Eksperimentas: praskalavus burną skalavimo skysčiu, alkotesteryje įsižiebė 6,19 promilės  (22)

Dienraščio "Klaipėda" atlikto eksperimento metu paaiškėjo, kad tūkstantines baudas ir atsisveikinimą su vairuotojo pažymėjimu vairuotojui gali nulemti bokalas alaus ar stropus rūpinimasis burnos higiena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymų arbitru sutiko tapti Klaipėdos kelių policijos biuro Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus viršininkas Mindaugas Džermeika. Eksperimente buvo naudojamas senesnės kartos, tačiau itin tiksliais matavimais pasižymintis "Drager 7410" alkoholio matuoklis. Pareigūnas patikino, kad aparatas yra sertifikuotas ir patikrintas metrologijos tarnyboje.

Pirmoji priešais pareigūną su alkoholio matuokliu įsitaisė lengvų raminamųjų vaistų lašiukų šaukštelį rankoje laikanti žurnalistė. Išgėrusi tinktūros, moteris vaistus užgėrė gurkšniu vandens. Po minutės buvo atliktas pirmasis bandymas. Alkoholio matuoklyje užsidegė 0,48 prom. rodanti žyma. "Šiuo metu jūs tikrai negalite vairuoti. Leistina riba yra viršyta", – nusistebėjo pareigūnas. "Burnos ertmėje išsilaiko pati stipriausia pirminė alkoholio koncentracija. Reikia atsiminti, kad matuojame alkoholio koncentraciją, tik išpučiamame ore", – aiškino pareigūnas.

Pavojingiausias išbandymas teko redakcijos senbuviui Česlovui, kuris drįso ragauti 7,5 prom. turinčio alaus. Išgėręs 0,6 litro alaus, vyriškis jau pirmu pūtimu viršijo leistiną alkoholio normą. Apie šimtą kilogramų sveriantis sportininkas mėgėjas "įpūtė" 0,41 prom. alkoholio.

Tačiau po penkiolikos minučių antrasis bandymas nebebuvo toks įspūdingas – matuoklio ekrane įsižiebė 0,19 prom. žyma. "Tai reiškia, kad pietų metu alaus ragavimas gali būti ne toks jau nekaltas. Vairavimas neblaiviam, kai nustatomas lengvas girtumo laipsnis, nuo 0,41 prom. iki 1,5 prom., užtraukia baudą nuo 1 iki 1,5 tūkst. litų, prarandant vairuotojo pažymėjimą 12–18 mėnesių", – priminė pareigūnas.

Iš pažiūros mažiausiai grėsmių galintis kelti burnos skalavimo skystis pasirodė esąs pats pavojingiausias vairuotojo reputacijai. Burną juo paskalavusi ir po trijų minučių į alkoholio matuoklį pūstelėjusi akcijos dalyvė privertė aiktelėti visus eksperimento dalyvius – matuoklyje įsižiebė mirtiną alkoholio koncentracijos normą viršijantys skaičiai – 6,19 prom. Antruoju bandymu rezultatai buvo kitokie, tačiau vis tiek viršijo leistiną alkoholio normą. Matuoklis rodė, kad, po burnos skalavimo praėjus kone penkiolikai minučių, kvėpavimo takuose vis dar yra 0,8 prom. alkoholio garų. "Suprantu, kad situacija būtų labai dviprasmiška, jei iš tiesų kelyje vyktų toks patikrinimas. Kuo tikėti pareigūnui – ar žmogumi, kuris sako, kad tik skalavo burną, ar matuoklio parodymais? Beliktų ištirti kraują", – pripažino M.Džermeika.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(0)
(4)

Komentarai (22)