„Wikipedia“ nuosmukis: laisvąją enciklopediją paliko trečdalis redaktorių  (3)

Laisvosios interneto enciklopedijos „Wikipedia“ savanorių redaktorių skaičius, lyginant su 2007 metais, šiuo metu yra sumažėjęs trečdaliu. Kaltė dėl to verčiama vis mažėjantiems svetainės kokybiniams reikalavimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas mėnesį per 10 mlrd. puslapių atvertimų sulaukiančią „Wikipedia“ išlaiko rėmėjai, o jos turinį prižiūri savanoriai redaktoriai. Jų užduotis – peržiūrėti ir, jei reikia, suredaguoti bei patikslinti vartotojų įkeltą informaciją.

Tačiau atlikti tokį darbą apsiima vis mažiau žmonių. Minesotos universitete atliktas tyrimas parodė, kad daugiausia redaktorių pasitraukė dėl svetainę valdančios organizacijos „Wikimedia Foundation“ priimtų sprendimų.

Pavyzdžiui, siekiant sumažinti klaidingų straipsnių ar jų dalių skaičių, svetainės valdytojai nusprendė įdiegti specialias programas, kurios automatiškai pašalina įtartiną turinį, jo nė neperžiūrėjus redaktoriams. Dėl to nemažai žmonių įdėto darbo ir žinių nueina perniek – visa tai klaidingai pašalinama.

Tyrimo duomenimis, tai buvo viena svarbiausių redaktorių skaičiaus mažėjimo priežasčių.

Tačiau ne mažiau pasipiktinimo sulaukė ir kitas „Wikipedia“ svetainės prižiūrėtojų sprendimas pakeisti tekstų įkėlimo įrankį. Anksčiau norint įkelti tekstą reikėjo susipažinti su svetainės taisyklėmis ir mokėti rašyti „wikitekstą“ – tik taip buvo galima įkelti straipsnius taisyklingai. Svetainės valdžia nusprendė supaprastinti procesą ir įdiegė įrankį, kuris primena paprastą teksto redaktorių, taigi rašyti atvirosios enciklopedijos tekstus gali ir mažai patirties turintys internautai.

Nors svetainės valdytojai tikėjosi, kad tai paskatins žmones kurti daugiau įrašų ir juos pildyti, šis veiksmas sulaukė priešingos reakcijos – patyrę redaktoriai supyko dėl to, kaip paprasta tapo įkelti melagingus, fiktyvius straipsnius.

Viso to rezultatas – per pastaruosius 6 metus „Wikipedia“ savanorių redaktorių skaičius sumažėjo trečdaliu. Kokią įtaką tai turės svetainės populiarumui ir patikimumui, parodys laikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: