Organiniai Saulės elementai – ne tik ekologiškas, bet ir patrauklus architektūrinis sprendimas? (Video)  (0)

Galbūt svajojate apie naują būstą? Tuomet vertėtų pasidomėti, ar į jo eksterjerą negalėtumėte įkomponuoti ir organinių Saulės elementų. Būtumėte energetiškai nepriklausomi, o be to, mokslininkai teigia, jog jie gali būti visokių spalvų – geltonos, žalios, raudonos ar net violetinės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, Puslaidininkių fizikos instituto mokslininkams ne spalva svarbiausia – tą sužinosite sudalyvavę virtualioje ekskursijoje į jų laboratoriją, o fizikos mokslo platybėse nepaklysti padės ekskursijos „vedlys“ – futuristinis komiksas.

Dar vienas „Mokslas ir Tu“ mokslo populiarinimo iniciatyvos sukurtas filmukas šį kartą kviečia pasižvalgyti po Ultrasparčiosios spektroskopijos laboratoriją, kur tarp daugybės kitų darbų mokslininkai tiria organinių Saulės elementų panaudojimo galimybes ir jų pritaikymą netolimoje ateityje.

Organiniai elementai – patraukli ir greitai besivystanti tyrimų sritis. Nors Saulės baterijos laikomos vienu ekologiškiausių energijos gavimo būdų, silicio ir kitų neorganinių puslaidininkių pagrindu sukurti Saulės elementai yra brangūs ir sunkiai pritaikomi kasdienėms situacijoms. Tuo tarpu organinių Saulės elementų gamybai naudojamos pigesnės medžiagos, jų struktūra gana paprasta, jie labai lengvi, lankstūs ir nesunkiai suderinami su kitais architektūriniais sprendimais. Pavyzdžiui, organiniais elementais būtų galima dengti namų ar biurų stiklus, skirtingų spalvų elementus priderinti prie pastatų dizaino ir panašiai.

„Saulės elementai gali būti, štai, suvynioti kaip polietileninė plėvelė, juos išvyniojame, padengiame ant stogo ir jie mums gamina elektros energiją“ – pasakoja laboratorijos vadovas V. Gulbinas.

Bendradarbiaudami su Vokietijos, Švedijos ir kitų šalių gamintojais, mokslininkai tiria skirtingų Saulės elementų našumą, „stebi“ juose atsirandančius sparčius energijos vyksmus ir kuria strategijas jų efektyvumui pagerinti.

Laboratorijoje naudojami ultrasparčiųjų impulsų lazeriai geba užfiksuoti tai, ko įprasti elektros srovę matuojantys prietaisai negalėtų. Šimto femtosekundžių (sekundę padalinti iš milijono ir dar iš milijardo) trukmės šviesos spinduliai leidžia stebėti, kaip Saulės elementuose sukuriamas elektros impulsas, ir kaip susidariusi srovė elgiasi iš karto po to. Originali Lietuvoje išvystyta technologija bene vienintelė geba tokiu tikslumu ištirti organinius Saulės elementus, todėl yra itin patraukli kitų šalių mokslininkams.

Tarptautinio bendradarbiavimo rezultatas – moksliniai straipsniai skelbiami prestižiniuose tarptautiniuose žurnaluose. Ką gali žinoti, galbūt netrukus šių tyrimų pagrindu sukurtus organinius Saulės elementus galėsime panaudoti ir savo namų ar biuro stogui dengti?  

Puslaidininkių fizikos institutas – jau antrasis, kuriame apsilankyti kviečia projekto „Mokslas ir Tu“ sukurtos virtualios ekskursijos.  Kiti šio projekto produktai – jau publikuota video ekskursija po Biotechnologijos institutą ir netrukus pasirodysiančios ekskursijos po Ekologijos ir Istorijos institutus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)