JAV kariuomenės mokslininkai išrado trejus metus negendančią picą  (3)

JAV kariuomenės mokslininkai išrado picą, kuri nesugedusi pakuotėje gali išbūti iki trejų metų ir jos nebūtina laikyti šaldiklyje ar šaldymo kameroje. JAV kareiviai picą praminė Šventuoju Graliu, rašo huffingtonpost.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kareiviai prašė picos nuo tada, kai lengvi atskiri maisto daviniai 1981 m. pakeitė konservus karo zonose ir kitose vietose, kur nėra lauko virtuvių.

JAV karinės laboratorijos mokslininkai Masačusetso valstijoje (JAV) jau baigia sukurti picos, kuri negenda ir gali būti nešaldoma, receptą.

„Jūs galite supakuotą picą palikti ant prekystalio ir praėjus trejiems metams ji vis dar bus valgoma“, – sako JAV armijos maisto tyrėja Michelle Richardson. Mokslininkai taip pat kuria drabužius, kurie pagerina efektyvumą kovoje ir padeda lengviau išgyventi kare, tačiau kareiviai labiausiai trokšta picos, kuri geriau žinoma kaip Šventasis Gralis.

„Pica yra vienas geidžiamiausių kareivių produktų, kuriuos kareiviai nori matyti savo maisto racione“, – sako M. Richardosn, kuri praleido du dešimtmečius kurdama šį receptą didelėje virtuvėje, pilnoje komercinių įrenginių.

Mokslininkams ilgą laiką sunkiai sekėsi kurti receptą, nes pomidorų padažo drėgmė, sūris ir kiti picos komponentai ilgainiui patekdavo į tešlą ir pica tapdavo šlapia, todėl susidarydavo puikios sąlygos pelėsių augimui ir ligas sukeliančių bakterijų dauginimuisi.

Bet ilgainiui mokslininkams pavyko sustabdyti drėgmės plėtrą panaudojus drėgmę sugeriančias medžiagas – cukrų, druską ir sirupus.

Tačiau vien jos neužtikrino, kad pica po trejų metų bus valgoma. Taigi mokslininkai padidino padažo, sūrio ir tešlos rūgštingumą, kad būtų mažiau terpės deguoniui ir bakterijoms.

Jie prie pakuotės taip pat pridėjo geležies daleles, kad šios išstumtų visą pakuotėje likusį orą.

Koks gi šios picos skonis?

Dauguma kareivių dar neturėjo progos paragauti picos, nes ji tebėra tobulinama, tačiau pirmąjį picos prototipą su paprikomis paragavusi laboratorijos vadovė Jill Bates sakė, kad pica jai paliko gerą įspūdį. Ji apibūdino skonį kaip įprastinės picos, kuri nėra labai traški ir šiek tiek drėgnoka.

„Tai yra tokia pat pica, kokią galite valgyti namie išėmę iš orkaitės. Vienintelis skirtumas yra tas, kad pica nėra karšta, ji yra kambario temperatūros“, – sakė J. Bates.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (3)