Ginkluoti rusiški robotai policininkai saugos raketų bazes (Video)  (9)

Vakarams robotų apginklavimo idėja visada atrodė kiek atgrasi. Nepaisant dešimtmečių vystymo, jokia sistema niekada nebuvo įgyvendinta ir vargu ar balsingos žmogaus teisių kampanijos leis tam nutikti artimoje ateityje. Tuo tarpu rusai, atrodo, dėl to galvos nesuka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą mėnesį Dmitrijus Andrejevas iš Rusijos Strateginių raketų pajėgų paskelbė, kad mobilūs robotai saugos penkias balistinių raketų stotis. Šie ribitai gali aptikti ir sunaikinti taikinius be žmogaus įsikišimo. Atrodo, Rusija ima pirmauti naujose robotų rungtynėse.

Robotas sargas, dar vadinamas „mobiliuoju robotiniu kompleksu“, buvo sukurtas Iževsko radijo gamykloje, kompanijoje, įsikūrusioje už 1200 km į rytus nuo Maskvos. Jis sveria apie 900 kg, turi kameras, lazerinį ieškiklį ir radaro jutiklius. Apginkluotas 12,7 milimetrų sunkiuoju kulkosvaidžiu, galima pasirinkti ir lengvesnius ginklus. Jis greitas, varomas benzininiu varikliu, gali pasiekti 45 km/h greitį. Gali veikti 10 valandų arba savaitei persijungti į miego režimą.

Gamintojas pademonstravo robotą sargą Rusijos ginklų mugėje pernai. Andrejevo teigimu, robotai gali šaudyti į taikinius autimatiniu arba pusiau automatiniu režimu. Tuo tarpu JAV policijoje ginklo panaudojimą turi patvirtinti žmogus. Bepiločiai karo lėktuvai patys raketų nepaleidžia, o veikia kaip žmogaus valdomos nuotolinio paleidimo platformos. Nei rusiškų robotų kūrėjai, nei Strateginės raketų pajėgos į New Scientist užklausą dėl interviu iki žurnalo spausdinimo neatsakė.

Robotų apginklavimo sumanytojas – Rusijos gynybos ministras Sergejus Kužugetovičius Šoigu. 2013 sausį jis pareiškė, kad armija išplės robotų naudojimą, taip per du metus sutaupydama 2,4 milijardus dolerių. Birželį ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas paskelbė naujos karinių robotų laboratorijos Degtiariovo ginklų gamykloje Kovrove ir naujo karinės robotikos centro Žukovskio oro pajėgų inžinerijos akademijoje, steigimą. Pasak Rogozino, robotai gelbės gyvybes: „Turime vykdyti mūšius be jokio kontakto, kad mūsų vaikinai nežūtų ir tam būtina naudoti karo robotus.“

JAV neginkluoti sarginiai robotai MDARS patruliuoja branduoliniuose objektuose ir jūrų laivyno bazėse, bet ginkluotiems robotams apetitas atrodo nedidelis. Tūkstančiai JAV robotų, vadinamųjų bepiločių žemės aparatų (unmanned ground vehicle – UGV), buvo panaudoti bombų naikinimui Irake ir Afganistane. Tačiau bandomasis SWORDS – ginkluotos Talon bombų naikinimo roboto versijos – bandymai Irake 2007 m. buvo atšaukti dėl „neįsakytų ar netikėtų judesių“. Sklido gandai apie robotų nepaklusnumą kulkosvaidžių nukreipimą į draugiškus karius. Iš tiesų, įvyko du smulkūs incidentai, iš kurių vieną sukėlė nepritvirtinta viela, o kitą – brokuotas saugiklis. Bet vadai buvo pakankmaai išgąsdinti, kad atšauktų SWORDS debiutą.

Thomasas Nashas,Article 36, JK įsikūrusios ginklų kontrolės kampanijos grupės direktoriu, nerimauja. „Valstybių kuriamų autonominių ginkluotės sistemų, kurios pačios identifikuotų taikinius ir juos atakuotų, panaudojimo perspektyva yra didelis rūpestis žmonijai,“ sako jis.

Jis turėtų imtis tvirtybės. Rusijos ginkluoti UGV gali būti greitai pasiųsti į kovas fronto linijoje. Vidaus reikalų ministerijos reklaminis vaizdo klipas rodo, kaip kovotojai treniruojasi su ginkluotais robotais:.


David Hambling
New Scientist № 2966

http://www.newscientist.com/article/mg22229664.400-armed-russian-robocops-to-defend-missile-bases.html
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (9)