Kaip gimė pavadinimai „Apple“, „Twitter“, „Google“, „Skype“, „Zynga“ ir kiti?  (2)

Šiuos pavadinimus žino visas pasaulis. Juos kasdien naudoja beveik kiekvienas planetos gyventojas. Tačiau ar susimąstėte, kodėl jie buvo pavadinti būtent „Apple“, „Twitter“, „Google“, „Skype“ ar „Zynga“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apple - tai obuolys, bendrovės įkūrėjo Stivo Džobso (Steve Jobs) mėgstamas vaisius. Po trijų mėnesių bergždžių pastangų sugalvoti pavadinimą naujai korporacijai, jis savo partneriams pateikė „ultimatumą“: „Jei iki dienos pabaigos nepasiūlysite nieko geresnio, kompaniją pavadinsiu „Apple“ (tą valandėlę jis kaip tik kramsnojo obuolį). Visi nusijuokė ir išsiskirstė. Baigiantis darbo dienai Stivas parodė, kad nejuokavo.

Paskui buvo sukurtas ir logotipas - tas pats S.Džobso prakąstas obuolys. Vėliau, renkant pavadinimą gaminamam produktui, buvo pasirinkta firmos vadovo mėgstamų obuolių rūšis - „Macintosh“. O gal pavadinimą „Apple Computer“ S.Džobsas nusižiūrėjo nuo „Beatles“ įkurtos garso įrašų studijos „Apple Records“?

Yandex - tai abreviatūra, reiškianti „Yet Another indexer“ („dar vienas indeksuotojas“). Šis pavadinimas gimė tolimais 1993 metais, likus ketveriems metams iki pačios paieškos sistemos atsiradimo, kai būsimosios kompanijos „Yandex“ generalinis direktorius Arkadijus Voložas ir technologijų direktorius Ilja Segalovičius kūrė nestruktūrizuotos informacijos paieškos sistemos, atsižvelgiančios į rusų kalbos gramatines formas, technologiją. Dėl vaizdingumo kūrėjai nutarė vietoj angliškų „Ya“ pavadinime palikti rusišką raidę „Ja“.

Didžiausias pasaulyje domenų registratorius „GoDaddy“ iš pradžių vadinosi „Jomax Technologies“, jį 1997 m. įkūrė Bobas Parsonsas (Bob Parsons). Po dvejų metų kompanija nutarė pakeisti pavadinimą į labiau įsimenantį ir tarp savo darbuotojų paskelbė konkursą jam sukurti, bet domenas pasirodė esąs užimtas. Taip „Big Daddy“ (didysis tėtukas) virto „GoDady“ (pirmyn, tėtuk). B.Parsonsui patiko šis pavadinimas, nes jis žmonėms keldavo šypeną.

Darbinis „Twitter“ pavadinimas buvo „Status“. Bet steigėjams jis ne itin patiko, ir jie pasitelkė žodyną. Pasak Džeko Dorsio (Jack Dorsey), jie ieškojo žodžio, perteikiančio fizinį pojūtį „tarsi šnabždėtumėtės su visu pasauliu“ ir galop apsistojo ties „twitch“ (timpčioti), turėjusiu kelti asociacijas su vibruojančiu telefonu, kai gaunamas pranešimas. „Bet ir „twitch“ buvo ne visiškai tai, ko ieškojome, tas žodis nekėlė reikalingų asociacijų. Ir tuomet vėl įlindome į žodyną, peržiūrėjome gretimai esančius žodžius, aptikome „twitter“ (čiauškėjimas) ir supratome, kad tai yra, ko reikia“.

Internetinių žaidimų kūrimo bendrovė „Zynga“ pavadinta firmos savininko Marko Pinkuso (Mark Pincus) buldogo vardu.

Garsiausios pasaulyje paieškos sistemos „Google“ pavadinimo šaknis yra pasiskolinta iš matematinio termino „googol“, reiškiančio skaičių 1 su šimtu nulių. Pirmasis Sergejaus Brino (Sergey Brin) ir Lario Peidžo (Larry Page) „kūdikio“ pavadinimo variantas buvo „Back Rub“. Tačiau „Google“ jiems pasirodė tinkamesnis pavadinimas galingai paieškos sistemai, suteikiančiai galimybę naudotis didžiuliu informacijos kiekiu. „Google“ per keletą metų įgijo tiksliausios, greičiausios ir populiariausios paieškos sistemos reputaciją. Dabar sunku net įsivaizduoti, kad pirmasis kompanijos „Google“ biuras buvo įsikūręs ją įsteigusių draugų sename garaže.


Paieškos sistema „Yahoo“ buvo įkurta 1994 m. ir pavadinta „Džerio vadovas po pasaulinį tinklą“ (Jery’s guide to the World Wide Web). Naujas jos pavadinimas „Yahoo!“ buvo pasiskolintas iš Džonatano Svifto (Jonathan Swift) knygos „Guliverio kelionės“, kurioje jehu - buki ir nekultūringi laukiniai. Be to, „Yahoo“ yra dar ir akronimas, iššifruojamas kaip „Yet Another Hierarchical Officious Oracle“ (dar vienas hierarchinis neoficialus pranašautojas).

Pavadinimas „Skype“ priklauso estų Ahti Heinlos (Ahti Heinla), Prito Keisalu (Priit Kasesalu) ir Jano Talino (Jaan Tallinn) plunksnai. Tiesa, „Skype“ kūrėjais dažnai neteisingai įvardijami visai kiti žmonės, danas Janusas Frisas (Janus Friis) ir švedas Niklasas Zenstriomas (Niklas Zennstrom). Iš tiesų jie yra verslininkai ir investuotojai, bet tikrai ne kūrėjai. „Skype“ buvo pradėtas aktyviai kurti 2002 m., gavus solidžias „Draper Investment Company“ investicijas. Darbinis programos pavadinimas buvo „Skyper“ (sutrumpintas išsireiškimas „Sky peer-to-peer“) ir tik baigiant darbą ji buvo pavadinta „Skype“, nes domenas „Skyper“ jau buvo užimtas...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Respublika
(11)
(0)
(1)

Komentarai (2)