Evoliucija numatė ne viską: skraidyti galima imituojant ir medūzos judesius (Video)  (4)

Mokslininkai teigia sukūrę naują skraidantį mechanizmą, kuris stabiliai sklando ore plasnodamas sparnais. Ankstesnio dizaino vadinamieji „plazdenantys aparatai“ imitavo vabzdžių judesius, tačiau naujojo įrenginio judėjimo principas yra paremtas medūzos plaukimo vandenyje technika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niujorko universiteto mokslininkai Leif Ristroph ir Stephen Childress sugeba išlaikyti savo skraidantį prototipą vertikalioje pozicijoje ir atlaikyti pusiausvyros sutrikimus. Autoriai teigia, kad jų mašina – tai įrodymas, jog verta ieškoti ir gamtoje neevoliucionavusių skraidymo būdų.

Dauguma išradėjų visas pastangas deda kuriant stabilius, vabzdžių sparnelių plasnojimu paremtus, skraiduolius. Tačiau toks judėjimo būdas lemia mechanizmo esminį nestabilumą ir polinkį apsiversti. Šių modelių stabilizavimui reikalinga aktyvi kontrolės sistema ar aerodinaminis stabilizatorius, pavyzdžiui uodega. Naudojant medūzos judėjimą, kaip įkvėpimo šaltinį, mokslininkai pasiekė, kad jų prietaisas stabiliai sklendžia ore, pasitelkdamas vien tik sparnus.

Sukonstruotas 10cm prototipas, turintis keturis skirtingus sparnus, skrydžio metu nėra linkęs apsiversti. Kaip teigė išradėjai, ateityje šiuos naujus skraiduolius bus galima naudoti eismo ar oro kokybės monitoringo bei priežiūros srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(1)
(-1)

Komentarai (4)