Uždarytas ginklų gamybos 3D spausdintuvais „fabrikėlis“ (Video)  (9)

Mančesterio miesto (D. Britanija) policija pranešė atlikusi operaciją, per kurią buvo išaiškinta ir uždaryta pirmoji šalyje 3D spausdintuvais gaminamų šaunamųjų ginklų gamyklėlė. Skelbiama, kad policijos atstovai konfiskavo čia naudotą 3D spausdinimo techniką ir jau pagamintas šaunamųjų ginklų dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak britų policijos atstovų, iki šiol šalyje dar nė karto nebuvo aptikti 3D spausdintuvais gaminami ginklai. Įrangos savininkas buvo suimtas, jam pateiktas kaltinimas dėl neteisėtos ginklinio parako gamybos ir narkotikų laikymo, pranešė „Slashgear.com“.

Mančesterio policijos vadovų teigimu, šios operacijos rezultatai liudija, kad kriminalinės grupuotės savo veikloje naudoja ginklų gamybos 3D spausdinimo būdu technologijų pasiekimus. Pareigūnams tai kelia rimtą susirūpinimą, nes taip pagamintus šaunamuosius ginklus sunkiau aptikti, jų beveik neįmanoma identifikuoti, be to, tokie ginklai tampa lengviau prieinami nusikaltėliams.

Pirmąjį veikiantį pistoletą, pagamintą beveik vien tik 3D spausdintuvu, šių metų pavasarį pademonstravo amerikietis Cody Wilsonas, kurį žurnalas „Wired“ įtraukė į savo sudarytą 15 pavojingiausių pasaulyje žmonių sąrašą. Jis įsteigė pelno nesiekiančią organizaciją „Defense Distributed“, kuri internete skelbia šaunamųjų ginklų modelius ir brėžinius, skirtus gamintis 3D spausdintuvais. Šiuos atvirojo kodo dokumentus gali parsisiųsti ir naudoti kiekvienas norintis.

Įdomu, kad kiek anksčiau šiais metais iš interneto parsisiųstus šaunamojo ginklo modelius panaudojo ir patys policininkai, bandydami patikrinti, ar iš tikrųjų 3D spausdintuvais galima pasigaminti veikiančių šaunamųjų ginklų.

Pasak C.Wilsono, jo pagamintu savadarbiu pistoletu galima paleisti kelis šūvius, kol jis aptirps ar suskils. Pirmasis pasaulyje vien tik 3D spausdintuvu pagamintas šaunamasis ginklas buvo sudarytas iš 12 dalių. Visos jos atspausdintos naudojant itin patvarų ABS+ tipo plastiką. C. Wilsono teigimu, šiame pistolete bus tik viena metalinė dalis: daužiklis. Visos kitos, įskaitant vamzdį, bus iš plastiko.

JAV įstatymai draudžia pardavinėti ginklus, kurių negalima aptikto metalo ieškikliais, tačiau „Defense Distributed“ neketina nieko pardavinėti. Ji tik skelbia ginklų brėžinius ir 3D spausdinimui būtinus failus, taigi, formaliai įstatymo nepažeidžia. Apžvalgininkų manymu, prasideda savadarbių 3D ginklų, kurie bus prieinami visiems, turintiems interneto ryšį ir 3D spausdinimo įrangą, era. Kad pasaulis dėl to netaps saugesnis, akivaizdu, bet daugelio šalių teisinė sistema dar nėra nespėja dorotis su technologijų raidos keliamais iššūkiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (9)