Minirobotai gydytojai jūsų kraujyje (Video)  (2)

Mažyčiai robotai gali padėti jums išgyti. Veikdami kaip minimechanikai, vieną dieną jie galėtų surinkti medicininius prietaisus kūno viduje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau dabar egzistuoja tikros konstrukcijos mikrorobotai – nuo panašių į kirmėles, galinčias judinti sunkius krovinius, iki raumenų jėga valdomų mašinų, galinčių skersai eiti per laboratorinį suoliuką. Vis dėlto iki šiol šių miniatiūrinių objektų valdymas buvo nepakankamas.

Ericas Dilleris ir Metinas Sitti'is iš Carnegie Mellon universiteto Pitsburge sukūrė paprastą mikrorobotų versiją, naudodami lazdeles, pagamintas iš magnetinių medžiagų. Kiekvienas robotas yra apie 1 mm ilgio ir turi dvi, galinčias sugriebti, rankas. Magnetinis laukas naudojamas robotų judėjimui ir griebtuvų valdymui.

Sugriebiantis gydytojas

Anksčiau, galintys sugriebti, robotai turėjo būti prijungti prie išorinio valdiklio, todėl jie buvo netinkami naudoti žmogaus kūno viduje. Kitos versijos robotai negalėjo judėti ir sugriebti tuo pačiu metu. „Galime juos judinti atvertus ar suspaustus, tai nedaro įtakos“ sako Sitti'is.

Kol kas sukurti robotai, galintys perkelti smulkius objektus ir statyti tiltus iš Y formos lazdelių. Sitti'is tikisi, kad ateityje kitos versijos galės būti švirkščiamos į kūną kartu su mikroįrenginiais, kurie judės kraujotakoje ir padės užsitraukti žaizdoms.

„Mums svarbu sukurti mažesnius įrenginius tam, kad lengviau patektume į kūną, tačiau jeigu jie per maži, tuomet jie nėra pakankamai naudingi,“ sako jis. „Mes norime surinkti robotą kūno viduje.“

Žurnalo nuoroda: Advanced Functional Materials, DOI: 10.1002/adfm.201400275


Jacob Aron

New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (2)