Noras paremti skurstančius autorius visas laikmenas ir įrenginius gali pabranginti 3 procentais  (27)

Kompensacinis atlyginimas už laikmenas ir įrangą turėtų siekti 3 proc. nuo vertės, sako Kultūros ministerijos ir Vyriausybės kanceliarijos užsakymu sistemą analizavę tyrėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Manyčiau, pagrindinis ekonomine prasme siūlymas būtų pasirinkti procentinį kompensacinio atlyginimo apskaičiavimo principą – nuo parduotos prekės vertės atsisakant fiksuoto įkainio. (…) Įrenginiams ir daliai laikmenų siūlytinas 3 proc. tarifas“, – tyrimą trečiadienį pristatydama Kultūros ministerijoje sakė viena iš jo autorių Dalia Budrienė.

Šį siūlymą sukritikavo bendrovės „ABC Data Lietuva“ vadovas Raimundas Byčius, pažymėjęs, kad jo vadovaujama įmonė yra viena didesnių šito mokesčio mokėtojų.

„Aš pritarčiau asmeniškai nuomonei, kad reikėtų įvesti procentinį mokestį, mintis labai gera, bet nesutinku dėl 3 proc. (…). Tai visiškai nepagrįstais skaičius – kodėl 3 proc., o ne 0,05 proc. ir ne 0,1 proc.?“, – piktinosi jis.

Tarp tyrėjų siūlymų – ir paprastesnė apmokestinamų prekių klasifikacija.

„Tikrai sakytume, kad reikalinga suvienodinti apskaičiavimo bazes ir principus ir nenurodyti sąraše pagrindinių charakteristikų – laikmenų ir įrenginių talpos, kadangi tai tikrai yra labai kintantis IT pramonėje dydis ir nebūtų protinga įsivardinti ir labai smulkiai suklasifikuoti apmokestinamus gaminius“, – sakė D. Budrienė.

Taip pat siūloma labiau skatinti šio mokesčio susigrąžinimą, nes dabar tokią teisę turintieji – neįgalieji bei tokias prekes įsigyjantys profesionalioms reikmėms – ja naudojasi labai neaktyviai.

Kompensacinio atlyginimo surinkimą Lietuvoje administruoja Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA).

Kompensacinį atlyginimą moka pardavėjai nuo kiekvienos asmeniniam naudojimui pirmą kartą Lietuvoje parduodamos tuščios laikmenos ar įrenginio, į kurį galima kopijuoti muziką, filmus ir kitus kūrinius. Šis atlyginimas yra kompensacija kūrėjams už jų darbų kopijavimą asmeniniais tikslais. Surinktą atlyginimą AGATA paskirsto kolektyvinio administravimo asociacijoms, kurios atstovauja teisių turėtojams, bei atstovaujamiems atlikėjams ir įrašų gamintojams.

Asociacijos direktorės Agnės Masalskytės teigimu, kompensacinio atlyginimo už 2013 metus jau surinkta 11 mln. litų.

„Iš viso buvo išrašyta sąskaitų už beveik 8 mln. litų 2012 metais (…), šiais metais suma vis dar auga ir nors dar nebaigti yra apdoroti ketvirto ketvirčio rezultatai, kadangi dar pateikinėja ataskaitas, jau yra išrašyta 11 mln. litų suma atlyginimo autoriams, atlikėjams, aktoriams, audiovizualinių kūrinių gamintojams, muzikos įrašų gamintojams“, – renginyje Kultūros ministerijoje kalbėjo A. Masalskytė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (27)