Kaip jūrose slepiami metalo kalnai?  (2)

Didžiulis laivas jūroje plika akimi matomas net iš labai toli. Vis dėlto nemažai karo laivų dar nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų gana neblogai maskuojami. O maskuojami jie ypatingu laivo nudažymu: ypatingai nudažytas laivas tampa... nematomas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugeliu atvejų maskuotės tikslas – sulieti objektą su jį supančia aplinka taip, kad jo būtų neįmanoma įžiūrėti. Kadangi lavai iš tolo matomi dviejuose nuolat kintančiuose spalviniuose fonuose – jūros ir dangaus – buvo sugalvota laivus dažyti ne viena spalva. Britų flotilės karininkas ir dailininkas Normanas Vilkinsonas pasiūlė karinius laivus dažyti geometriniais ornamentais, kurie pavadinti "Dazzle" (akinimas) arba "Razzle Dazzle (apgaulė). Tokia maskuotė išpopuliarėjo I-ojo pasaulinio karo metu. Vizualiai ji "suardydavo" laivo siluetą: ryškiai kontrastuojantys geometriniai ornamentai apsunkindavo priešo povandeninių laivų pastangas nustatyti laivo kursą ir taikyti torpedas. Jūsų dėmesiui – keletas keisto karinių laivų maskavimo pavyzdžių.

USS West Mahomet (1918-1938), JAV

Tai – ne dailininko-impresionisto kūrinys, o amerikiečių krovininis laivas, kurio paslaugomis I-ojo pasaulinio karo metais naudojosi JAV Jūrų pajėgos. Iliustracijoje matyti, kaip "akinanti" maskuotė iškraipo vizualinį laivo pirmagalio siluetą. O iš tam tikrų taškų nustatyti, koks tai laivas ir kur jis plaukia, buvo ypač problematiška.

USS Narkeeta (1892-1923), JAV

Štai taip neįprastai Bostono uoste atrodė karinių laivų statyklos vilkikas. Jis buvo maskuojamas eksperimentine "plytine" maskuote. Juodos juostos baltame fone tam tikru atstumu sudarydavo švelnios pilkos spalvos iliuziją. Laivo vietos, kurios atspindėdavo šviesą, buvo "uždengtos" juodomis dėmėmis. Pasakojama, kad minimaliausias laivo matomumas būdavo tada, kai šviesos šaltinis būdavo už stebėtojo.

HMS Adventure (1904-1920), Didžioji Britanija

Žvalgybinis Karališkosios britų flotilės kreiseris dalyvavo I-ajame pasauliniame kare. Žvelgiant į jo nuotrauką akimirkai susidaro iliuzija, kad šalia jo plaukia dar vienas nedidelis laivas.

USS Nebraska (1907-1923), JAV

Šis laivas kovojo I-ajame pasauliniame kare ir dažniausiai lydėdavo amerikiečių laivų konvojus, plaukiančius Atlanto vandenynu į Europą. Pasibaigus karui, jis į JAV iš Prancūzijos parplukdė amerikiečių karius. Vienodas ryškus ir kampuotas ornamentas paslaptingumo laivui suteikdavo net ir jį stebinti iš arti.

RMS Mauretania (1906-1935), Didžioji Britanija

Iš pradžių tai buvo okeaninis laineris, tačiau per I-ąjį pasaulinį karą plukdė karius ir atliko plaukiojančios ligoninės vaidmenį. Balta ir mėlyna spalva gremėzdišką laivą maskuodavo gana neblogai.

RMS Olympic (1910-1935), Didžioji Britanija

Transatlantinis okeaninis laineris, "Titaniko" ir "Britanikos" brolis, 1917 m. buvo nudažytas juodai, mėlynai ir baltai. Tokia maskuotė turėjo laivą paversti "nepatogiu taikiniu" vokiečių povandeniniams laivams. Skaičiuojama, kad I-ojo pasaulinio karo metu "Olympic" perplukdė apie 200 tūkst. britų, amerikiečių ir kanadiečių karių.

SS Empress Of Russia (1912-1945), Didžioji Britanija

Škotijoje pastatytas okeaninis laineris nuo 1913 m. kursavo per Ramųjį Vandenyną iš Kanados į Tolimuosius Rytus. Per I-ąjį pasaulinį karą laivas buvo rekvizuotas D. Britanijos flotilei ir perdažytas maskuojamais ornamentais. Po karo tapo civiliniu laineriu, tačiau per II-ąjį pasaulinį karą tarnavo kaip karinis laivas.

USS Leviathan (1914-1938), JAV

Hamburge (Vokietija) pastatytas laivas iš pradžių priklausė Vokietijai ir buvo vadinamas "Vaterland". 1917 m. jį užgrobė amerikiečiai, kurie jį pervadino "Leviathan". Juo buvo gabenami kariniai daliniai.

USS K-5 (1914-1935), JAV

JAV povandeninis laivas "zebro" spalvomis nuo 1916 m. išdažytas buvo neilgai. Maskuotės tikslas – apsunkinti laivo matomumą jam išplaukus paviršiun.

FFS Gloire (1935-1958), Prancūzija

Gana didelis, 178 metrų ilgio kreiseris dėl gudrios maskuotės iš tam tikrų taškų (net iš gana arti) atrodydavo gerokai kompaktiškesnis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(1)
(1)

Komentarai (2)