Elektros tiekėjai Lietuvoje nepageidauja gauti saulės pagamintos energijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vardasas 2013-11-19 13:13
o jei visi nusikirps? arba bent 50% ?
aurimokas 2013-11-19 13:21
Suprantama, nes ta elektra kainuoja 2-3 kartus brangiau nei įprasta. Kol saulės elektros pardavėjai nesiūlys konkurencingų kainų, tol ir neverta pirkti.
raimism 2013-11-19 14:09
jeigu būtų dvipusiai skaitliukai ir vyktų pagamintos - suvartotos energijos užskaitos (kaip pvz Vokietijoje) - tai ta namudininkų pagaminta saulės energija būtų superkama ta pačia kaina, kuria ji tiems patiems individualių namų vartotojams parduodama, t.y. ~50ct/kWh dieną ir ~40ct/kWh naktį (galbūt pagaminta mažų vėjo turbinų). Tai tris - keturis kartus pigiau nei dabar mokama "verslininkams saulininkams" (1,6Lt/kWh ar 1,44Lt/kWh), todėl valstybei tai būtų žymiai naudingiau nei finansuoti 30kW saulės elektrinių verslą. Jei toks sprendimas būtų priimtas - būtų labai puiku. Jis paskatintų individualias pastangas gaminti energiją iš alternatyvių šaltinių. Pats turiu 2kW vėjo jėgainę, puikiai žinau su kuo susiduria panašūs į name žmonės - kur padėti perteklių, kai tau jo nereikia. sistemos iš karto sudėtingėja ir brangsta (atsiranda baterijos, jų krovimo ir t.t. įtaisai), o jei iš tavęs perteklių priimtų - tiek sistemos būtų pigesnės, tiek žmonės jų taip nesibaimintų.
Verslininkas 2013-11-19 14:14
Bet LESTO kaip visada suvokia tai ir del to pas juos atsiranda kazkokios buhalterijos problemos, nors viskas vyktu aukstame istatymu lygmenyje, jie kalba apie kazkokios energijos apskaityma, mala apie kazkoki pvm nepadengta ir t.t. ikalei du skaitliukus, vienas atejimui kitas isejimui, menesio pabaigoj atejo patikrino, ant akiu ateme ir skirtuma susimokejai. nematau jokiu bedu. paskaiciuotu dar koki nors abonenta uz tinklo prieziura ir devejimasi. ir butu rami galva. prie ko cia jiems bedos nesuprantu
vvall 2013-11-19 14:50
galu gale , seniai reikejo
kestutisz 2013-11-19 15:06
Buhalterijos prasidededa su lempinėmis saulės elektros supirkimo kainomis. Ir ne tik buhalterijos, bet dar ir galimi sukčiaivimai - kas užtikrins jog atgal į tinklą neteka elektra iš kaimyno rozetės? Arba bent jau visai legalu (kaip ir ne sukčiavimas) pagamintą energiją visgi atiduoti 100%'u tinklams, o paties naudojimui imti iš tinklo, nes negi pats deginsi tokią brangią saulės elektą? :)
vvv2 2013-11-19 15:12
- Tai tapatu dviejų kabelių atsijungimui, t.y. pats nevartoji ir kaimynas nevartoja, nes tuo metu ima iš tavęs. p.s. .. žinoma būtų tobula, kad būtų ta pati kaina, viską painioja parama, jos ir kratosi tinklai.
Shanti 2013-11-19 15:15
Taikliausia mintis - uzsienyje tai normalu, o cia tinginiu biurokratu krastas... Ir ju argumentai juokingi - tas pats kas sakyt "blogai, jeigu dabar 10 kartu padides braskiu augintoju! kaip mes tas braskes augintojams atgal turesim pardavinet? juk ne visi ims augint."
vvall 2013-11-19 16:10
Buhalterijos prasidededa su lempinėmis saulės elektros supirkimo kainomis. Ir ne tik buhalterijos, bet dar ir galimi sukčiaivimai - kas užtikrins jog atgal į tinklą neteka elektra iš kaimyno rozetės? Arba bent jau visai legalu (kaip ir ne sukčiavimas) pagamintą energiją visgi atiduoti 100%'u tinklams, o paties naudojimui imti iš tinklo, nes negi pats deginsi tokią brangią saulės elektą? :)[/quote] Kokio velnio imti is kaimyno , jei jis irgi moka 0.50lt? imi 5 metu vidurki sunaudotos elektros is lesto , pagal tai tau leidzia 50% uzsideti veja ar saule, ar galu gale gali minti dvirati ir sukasi tie tavo 50% atgal i lesto, o kitus 50% nusiperki is tinklo , be saskaitu , svarbu inverteris ,o ne iranga.Jokiu supirkimu. Saule skaiciuok neskaiciaves atsiperka siandien per 5 metus , jei pats uzsidesi be makulaturos ir " montuotoju "', kuriu paslaugos dar tiek pat kainuoja , kiek saules iranga.
MANTASM 2013-11-19 16:41
Esant tokiam dideliam kainų skirtumui tarp gamintojų ir nesažiningų supirkėjų visuomet atsiras susitarimai ir nesvarbu ką čia viešoje erdvėje kalba ir vieni ir kiti, kainų skirtumus dotuoja valstybė. Skaitliukų parodymų netikrina trečiasis asmuo ir tuo viskas pasakyta.
vvv2 2013-11-19 16:52
- Tai jau padaryta. p.s. .. buvo eilė bylų Italijije, Graikijoje kai įtampos inverterį maitino po žeme atvestais kabeliais!
evaldosia 2013-11-19 18:11
čia esmė tame kad priduodi elektrą ta pačia kaina kuria ir perki(ir perka aplinkiniai gyventojai)tur būt 0,52 lt.tik kad dar ant tiek nenukrito įrangos kainos,kad apsimokėtu.ir kam elektros tinklų valdytojams toks galvos skausmas?o vilniečių kaimeliai ir be lesto gali savo tvoromis pasiskirstyti nuolatine srove tarp namų.čia koperacijos reikalas.mačiau ir elektros generatorius turi varomus gamtinėmis dujomis,o generatorių aušinantis skystis, šildo namą.
Shanti 2013-11-19 20:00
O ar nebutu geriau ta pertekline energija naudoti, kad vandeni verstu i vandenilio dujas sitaip: http://www.youtube.com/watch?v=cqjn3mup1So Po to, kai reikia, tas pacias dujas galetu deginti elektros gamybai, apsildymui, etc. Kasnors galit paskaiciuot?
vvv2 2013-11-20 10:01
- Ne. Čia esmė būtų ta, kad tinklai iš tavęs pirktų už tą kainą, už kokią perka sakykim iš Rusijos. p.s. .. visokias kompensacijas išmokėtų jau ne tinklai, o Saulės projekto lėšos. To prasmė ekonomiškai pagrįsta: Lietuvoje liktų daugiau pinigų.
raimism 2013-11-20 11:06
todėl ir atsiranda visokiausių klausimų, nes norima daryti sudėtingai - pirkti ta pačia kaina, kaip biržoje ir t.t. o paprasčiausias sprendimas (panašiai šiuo metu veikia tiek Vokietijoje, tiek Danijoje, tiek Olandijoje) - į dvi puses besisukantis skaitliukas. Naudoji - sukasi pirmyn, atiduodi - sukasi atgal. Mėnesio pabaigoje moki pagal rodmenis. Sunaudojai daugiau nei pagaminai - sumoki LESTO, o jei daug gamini ir mažai naudoji - pateiki LESTO prašymą gražinti permoką. Vokietijos pajūryje ir Baltijos salose beveik visuose sezoniniuose atostogautojų pastatuose (vasaros rezidencijose) stovi vėjo ir saulės jėgainės. Per visą žiemą ir rudenį jos varo elektrą į tinklą ir tik vasarą, kai žmonės ten atostogauja, sunaudoja daugiau nei pagamina. Kai kuriems tai net pajamų šaltinis. Vokiečiai ir kitos šalys turintys tokias sistemas net džiaugiasi, kad elektros atidavimas į tinklą decentralizuojamas. Jie viską paskaičiavę mato, kad tai yra pigiau nei plėsti magistralines linijas, didinti transformatorines ir t.t. Jei mūsų politikai ir LESTO galvotų bent 10-15 metų į ateitį, jie turėtų suprasti, kad vien pvz elektrą vienaip ar kitaip naudojančių automobilių procentas tik didės. ar tai bus elektromobiliai, ar tai bus vandenilį namuose gaminantys (kaip čia kažkas jau siūlė) - ne taip ir svarbu. Ką LESTO darys, kai priemiestyje stovinčių namų kvartalo gyventojai masiškai ateis ir paprašys daugiau galingumo? pasikelti namo įvado galingumą nuo 8 iki 16 kW? ir tokių ateis ne po vieną ir ne po 2? keis žemos ir vidutinės įtampų linijas, didins transformatorines? jiems tik geriau, kad to gyvenamųjų namų rajonėlio gyventojai teiks galią į tinklą ten, kur yra poreikis. Teoriškai LESTO transportavimo kaštai net turėtų sumažėti, nes energijos nuo Baltarusijos sienos nebereikės transportuoti iki kokių Avižienių, nes Avižienių gyventojai naudos (žinoma tik dalinai) tų pačių Avižienių gyventojų pagamintą ir į tinklą atiduotą energiją.
MANTASM 2013-11-20 16:42
Kai kas bando įtikinti, kad gerai yra kai batareikininkai ir Lesto tarpusavyje prekiauja ta pačia kaina kaip ir su visais vartotojas ( pvz.: 52 ct.). Bet gi Lesto gali nusipirkti sakykim už 15 ct., kodėl jis turi pirkti iš batareikininko už 52 ct. Kažkas teisingai yra pasiūlęs, kad pagalba batareikininkams turėtų būti į investicijas, bet ne į elektros pardavimą. Pardavime turi būti konkurencija, tuomet mes vartotojai turėsime naudą, taip turėtų būti teisinga. Energetikos ministerija turi keisti politiką su batareikininkais.
raimism 2013-11-20 17:39
to MANTASM: 1) tai būtų paprasčiausias ir greičiausias sprendimas, nes atsirandant skirtingiems tarifams atsiranda apskaitos klausimai ir įranga, kurią reikia įdiegti kiekviename name, tampa žymiai sudėtingesnė (atsiranda papildomi laidai, įranga ir t.t.) 2) Lietuvoje pagaminta energija sudaro ypač mažą dalį suvartojamos energijos, o tai yra labai didelė rizika. Kaip šiuo metu madinga sakyti - "energetinio saugumo klausimas". šiuo metu dėl magistralinių linijų remonto paleidžiami rezerviniai Elektrėnų blokai, kurie degina dujas. Ir šios dėl dabartinio trūkumo pagamintos energijos savikaina - toli gražu ne 15 ct. Ir šiaip - 15 ct jau seniai ne ta kaina, kuria prekiaujama biržoje. Šiuo metu kaina arti 22 ct, t.y. nuo tų mistinių 15 ct, kuriuos daug kas mini diskusijose yra padidėjusi ~50%. Tai įvyko per metus. 3) nesvarbu kurios šalies bus dujos - rusiškos, ar importuotos per terminalą - visi pinigai (o kitiems metams - berods Elektrėnams skirta 900 mln. kWh, o kitiems dujininkams dar 700 mln. kWh) iškeliauja iš Lietuvos. Šiuo atveju bent dalis liktų Lietuvoje, nes namų ūkiai tas smulkias sutaupytas ar uždirbtas pajamas tikrai išleis vartojimui ir taupymui, o ne išvarys per offshorus. 4) šiuo metu smulkiems gamintojams yra dalinai kompensuojamos mažų saulės ar vėjo jėgainių įrengimo išlaidos. tam skiriama berods 2-3 mln. Lt per metus. Tai juokas pro ašaras palyginus su kurui importuoti skiriamais pinigais. veiklos imitacija, nes to reikalavo EU savo direktyvomis. Aiškiai matoma, kad nėra jokio noro skatinti smulkius (namudinius) gamintojus gaminti energiją iš atsinaujinančių išteklių. geriau skirti milžiniškas sumas tiems patiems "verslininkams" iš jų perkant tą pačią energiją už pusantro lito arba perkant (importuojant) dujas bei elektros energiją iš gerai žinomų (ir valstybės sprendimų priėmėjams labai draugiškų) įmonių
mch0lic 2013-11-20 17:42
Nereikia ten jokių subsidijų ar padidintų tarifų, tegu tik Lesto moka/išskaičiuoja tiek kiek kainuoja kilovatvalandė galutiniam vartotojui ir bus OK. Sunaudosim daugiau saulės/vėjo energijos, mažiau pirksim iš užsienio ir nereiks apsukriem verslynykam mokėt po 1.6lt už kilovatą ir verkt. Čia iš tikro teisingai užstūmė, kad tik ir ieško atmazų Lesto kaip neįgyvendint šitokio projekto.
mch0lic 2013-11-20 17:46
Gal ir gali nusipirkt pvz iš kokios rusijos, bet tai namų ukiai gal nors kažkiek sumažintu tą priklausomybę. Kitas dalykas, nereik būt gopšiam ir lupt paskutinę skūrą nuo vartotojo jei jau už 15ct gauni. Galbūt kažkoks minimalus abonentinis mokestis galėtų būt taikomas tiems vatotojams kurie nori parduot. Bet aišku viena, yra ne viena ir ne dvi šalys kurios sugeba tą energiją supirkt iš vartotojų ir palengvint mokesčių naštą paprastam mirtingajam...
vvv2 2013-11-21 10:26
- Pas mus žiauriai persisunkę postsovieticus stiliaus mąstymu tiesiog visi. Jiems kapitalizmas suvokiamas kaip Leninas mokę: laisvė išnaudojimui. p.s. .. pasaulyje kapitalizmas suvokiamas kaip: laisvė iniciatyvai.