Naftos pramonės Europoje saulėlydis: juodasis auksas virto smala

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

technologas 2014-05-07 12:34
Ech, žurnalystas(ė), vėl svaigstam. Pagal straipsnį galima suprasti, kad JAV tapo pasauline naftos supergalybe, eksportuojančia benziną/dyzeliną į Europą. Bet taip nėra. JAV išgauna ~10 mln. barelių naftos per dieną, +dar įsiveža ~8 mln. O dabar pasidomėkim jų eksportu. Bloomberg: Kol kas vyksta maždaug pagal jį (žr. pirmą grafiką).
ra2 2014-05-07 13:25
- Reikia ieškoti savos žaliavos, prognozės jos rasti Baltijos regione gana aukštos.
immortallt 2014-05-07 14:00
ra2, Lietuvoje išgauta nafta netinka perdirbti Mažeikiuose.
immortallt 2014-05-07 14:07
technologas puikiai viską surašė. Geriau nei straipsnyje.
ra2 2014-05-07 14:10
Vytax 2014-05-07 14:59
Europoje nuolat krenta degalų suvartojimas. Daugiausia dėl tobulėjančių automobilių variklių. O to rezultatas yra susidaręs naftos perdirbimo pajėgumų perteklius. Anksčiau tą perteklių išveždavo į JAV. Bet ir ten degalų vartojimas krenta. Tad Europoje neišvengiamai turės kažkas iškristi iš žaidimo, t.y. kažkurios mažiausiai efektyvios perdirbimo gamyklos turės užsidaryti.
ra2 2014-05-07 15:04
immortallt 2014-05-07 15:13
Gali trumpu laikotarpiu būti pigiau, nes susidaro pasiūlos perteklius, sandėliavimas kainuoja didelius pinigus ir labiau apsimoka parduoti pigiai, nei laikyti. Rusai teisūs nėra, tai susiję tik su siaura niša - naftos perdirbimas. Anksčiau ar vėliau šita industrija stipriai nukentės ir tai tik laiko klausimas. ra2, tu man paaiškink, kame biznis, save nusidempinguoti ir tada pakelti kainas? Pakėlus kainas, konkurentai iš užsienio pavarys tau kuro. Ir kas jau kas, bet EU korupcijos lygis mažas. Vat va Rusijos korupcijos lygis tai dešimtis kartų aukštesnis.
Vytax 2014-05-07 15:15
Tai normalus ekonominis ciklas, ir bankrotai yra neatsiejama jo dalis.
ra2 2014-05-07 15:35
. Vien ko verti milijardai eurų nupūsti per Graikiją.
immortallt 2014-05-07 15:54
ra2, tu turbūt juokauji. JAV korupcija net dalinai įteisinta. Europos rinkoje nėra naftos perdirbimo monopolijos, net duopolijos nėra. Lietuvos rinkoje buvo monopolija, bet ir jos nebėra, nes kuras gali būti atvežtas iš kitų šalių ir tas yra daroma. Graikija, tai yra ne korupcijos pasekmė. Ir iš vis, kas pagal tave ten pinigus pasiėmė? Ar pagal tave kiekvienas Graikijos gyventojas kažkam davė kyšį, ar kaip? Nebuvo kontrolės mechanizmo, nes visi manė, kad visi bus protingi. ES kuria naują sistemą, ir naujoje sistemoje, kuri nebuvo išbandyta visad kyla keblumų ir problemų, bet nereiškia, kad tai nėra geriau. Jei nebūtų geriau, senai jau ES būtų iširus.
ra2 2014-05-07 16:06
.
technologas 2014-05-07 16:53
Taisau, tikslinu (štai kas būna, kai iš lempos rašai) - JAV naftos gavyba - 7,5 mbl/dieną (mažiau, nei rašiau) http://www.eia.gov/dnav/pet/pet_crd_crp ... blpd_a.htm, importas - 7,7 mbl/dieną http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHa ... rimus2&f=a t. y., didesnis, nei eksportas. Stebuklo nėra. Klysti. Kažkada, dar aname amžiuje, pirma mano mašina buvo Escort 1,6D, jam pakakdavo 5 litrų dyzelino (nors skaičiavau, buvo ir mažiau, apie 4,8). Šiuo metu didelio ekonomiškumo šuolio nėra šitame fronte, netgi po 2000 metų kuro suvartojimas/mašinai kiek paaugo, o būtent tie senieji 1,6D (opel, ford ir pan.) tikrai 8 dešimtmetyje padarė žymų ekonomiškumo šuolį. Šiuo metu tokio šuolio nėra. Ne dėl ekonomiškumo, bet dėl neprieinamumo. Kitaip paprastai tariant, naftos yra, ji nesibaigia, bet mes jos nematysim (su sarkazmo dalimi, matysim aišku, per šventes). Nes kiniečiai suvartos. Simple as two kopeek. Dėl vartojimo mažėjimo didėjant ekonomiškumui - taip realiam gyvenime nebūna. Siūlyčiau susipažinti su http://en.wikipedia.org/wiki/Jevons_paradox Dževono paradoksu. Trumpai - didėjant ekonomiškumui (pvz., kuro vartojimo), bet esant pakankamam prieinamumui (ala kiniečiai nesušlamščia) - vartojimas didėja, kitaip tariant pagaminus, tarkim, dvigubai ekonomiškesnį automobilį, esant tai pačiai kuro pasiūlai (tarkim, kiniečiai to kuro nenukonkuruoja rinkoje) - elementariai žmonės tiesiog nuvažiuos dvigubai daugiau kilometrų, t. y., geriau gyvens, daugiau vartos. Atsisėsk pons ir apmastyk šitą dalyką. Tai, kas dabar vyksta, paklausos nykimas Europoje, naujos perdirbimo gamyklos Azijoje, propagandiniai straipsniai, dar vadinama - The Race For What is Left. Left.... Vienu žodžiu, yra žodžių, bet kas iš to, vienas lauke ne karys
vanduo4 2014-05-07 17:06
Na taip, cia paskiesta apie Pasauly, o kaip tai konkreciai susije su Lietuva? - Nejaugi Orlen eksportuodavo y uzsieny? - Kazkaip labai abejoju, kad energijos vartojimas labai suekonomiskejo (tai reikstu labai dideles inveticijas Lietuvoje). Beliko tik krize, kurios metu viskas suletejo, sumazejo vartojimas. O dar konfliktai su Rusija, naftos atsivezimas per Klaipeda padidino islaidas. Nuostoliai tesesi kelis metus, baigesi resursai ir..... laikas pagalvoti apie bankrota; - Perspektyvoje: Lietuva per maza rinka naftos verslui; tuo labiau, pastoviai konfliktuojama su Rusija (del to zaliava brangi ir jos truksta); ES rinka perpildyta, tad belieka tik Lietuvos vidaus rinka; - Skalunines dujos - naujas arkliukas. Jeigu nesugebesime isgauti patys, teks ysivezti is kazkur; Atsinaujinantys energijos saltiniai: juk visa ES link to eina - ENERGETINE NEPRIKLAUSOMYBE. O del straipsnio logikos: 1. Skalunu dujos nenumuse naftos kainu ES, kadangi ju dar niekas neimportuoja is JAV - tam net nera JAV paruostos tinkamos infrastrukturos; 2. Pasauline ekonomine krize, del kurios atsirado naftos perteklius, krito produktu kainos, o kastai isliko tie patys ar net padidejo del sudetingesnio importo; 3. Pastovus konfliktai su rytu kaimynu, del ko jauciamas dar didesnis trukumas ir dairomasi alternatyvu, kurios yra brangesnes; 4. Gan skubi orientacija y atsinaujinancius energijos saltinius, del tarso mazinimo reikalavimu bei konfliktu rizikos is rytu bei siekimo energetines nepriklausomybes; 5. Prie ko cia Kinija ir Indija?! Naftos gavybos pajegumai dar nepasieke buvusiu aukstumu, tad kaip Azijos vartojimo augimo pajegumai gali sukelti naftos trukuma? Sie regionai svarbus tik: a) Rusijai, kaip alternatyva ES; b) Arabijai ir kt. kaip alternatyva ES bei JAV; - Visgi sutinku su vienu teiginiu - nafta nebetokia populiari Pasaulyje. Taciau tai del: del ekonomiskumo, tarsos, ekonomines krizes, skaluniniu duju, atsinaujinanciu energijos saltiniu;
Hmz 2014-05-07 17:36
Labą dieną. http://vz.lt/article/2014/2/24/smukus-o ... umazejo-12
immortallt 2014-05-07 17:46
technologas, pamiršti tai, kad kiek gali suvartoti yra ribota. Taip pat kuro vartojimas Europoje ribojamas finansiniais motyvais - akcizu. Tai skatina taupyti. Bet taip, taupesni automobiliai leidžia daugiau vartoti, geriau gyventi. Kas dėl taupumo, anksčiau dyzelis buvo nurašytas, dabar mėgstamas variklis ne tik traktoriuose ir fūrose. Kas dėl Kinijos vartojimo augimo - taip, šalis vejasi vakarų pasaulį ir atitinkamai keičiasi pasaulis. Vakarų pasaulis prie dabartinio technologijų lygmens eina prie ribos ir situacija stabilizuojasi - normalus ekonominis ciklas, tik mums ne taip pažįstamas, nes technologinis ciklas sukasi maždaug 50-100 metų rate. Vanduo4, tavo postas nuėjo į šiukšlynę po pirmo sakinio - taip, Orlen eksportuodavo. Orlen konkuruoja su importuojamu kuru + blogiausia, tai kontrabanda, kur jokie mokesčiai nemokami, net kelių. Mažeikių naftos bankrotas didžiausias galvos skausmas ne valstybei, o Mažeikių gyventojams. Miestelis mirs tą pačią savaitę. Žaliavos nei trūksta, nei brangi - rinkos kaina. Skalūnų dujos turi įtakos naftos kainoms, nes JAV mažiau importuoja naftos ir jos produktų. Pasaulis - uždara rinka, bent jau kol kas. Naftos trūkumo nėra, yra naftos produktų perteklius vakarų rinkoje, o Kinija importuoja daugiausia žaliavą, persidirba patys, nes Kinija kol kas yra pusiau uždara ekonomika. Nafta lygiai tokia pat populiari, kaip ir buvo, gal net dar populiaresnė. Tik tiek, kad jos pasiūla didesnė nei paklausa.
Kadras 2014-05-08 00:38
Mazeikiu nafta eksportuoja 80% savo produktu. Isviso eksportuoja i 20 saliu, tarp ju yra ir Ukraina kur atrodo 4procentus eksportuoja, daugiausiai ekportavo i JAV, bet dabar uzsidare si rinka Beje esu susijas su mazeikiu nafta, tai marza jau kaip 2savaites yra pakilusi, kodel Orlen nedidina gamybos apimciu cia jau kitas klausimas, cia labiau politinis zaidimas, norit ispesti sau naudos
ra2 2014-05-08 10:05
- Legali korupcija, trugdo visiem tie Mažeikiai, galima kelis bosus papirkti ir parodys visiem koks blogis AE, koks blogis Mažeikiai, koks blogis Ekranas ar kuro elementų gamykla..
immortallt 2014-05-08 12:53
ra2, konkurencija yra normalu ir gerai. Konkurencijos nebuvimas yra blogai.
ra2 2014-05-08 13:58