Kurie keliai žiemą bus valomi pirmiausia?  (0)

Kadangi nuo visų prižiūrimų kelių vienu metu nuvalyti sniegą ir juos pabarstyti nėra galimybių, žiemos priežiūros darbai skirstomi į priežiūros lygius pagal kelių svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai. Tokia kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia, praneša eismoinfo.lt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Magistralinių kelių priežiūra


Magistraliniai keliai, I priežiūros lygis. Magistralinis kelias A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda nuo Vilniaus iki Sitkūnų sankryžos (nuo 10 iki 115 km) ir kelias VIA BALTICA (Ryga–Panevėžys–Kėdainiai–Sitkūnai–Kaunas–Marijampolė–Suvalkai) prižiūrimi pagal magistralinių kelių pirmąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi visą parą, sningant valo, o esant lijundrai barsto bet kuriuo paros metu. Važiavimas šiais keliais turi būti užtikrinamas visą parą. Kelias turi būti nuvalytas ir pabarstytas praėjus ne daugiau kaip 2 val. nustojus snigti ir/arba pustyti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelio dangos sniego neturi būti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 4 cm. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 3 val.

Magistraliniai keliai, II priežiūros lygis. Likę magistraliniai keliai prižiūrimi pagal magistralinių kelių antrąjį priežiūros lygį (iš viso apie 1,39 tūkst. km). Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 4 iki 22 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 3 val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego neturi būti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 5 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 7 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 4 val.

Krašto kelių priežiūra


Krašto keliai, II priežiūros lygis. Apie 4,2 tūkst. km krašto kelių prižiūrimi pagal krašto kelių antrąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 4 val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego gali būti iki 1 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 7 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 8 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Krašto keliai, III priežiūros lygis. Mažo intensyvumo krašto keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra mažesnis kaip 700 automobilių per parą (apie 718 km), prižiūrimi pagal krašto kelių trečiąjį priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 9 iki 18 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 8 val. nustojus snigti. Kai oro sąlygos normalios, ant kelių dangos sniego gali būti iki 4 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 10 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 10 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 12 val.

Rajoninių kelių priežiūra


Rajoniniai keliai, I priežiūros lygis. Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra didesnis kaip 1000 automobilių per parą (apie 1,4 tūkst. km), prižiūrimi pagal pirmąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 5 val. nustojus snigti. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 7 cm. Esant slidžiai kelio dangai pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Rajoniniai keliai, II priežiūros lygis. Rajoninių kelių pavojingi ruožai (apie 1,2 tūkst. km) prižiūrimi pagal antrąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Pirmą kartą, jeigu naktį snigo (pustė), šie keliai turi būti pabarstyti ne vėliau kaip iki 14 val. ir tik pavojingi ruožai (stačios įkalnės, stai-gūs posūkiai), baigus barstyti magistralinius ir krašto kelius. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 24 val. nustojus snigti. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 24 val.

Rajoniniai keliai, III priežiūros lygis. Kitų rajoniniai keliai (apie 12 tūkst. km) prižiūrimi pagal rajoninių kelių trečiąjį priežiūros lygį. Juose dirbama nuo 9 iki 18 val. Šie keliai nebarstomi, o valomi tik baigus tvarkyti magistralinius, krašto ir rajoninius kelius, prižiūrimus pagal I rajoninių kelių priežiūros lygį. Leistinas puraus sniego storis, esant normalioms oro sąlygoms, neturi būti didesnis kaip 8 cm. Sningant ir/arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 20 cm. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Nustatyti kokybės reikalavimai priežiūros lygiams netaikomi esant ypač sudėtingoms oro sąlygoms, kai:

- ilgiau kaip 6 val. sninga ir/arba pusto;
- ilgiau kaip 24 val. su pertraukomis sninga ir/arba pusto;
- įšalęs kelias po lietaus apledėja, yra lijundra;
- per parą kelias apledėja daugiau kaip 2 kartus;
- oro temperatūra dieną nepakyla aukščiau -8°C;
- siaučiant pūgai ar pustant ir esant slidžiai kelio dangai, barstyti privaloma tik ypatingais atvejais, siekiant užtikrinti transporto priemonių judėjimo galimybę.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)