Pasaulinis laivų nutildymo planas  (0)

Pagaliau banginiai ir delfinai galės mėgautis tyla ir ramybe. Laivininkystės kompanijas visame pasaulyje netrukus pasieks savanoriškos gairės, kuriose pirmą kartą bus reikalaujama sumažinti laivų keliamą triukšmą jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laivai vandenyną pavertė daug triukšmingesne aplinka, o tai kenkia čia gyvenantiems gyvūnams. Pirmiausia triukšmavimas vandenynuose kelia stresą banginiams ir yra susijęs su masiniais delfinų išplaukimais į krantą. Be to, veikiami kalmarų, aštuonkojų ir sepijų pusiausvyrą vandenyje palaikantys organai. Galų gale mokslininkai ir gamtosaugininkai pareikalavo sumažinti triukšmo taršą vandenyne.

Naujausias gaires, kurios bus parengtos per artimiausias savaites, parengė Tarptautinė jūrininkystės organizacija (angl. International Maritime Organization – IMO) Londone, kuri yra Jungtinių Tautų specialioji agentūra, reguliuojanti laivininkystės pramonę.

„Tai ypač svarbus įvykis,“ sako Michael Jasny iš Gamtinių išteklių apsaugos tarybos. „Mūsų tikslas yra sumažinti šią užterštumo formą.“

Nors gairės savanoriškos, tačiau jos gali tapti privalomos kai kurioms IMO narėms. Aplinkosaugos grupės stebės ir gėdins laivininkystės kompanijas, kurios jų nesilaiko, sako Jasny.

Nepakankamas pasiekiamumas

Kitos aplinkosaugos grupės mano, kad šios gairės bus ignoruojamos, kol nebus privalomos. „Be to, nefiksuojamas karinių jūros laivų keliamas triukšmas ir kiti triukšmą skleidžiantys objektai, pavyzdžiui, sonarai,“ sako Nicola Hodginsas iš Tarptautinės Banginių ir delfinų išsaugojimo organizacijos Masačusetse. „Šios rekomendacijos neapima visko.“

Gairėse, skatinančiose tylesnę laivybą, ypač daug dėmesio skiriama vandens sraigtams, nes būtent jie sukelia daugiausiai triukšmo. „Rekomenduojama mažinti vandens sraigtų kavitaciją – burbuliukų susidarymą, sukeliantį tikrą griaudėjimą vandenyje,“ sako Jasny. „Taip pat patariama matuoti ir mažinti triukšmą naujai statomuose bei jau egzistuojančiuose laivuose.“

Triukšmo pašalinimas sumažintų sunaudojamą energiją ir padėtų kompanijoms sutaupyti kuro. „Tai būtų laimėjimas tiek banginiams, tiek laivams,“ sako Jasny.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: