Naujos kartos sraigtasparniai greičiu prilygs lėktuvams (Video)  (2)

Naujos kartos trisraigčiai sraigtasparniai sukels revoliuciją civilinėje ir karinėje aviacijoje ir visam laikui pakeis tokio tipo orlaivių dizainą, praneša „Yahoo News“. Tokią ateitį pranašauja būsimasis „Sikorsky S-97 Raider“ sraigtasparnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors sraigtasparniai pakeitė mūsų požiūrį į keleivių ir krovinių gabenimą, tačiau svarbiausias jų pranašumas – kilti ir leistis vertikaliai – kartu apribojo greitesnių skrydžių galimybę. Tačiau viskas gali pasikeisti sulig nauja sraigtasparnių karta, kurie galės skraidyti taip pat greitai, kaip ir sparnuotieji lėktuvai. Viena iš tokių mašinų yra JAV kuriamas „Sikorsky X2“, trijų sraigtų sraigtasparnis, kurio projekto ištakos siekia dar 1973 m. JAV bendrovės „Sikorsky Aircraft“ parengtą sraigtasparnio S-69 koncepcinį projektą. 2008 m. eksperimentinis „Sikorsky X2“ pirmą kartą pakilo į orą. Skirtingai nuo įprastinių sraigtasparnių, kurių fiuzeliažo gale įrengtas rotorius, X2 stabilizavimui naudoja du priešpriešiais besisukančius sraigtus. Gale esantis sraigtas iš esmės naudojamas greitėjimui ir leidžia X2 pasiekti iki 465 km/h greitį.

2010 m. atliktų bandymų metu „Sikorsky X2“ buvo pasiekęs maksimalų 480 km/h greitį. Po įspūdingų savo galimybių demonstravimo X2 kūrimo projektas 2011 m. liepą buvo nutrauktas, tačiau visas jo techninis ir konstrukcinis paveldas bus perduotas jo pasekėjui „Sikorsky S-97 Raider“, sakoma pranešime.

Tai bus didelio greičio žvalgybinis ir atakos sraigtasparnis, kurio kreiserinis greitis sieks 405 km/h, maksimalus - 440 km/h, o didžiausias skrydžio aukštis bus 3 000 metrų. Šis sraigtasparnis JAV karinėje aviacijoje pakeis pasenusį „Bell OH-58“, kurio maksimalus greitis siekia vos 185 km/h, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(0)
(1)

Komentarai (2)