Išleista „anoniminė“ operacinė sistema „Tails 1.0“ (Video)  (11)

Operacinei sistemai „Tails“ kurti skirto projekto „The Amnesic Incognito Live System“ vykdytojai pranešė išleidę pirmąją „Tails“ OS versiją „Tails 1.0“. Šią operacinę sistemą, leidžiančią internete išlikti visiškai inkognito, jau gali parsisiųsti visi savo privatumą itin branginantys asmeninių kompiuterių naudotojai, pranešė „CNet“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši OS telpa kompiuterio darbinėje atmintyje ir nekopijuoja failų į kietąjį diską, o ryšiui su pasauliniu kompiuterių tinklu naudoja anoniminį „Tor“ tinklą, neleidžiantį nustatyti fizinės kompiuterio vartotojo buvimo vietos. Moderniausias failų šifravimo priemones suteikiančią „Tails“ OS galima naudoti bet kuriame kompiuteryje nepaliekant jokių „skaitmeninių pėdsakų“, sakoma pranešime.

Skelbiama, kad „Tails“ buvo kuriama 5 metus. Pirmoji vieša bandomoji jos versija, pavadinta „Amnesia“, pasirodė 2009 m. Nuo to laiko buvo išleistos 36 stabilios versijos, įskaitant ir „Tails 1.0“. „Tails“ yra „Debian GNU/Linux“ paremta visavertė operacinė sistema su atviru kodu, kurį sukūrė anoniminių programuotojų grupė.

Į „Tails“ OS įeina visa darbui reikalinga programinė įranga, įskaitant interneto naršyklę, interneto greitųjų žinučių programą, biuro programų rinkinį, el. pašto programą, garso bei vaizdo redagavimo programos ir kt. „Tails“ taip pat siūlo šifravimo priemonių rinkinį visų tipų komunikacijai: LUKS skirtas failų, „HTTPS Everywhere“ – interneto duomenų srauto, „OpenPGP“ – elektroninių laiškų, OTR – interneto sparčiųjų žinučių šifravimui. Yra ir failų „pjaustyklė“ „Nautilus Wipe“.

Pagrindinė „Tails“ paskirtis – paslėpti interneto vartotojus ir apsaugoti juos nuo identifikavimo. Be to, ši OS padeda įveikti cenzūrą internete pasitelkusi anoniminį „Tor“ kompiuterių, per kuriuos „košiamas“ interneto duomenų srautas panaikinant visus jo pėdsakus, tinklą. Dėl to tampa neįmanoma nustatyti, koks būtent interneto vartotojas naudojasi vieno ar kito interneto tinklalapio turiniu.

„Tor“ tinklas iš pradžių buvo JAV kariškių užsakymu plėtotas projektas, tačiau vėliau jo kūrėjai atskleidė jo kodą ir pateikė jį visiems norintiems. Jei kokia nors kompiuterio taikomoji programa pabandytų prisijungti prie interneto tiesiogiai, o ne per „Tor“, toks ryšys būtų iškart užblokuotas, sakoma pranešime.

„Tails“ OS galima įsidiegti iš DVD disko, USB kaupiklio ar SD atminties kortelės nepriklausomai nuo to, kokia OS naudojama kompiuteryje. Kadangi visa „Tails“ laikoma darbinėje atmintyje (pakanka 1 GB), išjungus kompiuterį pranyksta visi RAM laikyti jos duomenys. Į kompiuterio kaupiklį duomenys darbo metu neįrašinėjami, tad nelieka jokių „Tails“ naudojimo pėdsakų, o kompiuterį galima toliau naudoti su pagrindine jame įdiegta OS.

Jau rašėme, jog pasak „CNet“, „Tails“ nuotoliniam bendravimui su žurnalistais naudoja ir buvęs NSA darbuotojas Edwardas Snowdenas, atskleidęs pasauliui JAV elektroninės žvalgybos apimtis ir galimybes. Birželį planuojama išleisti „Tails“ OS atnaujinimą „Tails 1.1“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(0)
(6)

Komentarai (11)