra sveikas ir gyvas, nes matė jį dreifuojantį 80 kilometrų nuo paskutinės jo žinomos stotelės.

Kapitonui jau nelabai norėjosi grįžti į ledynus ir ieškoti pradingusio laivo, bet jis visgi ryžosi surinkti komandą ir išvyko į paieškas. Jis buvo nustebęs, kai iš tiesų aptiko „Beičimo“ ten, kur jam buvo nurodyta.

Laivas tikriausiai buvo pažeistas, ir kapitonas baiminosi, kad ilgai vandenyje jis neišsilaikys, todėl jo komanda pradėjo skubiai perkėlinėti laivo krovinį ant kranto. Po to visi kailiai ir komandos nariai buvo sėkmingai transportuoti lėktuvu.

Atrodytų, kad šioje vietoje palikto laivo nuotykiai turėjo baigtis. Tačiau iš tiesų jie dar tik prasidėjo: per ateinančius dešimtmečius daugybė liudininkų pastebėjo apleistą, tačiau visiškai išsilaikiusį „Beičimo“ įvairiuose Arkties jūros kampeliuose. Pavyzdžiui, 1933 metais keli eskimai, kuriuos užklupo audra, aptiko laivą ir gyveno jame apie savaitę.

1939 metų gruodį kitas laivas priartėjo prie „Beičimo“ taip arti, kad įgulos nariai sugebėjo pateikti į žymųjį laivą-vaiduoklį. Dėl nedėkingų sąlygų kapitonui nepavyko buksuoti laivo į uostą, tačiau jis pranešė laivo koordinates.

1969 metais „Beičimo“ buvo vėl pastebėtas įstrigęs tarp ledų. Tai buvo paskutinis kartas, kai laivas buvo oficialiai užfiksuotas. Vėliau pradėta manyti, kad „Beičimo“ dėl savo senumo tikriausiai jau nuskendo ir tūno jūros dugne.

Tačiau ne visi tuo taip įsitikinę. 2006 metais, praėjus 75 metams po to, kai „Beičimo“ išplaukė iš uosto, Aliaskos valstija pradėjo oficialias dingusio laivo paieškas. Kol kas šios paieškos bevaisės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(23)
(0)
(5)

Komentarai (0)