Jau galima įsigyti pirmąjį pasaulyje rankinį atominį laikrodį  (2)

Kai išgirstate reklamuojant „tiksliausius pasaulyje“ atominius rankinius laikrodžius, žinokite, kad jų tikslumas paremtas artimiausiai esančių laboratorinių atominių laikrodžių siunčiamais radijo signalais. Tokie rankiniai laikrodžiai nuolat koreguoja savo rodomą laiką remdamiesi stacionariais atominiais, tačiau tereikia atsidurti už radijo signalų aprėpties ribos, ir „atominis“ laikrodis ant rankos iškart tampa įprastiniu kvarciniu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-04-19 Jau galima įsigyti pirmąjį pasaulyje rankinį atominį laikrodį  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau nuo šiol viskas turėtų pasikeisti: JAV bendrovė „Bathys“ sukūrė kompaktiško, visiškai autonomiško atominio laikrodžio prototipą ir kolektyvinio finansavimo portale „Kickstarter“ renka lėšas serijinei jo gamybai pradėti, praneša „CNet News“. Šį laikrodį sukūrė bendrovėje dirbantis dr. Johnas Pattersonas, paskelbęs jį pirmuoju pasaulyje tikru atominiu rankiniu laikrodžiu.


„Bathys Cesium 133“ pavadinto laikrodžio korpuse yra kompiuterinio lusto dydžio cezio-133 atomų osciliatorius, kuris kiekvieną sekundę padalina į 9 192 631 770 cezio atomo virpesių. Pasak mokslininko, dar prieš 10 metų niekas nebūtų patikėjęs, kad šiame laikrodyje naudojami technologiniai sprendimai galėtų tilpti į tokį mažą korpusą. „Bathys Cesium 133“ laikrodyje yra lazeris, šildymo elementas, hermetiška cezio dujų talpa, mikrobangų filtras ir fotodiodinis detektorius.

„Naudodamas tą patį sužadintų cezio-133 atomų virpesių fiksavimą kaip ir Nacionalinio standartų ir technologijų instituto (NIST) etaloninis atominis laikrodis, „Bathys Cesium 133“ leidžia pasiekti iki šiol neregėtą laiko tikslumo lygį. Per 1 000 metų jo paklaida gali siekti vos 1 sekundę“, – aiškina J. Pattersonas. Tai apie 1 000 kartų tiksliau, nei sugeba patys tiksliausi šiuolaikiniai rankiniai chronometrai.

Dabartinis „Bathys Cesium 133“ prototipas veikia naudodamas įkraunamą ličio jonų bateriją, kurios talpos pakanka 36 valandoms. Jo ciferblate sužymėtos valandos, minutės, sekundės, data ir Mėnulio frazė. Laikrodžio korpusas pagamintas iš lengvo, fiziniam poveikiui atsparaus ir nerūdijančio anglies pluošto.

Pirmasis rankinis atominis laikrodis nėra pigus: kol kas pagaminti tik 6 jo prototipai, ir kiekvienas kainuoja po 6 000 JAV dolerių. Planuojama pagaminti ribotą „Bathys Cesium 133“ seriją, kiekvienas serijinės gamybos modelis kainuos po 10 000 dol.

Žinoma, dėl savo griozdiškumo ir kainos „Bathys Cesium 133“ tikrai netaps masinės paklausos objektu, bet niekas neabejoja, kad visus pagamintus „Bathys Cesium 133“ modelius nupirks laikrodžių kolekcionieriai ir tiksliausio įmanomo laiko fanatikai, nenorintys per savo gyvenimą dėl netikslaus laikrodžio prarasti nė sekundės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)