Laiko mašina tavo telefone. Programėlė, dabartį supinanti su praeitimi  (0)

Nuo Šekspyro iki Hičkoko laikų Londono gatvės slepia neįtikėtiną istoriją. Nuo šiol ir jūs savo telefonu galite grįžti į praeitį bei pažinti ją iš arčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie stulbinantys vaizdai sukurti pasitelkus Londono muziejaus programėlę „Streetmuseum“. Ji suteikia jums galimybę žingsniuoti greta XIX-XX amžiaus londoniečių. Nuotraukos atskleidžia, kiek daug per šiuos metus pasikeitė Didžiosios Britanijos sostinė. Pavyzdžiui, galima palyginti, kaip Blackfriars stotis iš išorės atrodė 1930 metais ir kokia ji yra dabar. Iš pradžių šis Chatham ir Dover geležinkelio linijos sustojimas buvo vadinama švento Pauliaus vardu, o savo veiklą pradėjo dar 1886 metais. Praėjus dešimtmečiui po nufotografavimo, ją subombardavo nacistinės Vokietijos aviacija. Kitoje nuotraukoje galima išvysti 1930 metų vaizdą, kuriame matomas London Bridge sustojimas – seniausia stotis Londone. Ji pastatyta greta 1836 metais nutiestos geležinkelio linijos, jungiančios Londono centrą su Grinviču. Nors šiandien Viktorijos stotis yra kupina nuolat šurmuliuojančių priemiesčių gyventojų, tačiau 1950 metų fotografijoje vaizdas visai kitoks. Jame šalia arbatinės berniukas blizgina batus, o nešikų grupė su bagažui skirtais vežimėliais nerimastingai laukia keliautojų.

Visos istorinės nuotraukos buvo paimtos iš žinomų fotografų albumų, įskaitant Henry Grant Wolfgang Suschitsky, Roger Mayne ir George Davison Reid.

Prieš keletą metų išleista „Streetmuseum 2.0" programėlė buvo atnaujinta. Ji pasipildė daugiau nei 100 naujų vietų bei vaizdų, pradedant nuo 1868 iki 2003 metų. Programėlę patobulinusi kūrybinė agentūra „Brothers and Sisters“ nukreipia vartotojus į vietoves visame Londone, kur, dėl Londono muziejaus gausios meno ir fotografijų kolekcijos, atgyja paslaptingos miesto istorijos.

Programėlė leidžia vartotojams pasirinkti kelionės tikslą Londono žemėlapyje arba, naudojant Google Maps, pažymėti savo buvimo vietą. Pasirinkus istorinį vaizdą tam tikroje Londono vietoje, jis pasirodo ekrane ir gali būti išplėstas bei detaliai išstudijuotas kartu su istorine informacija apie objektą. Naudojant programėlę kelyje, ji atpažįsta vietą ir perdengia istorinį vaizdą su dabartiniu rodiniu.

Kaip teigia Londono muziejaus fotografijos kuratorė Anna Sparham, ši kolekcija vizualiai atskleidžia nuostabią Londono istoriją, visuose miesto gyvenimo aspektuose. „Streetmuseum“ leidžia į šias nuotraukas pažvelgti plačiajai auditorijai jaudinančiame kontekste.

„Streetmuseum 2,0“ jau galima rasti iTunes ir nemokamai atsisiųsti į savo iPhone.

(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)