Skraidantis robotas, kuriam susidūrimai – nė motais (Video)  (0)

34 centimetrų skersmens rutulio formos skraidantis robotas, pavadintas „Gimball“, atsitrenkdamas ir atšokdamas nuo kliūčių, gali judėti sudėtingoje ir nuolat besikeičiančioje aplinkoje visai be jokių jutiklių. Jis apsaugotas elastingo karkaso, sugeriančio smūgius ir padedančio rikošetuoti nuo kliūčių, o skrydžio kryptį išlaiko giroskopinė stabilizavimo sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši idėja eilinį kartą pasiskolinta iš gamtos – daugelis vabzdžių tai pat nevengia susidurti su kliūtimis, tačiau atšokę sėkmingi skrenda toliau. 

Dauguma skraidančių robotų turi įvairius jutiklius, vaizdo kameras, kurie leidžia jiems išvengti kliūčių, atkuriant supančią aplinką. 

Tačiau tai nepatogus ir sudėtingas būdas, nes jutikliai paprastai yra trapūs, jiems valdyti reikia ir mikroprocesoriaus, o šiam – energijos šaltinio, jie gali neveikti tam tikromis sąlygomis, pavyzdžiui, jei aplinka yra pilna dūmų ar naktį. 

„Gimball“ privalumas yra jo paprastume – jokių sudėtingų elektroninių prietaisų, tik du varantys sraigtai, uodegos, reguliuojančios kryptį, ir giroskopas. 

Išbandymas pušyne, papildomai įdiegus kompasą ir aukščio jutiklį, įrodė tokio aparato gebėjimą išlaikyti kursą kelių šimtų metrų atstumu, nepaisant susidūrimų su medžių kamienais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(20)
(0)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: