Estų inžinierius: klausimas ne kodėl „Maximos“ stogas įgriuvo, o kodėl jis taip ilgai atlaikė  (7)

Suomių įmonės „Rak Tek Solutions“ vyriausiasis inžinierius estas Toomas Kaljas pasitelkęs brėžinius paaiškino, kokios klaidos buvo padarytos projektuojant prekybos centrą „Maxima“ Rygos Zuolitūdės rajone, kurio stogas įgriuvo lapkričio 21 d.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

T. Kaljaso nuomone, klausimų kyla ne kodėl įgriuvo stogas, o kaip apskritai jis taip ilgai atlaikė, informuoja DELFI.lv.

Jis pasakė, kad buvo nesėkmingai pasirinkti statybos konstrukcijų sujungimo parametrai, ir pabrėžė, jog, deja, tokių konstrukcijų sujungimų naudojamų mūsų statybose, per daug.

Uždėjus svorio iš viršaus stogas ne iš karto įgriuvo, praėjo kiek laiko, kol viršutinės jungtys susėdo.

Konstrukcijos aukštis sumažėjo, kilo didesnis tempiantis spaudimas, kuris viršijo sijų pajėgumą.

Inžinieriaus teigimu, projektuotojai visiškai pamiršo apie svorį, kuris atsiras viršuje, arba apskritai jo nepaskaičiavo.

Jis pabrėžė, kad konstrukcijoje turi būti mažiausiai tris kartus daugiau sijų arba jie turi būti didesni.

Inžinierius pridūrė, jog projektuojant buvo padaryta per daug klaidų. Pavyzdžiui, ant kai kurių vertikalių sijų nėra jokio svorio, o kai kuriose vietose jų apskritai nėra.

T. Kaljaso nuomone, statinio grindys – geros kokybės: jei iš kelių metrų aukščio nukrenta kelios tonos stogo, o grindys atlaiko, vadinasi, inžinieriaus teigimu, jų nereikia ardyti, ant šio pamato galima pastatyti naują pastatą.

T. Kaljasas visus skaičiavimus ir analizę atliko savo iniciatyva, veikiausiai jis rašys disertaciją apie prekybos centrą Rygoje.

T. Kaljaso nė viena su įvykiu susijusi šalis nesamdė atlikti analizės, jis ją atliko savo iniciatyva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(2)

Komentarai (7)