Sirijos cheminių ginklų gamybos įranga sunaikinta  (1)

Visa Sirijos deklaruota cheminių ginklų gamybos įranga buvo sunaikinta dar iki svarbaus termino praėjusį penktadienį, paskelbė pasaulinė cheminių ginklų stebėjimo organizacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Sirija užbaigė savo cheminių ginklų gamybos ir surinkimo įrengimų pavertimą nenaudojamais“, – sakoma praėjusį ketvirtadienį paskelbtame Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) pareiškime.

Inspektoriai iki penktadienio turėjo apsilankyti visuose Sirijos cheminių ginklų objektuose ir sunaikinti visą gamybos bei užpildymo įrangą pagal grafiką, kurį sudarė Hagoje įsikūrusi OPCW ir kurį paremia praėjusį mėnesį priimta Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucija.

Dėl tos rezoliucijos, kuria reikalaujama Sirijos cheminių ginklų arsenalą visiškai sunaikinti iki 2014 metų vidurio, susitarė JAV ir Rusija, norėdamos išvengti karinių smūgių Sirijai po rugpjūtį netoli Damasko įvykdytų mirtinų cheminių ginklų atakų, dėl kurių Vakarai apkaltino prezidento Basharo al Assado režimą.

„Jungtinė OPCW ir JT misija patikrino 21 iš 23 Sirijos deklaruotų vietų ir 39 iš 41 tose vietose esančių objektų“, – nurodė organizacija, kuri pridūrė, kad dvi vietos nebuvo aplankytos dėl saugumo priežasčių.

„Tačiau Sirija tas vietas deklaravo kaip apleistas ir (nurodė), kad cheminių ginklų programos objektai, kurie ten buvo, yra perkelti į kitas deklaruotas vietas, kurios buvo patikrintos“, – pridūrė OPCW.

„Jungtinė misija dabar yra įsitikinusi, kad patikrino – ir pamatė sunaikintą – visą Sirijos deklaruotą svarbią gamybos ir maišymo/užpildymo įrangą“, – nurodoma pareiškime.

OPCW generalinis direktorius Ahmetas Uzumcu pateikė organizacijos Vykdomajai tarybai savo pirmąją mėnesinę ataskaitą dėl Sirijos nusiginklavimo, kurią ji turi aptarti lapkričio 5 dieną.

Ataskaitoje A.Uzumcu sako, kad Sirija pateikė informaciją apie 41 cheminių ginklų objektą 23 vietose, įskaitant aštuonis mobilius pildymo įrenginius.

Sirija nurodė turinti maždaug 1 290 t cheminių ginklų ir 1 230 nepripildytos cheminės amunicijos, kuri reiškia sviedinius, raketas ar minosvaidžio sviedinius.

„Be to, Sirijos valdžia pranešė radusi du balionus, kurie jai nepriklauso ir kuriuose, kaip manoma, yra cheminiai ginklai“, – sakoma dokumente plačiau nekomentuojant.

Jame taip pat nurodoma, kad Sirija užsienio reikalų ministro pavaduotoją paskyrė prižiūrėti nusiginklavimo programą. Sirijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas yra Faisalas Muqdadas.

OPCW nurodė, kad jau gavo 4 mln. eurų įnašų ginkluotės naikinimo programai – iš Kanados, Vokietijos, Nyderlandų, Šveicarijos ir JAV.

Kitos šalys pažadėjo 2,7 mln. eurų, o prezidentas B.al Assadas sakė, kad programa bendrai atsieis maždaug 1 mlrd. dolerių.

Pirmąją nuo spalio 1-osios mėnesinę inspektorių ataskaitą JT vadovas Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) nusiuntė Saugumo Tarybai.

Remdamasi Sirijos deklaracija OPCW Vykdomoji taryba iki lapkričio 15-osios nuspręs dėl „naikinimo gairių“ Sirijos arsenalui.

Sirija taip pat pateikė deklaraciją apie savo veiklą, susijusią su cheminiais ginklais ir objektais, įvykdydama įsipareigojimus kaip nauja Cheminių ginklų konvencijos narė.

Tarptautiniai inspektoriai užantspaudavo visas Sirijos cheminių ginklų atsargas

Tarptautiniai inspektoriai užantspaudavo visas Sirijos deklaruotas cheminių ginklų ir jų pirmtakų atsargas – iš viso apie 1 000 tonų, užkertant galimybę jas nepastebėtai paimti, ketvirtadienį pranešė pasaulinė cheminių ginklų priežiūros organizacija.

„Visos cheminių ginklų ir (pirminių) medžiagų atsargos apsaugotos antspaudais, kurių neįmanoma sulaužyti“, – Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atstovas Christianas Chartier sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad tų plombų neįmanoma nuimti nepažeidžiant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)