Tails – itin saugi Linux versija, kuria naudojasi Edward Snowden  (7)

Evardas Snoudenas (Edward Snowden) neseniai kalbėjo apie tai, kad kaip svarbu yra turėti gerai apsaugotą elektroninį paštą, tačiau jis ne tik atidžiai renkasi el. pašto tarnybas, tačiau ir operacines sistemas, praneša puslapis Wired.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

E. Snoudenas šiuo atveju naudoja itin smarkiai apsaugotą Linux Tails versiją, kuri telpa USB atmintinėje ir gali būti naudojama bet kuriame kompiuteryje, nepaliekant jokio pėdsako.

Štai ištrauka iš šios operacinės sistemos aprašymo:

„Tails – tai sistema, kurios pagrindinis tikslas yra jūsų privatumo ir anonimiškumo apsauga. Ji padeda anonimiškai naudotis internetu bei apeiti cenzūrą bet kurioje šalyje, nepaliekant jokių pėdsakų (jei tik jūs nesikonfigūruosite jos kitaip). Tai visavertė operacinė sistema, kuri sukurta taip, kad tilptų DVD, USB atmintinėje arba SD kortelėje, ir veiktų nepriklausomai nuo pagrindinės sistemos, kuri įdiegta kompiuteryje.“

Operacinės sistemos kūrėjai savo vardų neišduoda, nori išlikti visiškai nežinomais, kad specialiosios tarnybos „nelįstų“ į Tails Linux kodą. Anonimiškumui išsaugoti sistema naudoja Tor tinklą, taip pat PGP šifravimą, slaptažodžių saugojimo sistemą KeePassX, taip pat pokalbių programos Off-the-Record šifravimo priedą.

Kaip tarpinės atminties Tails nenaudoja kompiuterio duomenų kaupiklio. Vienintelė atmintis, kurią naudoja ši sistema – tai operatyvioji atmintis, kuri automatiškai išvaloma, kai kompiuteris išjungiamas arba perkraunamas.

FACEIT. LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(18)
(0)
(5)

Komentarai (7)