Norint patekti į kadrą, nebūtina stovėti priešais kameros objektyvą  (4)

Vaizdo sensorių gamyba jau seniai demonstruoja tendenciją, jog didinti taškų juose skaičių yra pats paprasčiausias būdas (reikia suprasti, ir pigiausias), norint patraukti į savo pusę mažai šioje srityje nusimanantį vartotoją. Pasiekėme tokį lygį, jog telefone atsirado net 41 megapikselių raiškos kameros (pasistengė kompanija Nokia).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sensorių raiškos didinimo procesas turi ir kitą pusę. Atlikti tyrimai parodė, kad didelės raiškos nuotraukos gali padėti išsiaiškinti įvairius kriminalinius nusikaltimus. Ir tai leidžia padaryti iš pirmo žvilgsnio visai neįprastas būdas.

Turbūt ne kartą matėte filmų, kuriuose scenos atkuriamas, remiantis atspindžiais. Daugybės kamerų montavimas viešose vietose iš dalies priartino policijos ir detektyvų darbą lengvinančią ateitį. Sensorių raiška didėja, o tai leidžia sceną ir juose dalyvavusius žmones atkurti iš atvaizdo, esančio fotografuojamo žmogaus akyse. Mokslininkai iš Glazgo universiteto (Škotija) įrodė, kad nieko neįmanomo šioje srityje nėra.

Žinoma, fotografijos buvo daromas, esant beveik idealioms sąlygoms: naudojant ekranus, blykstes ir atidžiai aplinkui sustatytais savanoriais. Naudota 39 megapikselių raiškos Hasselblad H2D kamera. Objekto akyse pavyko nustatyti žmonių atvaizdus, kuriuose veidai buvo maždaug 50×30 taškų dydžio.

Eksperimente naudoja programa gautus iš akies atspindžius vėliau sėkmingai atpažino daug kokybiškesnėse fotografijose. Naudotos sistemos tikslumas sudarė kiek daugiau nei 70%.

Aišku, realiomis sąlygomis tokio fotografavimo proceso surengti nepavyks, tačiau ateityje tokie trūkumai gali būti kompensuoti sparčiai tobulėjančia fotografavimo įranga. Slaptų duomenų nutekinimu pagarsėjęs Edward Snowden neseniai pareiškė, kad dabar visi gimstantys kūdikiai gali pamiršti žodį „privatumas“. Panašu, jog jei jis ir sutirštino spalvas, tai visai nedaug.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(10)
(0)
(1)

Komentarai (4)