JAV kovinis lazeris išbandytas jūroje  (11)

Jungtinių Valstijų bendrovė „Lockheed Martin“ pranešė Ramiajame vandenyne netoli Kalifornijos sėkmingai išbandžiusi savo kuriamo kovinio ADAM (Area Defense Anti-Munitions) lazerio prototipą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbiama, kad tai buvo pirmasis šio 10 kW galios skaidulinio lazerio bandymas sekant ir naikinant taikinius jūroje. Bandymų metu ADAM lazerio prototipui pavyko sėkmingai „pramušti“ dviejų nedidelių katerių korpusą maždaug 1,6 kilometrų atstumu.

Pasak „Lockheed Martin“ atstovų, ADAM tipo lazeriai pirmiausia yra skirti naudoti sausumoje saugant kariuomenės padalinius nuo įvairių trumpojo nuotolio raketų, artilerijos sviedinių, bepiločių lėktuvų ir kitų grėsmių iš oro. Tačiau juos galima naudoti ir karo laivuose prieš mažos talpos laivus, jūros piratų katerius bei kitus taikinius. Tai esą patvirtino ir pirmasis ADAM bandymas jūroje.

Pranešama, kad mažiau nei per 30 sekundžių ADAM kovinio lazerio prototipo sistema vandenyne aptiko, nusitaikė ir didelės energijos spinduliu „prapjovė“ kelių sluoksnių storio guminę karo laivuose naudojamų guminių valčių dangą. Jos pradėjo leisti vandenį ir netrukus buvo apsemtos.

„Lockheed Martin“ atstovų teigimu, ADAM lazerio prototipas gali sekti jūroje ar sausumoje judančius taikinius didesniu nei 5 kilometrų atstumu. Kovinio lazerio spindulys efektyviai „šaudo“ iki 2 kilometrų atstumu. „Mūsų ADAM sistemos bandymas parodė, kad didelės energijos lazeriai jau yra pasirengę svarbiausios gynybos užduotims“, - pareiškė „Lockheed Martin Space Systems“ Strateginių ir priešraketinės gynybos sistemų padalinio vadovas Tory Bruno.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(25)
(5)
(20)

Komentarai (11)